Schaakclub Santpoort

In het Polderhuis in Velserbroek werd vrijdag 14 maart een opzienbarende schaakprestatie geleverd door het jeugdige tweede team van Schaakclub Santpoort. Een moeizaam verlopen seizoen met 10 invallers en zonder overwinning werd in een avond goedgemaakt.
In een rechtstreeks degradatieduel tegen het op papier veel sterkere team van Kennemer Combinatie 5 moest met minimaal 5,5 – 2,5 gewonnen worden om degradatie te ontlopen. Een bijna onmogelijke opgave.
Vanaf het moment dat wedsrijdleider Epco van der Lende de zwartspelers opdracht gaf om de klokken in werking te stellen, hing er al direct een aparte sfeer. Erop of eronder voor beide teams.
Santpoort beleefde een droomstart: teamleider Gijsbert de Bock buitte na 5 zetten een openingsfout van zijn tegenstander uit; hij won een pion, veel tijd en 15 zetten later ook een stuk, waarna zijn opponent het voor gezien hield. 1-0
Geinspireerd door deze snelle voorsprong gingen de overige spelers van Santpoort er nog beter voor zitten. Nathalie van der Lende speelde een zeer sterke partij, die ze prachtig afrondde. Haar tegenstander kon alleen met dameverlies een matcombinatie voorkomen. 2-0 Fantastisch Nathalie. De Santpoorters begonnen langzaam maar zeker in het schier onmogelijke te geloven.
Terwijl Gijsbert en Nathalie in de kantine de kansen op de andere borden analyseerden, kwam Wim Laurens Gravemaker met een big smile op zijn gezicht melden dat hij met zwart ook "gewoon had gewonnen". Dat is pieken op het juiste moment. Klasse Wim Laurens!
Nu werd het pas echt interessant en waren de rollen omgedraaid.
Op de overige vijf borden moest Kennemer Combinatie nog drie punten scoren.
Kevin Dekkers overlegde (zoals dat in een teamwedstrijd hoort) met de teamleider of hij remise mocht aanbieden. Dat mocht, maar zijn tegenstander mocht het niet aannemen. Logisch, zijn team keek tegen een 3-0 achterstand aan.
Wim Gravemaker bood op bord 2 in een moeilijk in te schatten stand ook remise aan. Zijn tegenstander durfde dat bij de 3-0 stand niet aan en ging door. Op het moment dat Wim’s opponent, tijdens een mooie door Wim opgezette aanval op de koningsvleugel, een paard weggaf (soms heb je als team wat geluk nodig), zag ook Kevin’s tegenstander wel in dat hij niet meer kon winnen. Heel goed gedaan Kevin. Goed volgehouden in een lastige partij.
Tussenstand 4,5 – 0,5.Santpoort had nog een punt nodig. Zou het dan toch gaan gebeuren?
Wim Gravemaker kon de spanning niet meer aan en wachtte in de kantine op wat zou komen.
Topscorer Navarone van der Star werd op bord 3 langzaam maar zeker van het bord gedrukt.
Hij sloot daarmee een fantastisch soezoen af met een tweede nederlaag op rij. Desondanks behaalde hij een fantastische totaalscore van 4 uit 7. Een geweldig persoonlijk resultaat. Supersub Gerard Swier rondde op bord 1 tegen Rob de Haan van wie hij tijdens het Corustoernooi had verloren. Een fantastishce koningsaanval rondde hij met een pachtig torenoffer af. Met een persoonlijke revanche bracht Gerard de teller op 5,5 voor Santpoort. Het schier onmogelijk was gebeurd.
"Gerard bedankt, Gerard bedankt, Gerard Gerard Gerard bedankt".
De spelers van Santpoort vielen elkaar in de armen en dansten van geluk, terwijl er nog een partij bezig was. Jeronimo van der Star maakte het feestje compleet met een goede overwinning met zwart tegen een tegenstander die "slechts" 5 keer zo oud is als hij. Slechts vijf keer ja, zijn vorige tegenstander was ruim 6x zo oud (92 jaar). De jeugd heeft de toekomst. Jeronimo streefde met deze overwinning zijn broer voorbij en werd topsorer met 4,5 uit 7. Je bent een kanjer, Jeronimo.
Overigens behaalden 7 van deze 8 spelers een score van minimaal 50 % in deze sterke klasse. Dat belooft wat voor volgend seizoen.
Het bleef nog lang onrustig in Velserbroek.

P.S.: Ik bedank iedereen, die zich dit seizoen heeft ingezet voor dit talentvolle team.
Deze voor mij onvergetelijke schaakavond maakt veel goed voor alle obstakels en tegenslagen, die ik eerder in het seizoen heb ervaren.
Ik heb er ongelooflijk van genoten. Gijsbert de Bock

Geef een reactie