Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag waren wij gastheer voor alle teams uit de 1e klasse B. De gezamenlijke slotronde was een groot succes, met spannende partijen (er werd nog gespeeld om het kampioenschap en gevochten tegen degradatie) en voor ons een wedstrijd tegen De Vennep waarbij niets meer op het spel stond.

  

Dat laatste zagen we ook een beetje terug in een aantal partijen van ons 2e team. Zowel Jan, Stefan als Wim speelden remise. In geen van de gevallen was daar iets op af te dingen maar het moet gezegd dat onbewust ook meespeelde dat de noodzaak om tot het uiterste te gaan er niet was.

 

Als vierde was Daan klaar als ik mij niet vergis. Hij speelde een prima partij waarin hij zijn tegenstander kansloos liet. Dat betekende 2,5 – 1,5 voor ons. Helaas moest invaller Ouker in een nederlaag berusten. Ouker zette zijn partij prima op maar toen hij dacht te kunnen afruilen werd hij het slachtoffer van de omdraairegel. Niet uitgevoerd door zijn tegenstander overigens maar door Ouker zelf.

 

De omdraairegel wordt vaak door jeugdspelers toegepast als een combinatie niet werkt. Het is dan vaak de moeite waard om de zetten te verwissen. In de partij van Ouker ging dat helaas mis. Ouker had de goede zetvolgorde in zijn hoofd maar voerde deze verkeerd om uit. Dat koste materiaal en helaas een punt. Dat betekende dat het weer gelijk was.

 

Robin Anne, onze 2e invaller, speelde ondertussen op bord 8 een degelijke partij. Ze kwam geen moment in problemen en scoorde een keurig halfje bij haar debuut in de 1e klasse.  

 

Bij Bas Haver was het ondertussen helemaal mis gegaan. Bas verbruikte in een voor hem ongemakkelijke stelling helaas veel te veel tijd (ik geloof dat Bas na 15 zetten nog ongeveer 3 minuten had) De tegenstander deed rustig logische zetten en won vrij eenvoudig. Dat was een onverwachte nederlaag en dat betekende dat Gijsbert voor ons een punt moest veiligstellen.

 

Gijsbert kwam heel ver. Volgens mij stond hij gewonnen maar een fout koste helaas een stuk en de partij. Dat betekende voor ons een nederlaag in de laatste wedstrijd maar alles bij elkaar kunnen we alleen maar tevreden zijn. Santpoort 2 heeft zich in een heel sterke klasse 1B probleemloos gehandhaafd.

 

Het kampioenschap in de 1e klasse B ging overigens naar ZSC Saende. Van harte gefeliciteerd. Zij hadden na een zeer spannende avond en een 5-3 overwinning iets meer bordpunten dan concurrent en favoriet voor de titel Purmerend.

Geef een reactie