Het leek ons leuk om tijdens de zomervakantie schaken (‘’jugar ajedrez’’) te introduceren bij de plaatselijke jeugd van een dorp in het binnenland van Spanje. Het is een dorp waar nog geen toeristen komen maar waar de meesten ‘’los Holandeses’’ (ons) wel kennen. Het leven van jong en oud speelt zich in de zomermaanden voornamelijk ’s avonds af. Overdag is het veel te warm en is nagenoeg iedereen binnen. ’s Avonds bruist het buiten op het centrale plein.

 We zijn eerst naar de gemeente gegaan en hebben gevraagd of we dit mochten organiseren. De medewerker van de gemeente reageerde enthousiast op ons voorstel. Op diverse plekken in het dorp, zoals bij het zwembad en bij de kathedraal, werden pamfletten opgehangen waarin de schaaklessen van Milan en Louis aangekondigd stonden.

Op drie avonden mochten we lange tafels buiten op het centrale plein bij de kathedraal neerzetten. Zelf hadden we drie schaakborden en van een nabijgelegen café kregen we er nog een. We hadden geen idee óf en hoeveel animo er zou zijn. Het was voor Milan en Louis, maar ook voor ons als ouders een uitdaging om kinderen in het Spaans de schaakbeginselen bij te brengen.  Avonden van voorbereiding en het oefenen van de belangrijkste zinnen en termen in het Spaans gingen er aan vooraf.  

 

 

Het was best spannend om zo in de spotlights van de ‘’locals’’ te staan. Op de eerste avond waren er al een tiental kinderen en dat werden de avonden erna alleen maar meer. Het was enerverend om door elkaar pratende Spaanse kinderen bij de les te krijgen, maar het ging best goed.

 

 

 

Op de laatste avond merkte je dat een aantal kinderen die de eerste twee avonden ook was gekomen, het schaken al aardig onder de knie kreeg. Milan en Louis probeerden op het niveau van de beginners een partijtje met ze te spelen en gaandeweg  het spel suggesties voor een betere zet te geven.
Enkele ouders vertelden ons toen ook hoe enthousiast hun kinderen over het schaken waren en dat ze meteen een schaakbord voor hen hadden aangeschaft.

Het was leuk en leerzaam om te doen en Milan en Louis eindigden de avond met verstoppertje spelen in en rondom de kathedraal met de Spaanse kinderen.

Geef een antwoord