Schaakclub Santpoort

Op de vergadering van 5 september 2006 werden ze nog tot de “mindere volwassenen”gerekend, maar vrijdagavond 8 september zetten ze de eerste stap op weg naar een glorieuze schaaktoekomst.

Mannen met een rating stukken lager dan hun postcode maar wel met de wil om wat te leren:

Peter Zoetemeyer (1589), Frits Welling (1682), Willem de Ruig (1601), Sylvain de Ruiter (1637), Jaap Rotte (1184)en Pieter Levasier (1583) van HWP Haarlem en Ton Haver (1568), Gijsbert de Bock (1583), Leo Kruisselbrink (1393) en Fred Schaefer en Paul van Zon zonder rating van S.V.Santpoort. Gemiddeld 1546 voor de HWP’ers en 1515 voor de mannen van Santpoort. We zullen op de ratinglijst van augustus 2007 kunnen zien wat het effect van acht maal training in een jaar geweest zal zijn.

Om klokslag half negen startte de eerste training onder leiding van Jop Delemarre. Al snel had Jop consensus onder de mannen over de aanpak: de stappenmethode zal zorgen voor structuur en verder kunnen de deelnemers partijen insturen waarvan een selectie door Jop besproken gaat worden.

Nadat Jop ons alle stukken van de keurig speelklaar opgestelde borden had laten halen en we de borden hadden dichtgevouwen kregen we de eerste opdracht: bedenk (blind!) hoe de loper de koning schaak kan geven zonder geslagen te worden in de volgende stelling:

W: Ld3 Z: Kd5, Tg3, Pd6

Voor de meesten van ons een brug te ver zonder bordje voor de neus. Visualiseren zullen de meesten nog moeten leren.

Daarna mochten we in tweetallen de volgende stelling analyseren:

W:Kh1,Df6,Td1,Tg1,Lc4,Lg3,a2,b2,f2,h2

Z:Kg8,Dh3,Td8,Tf8,Pc6,a7,b7,c7,f7,g7,h7 of iets dat hier veel op leek.

We kregen daarbij de opdracht om te denken aan de (1) + 5 methode uit het stappenplan: (eventuele tussenzet) gevolgd door: slaan, weggaan, tussenplaatsen, dekken, tegenaanval en aan het doen van zo dwingend mogelijke zetten:1 (dubbel)schaak, 2/3 matdreiging/slaan en 4 dreigen met slaan. Er bleek heel wat meer in deze stelling te zitten dan over het algemeen gedacht werd, maar na flinke discussies was iedereen het er wel over eens dat wit dit moest kunnen winnen.

Zoals de foto’s van Frits laten zien kostte het links en rechts heel wat moeite om die conclusie te onderbouwen. Al met al een zeer geslaagde avond met dank aan Jop die een geboren leraar blijkt te zijn.

Voor wie geïnteresseerd is nog een adres en een boek:

www.schaaktrainer.nl

Chessmazes van Albertson (verkrijgbaar bij van Stockum)

Geef een reactie