Schaakclub Santpoort

Gisteren zijn op het Corus Chess Toernament de tienkampen gestart. Vanzelfsprekend doen ook enkele leden van Santpoort hier aan mee.

Met dank aan Ton Haver voor de foto's.

Groep Pl. Naam               Elo  Score      TPR
3D    3e Xander schouwerwou  2004 4.5 uit 9  1946
5D    8e Rob Buschman        1700 2.5 uit 9  1585
5H    8e Wim Gravemaker      1695 4.0 uit 9  1689
5J    5e Hans Kors           1706 5.0 uit 9  1769
6A    1e Ronald Hoekstra     1664 6.5 uit 9  1784

Ronde 9
 Na bijna zes uur schaken zaten er naast enkele grootmeester ook nog twee Santpoorters te spelen. Hans liet zijn tegenstander bewijzen mat te kunnen geven met twee lopers. Dat lukte net, met nog 15 seconden op de klok. 
Xander stond een pion achter, maar wist de partij op remise te houden. Xander werd hierdoor 3e.
Ronald speelde weer als vanouds en won opnieuw. Hij eindigde op een eerste plaats. 
Rob en Wim wisten opnieuw niet te winnen. De slotreeks van 0.5 uit 5 en 0 uit 4 van respectievelijk Wim en Rob zegt genoeg. De schade is door zijn goede start voor Wim beperkt gebleven. Voor Rob is dit zijn slechtste Corus ooit. Ach, kun je volgend jaar ons toezwaaien vanaf het balkon.

Ronde 8
Xander heeft eindelijk weer eens weten te winnen. Met een beetje geluk zit er nog een 2e plaatst in. Ook Hans scoorde een vol punt. Met nog 1 ronde te gaan zit er ook voor hem nog een toppositie in. Helaas verloor Wim opnieuw, alleen een overwinning in de eerste ronde kan hem nog een prijs en Elo-punten opleveren. 
Ook Rob kwam met slecht nieuws. Het lukte hem niet meer om remise te spelen. Ronald liet zijn tegenstander glippen en mocht nog blij zijn met remise.

Ronde 7
Xander speelde een slechte partij. Het resultaat was dan ook een nul. Met 3 uit 7 staat Xander nu op een 9e plek… Zeven schakers staan op een gedeeld 2e plaatst met 3.5 punten. 
We hadden het nog zo afgesproken, maar toch verloor Rob. Oei, dat worden twee overwinningen om weer op 50% te komen. Ook Wim verloor. Zonde, want hij zo gaat zijn goede score in rook op.
Hans en Ronald zijn op dreef. Ronald was binnen twee uur al klaar met spelen. Bij Hans duurde de overwinning iets langer. Hij overspeelde zijn tegenstander rechtstreeks vanuit de opening.

Ronde 6
 En jawel, na een nederlaag heeft ook Hans een overwinning op zijn naam staan. De partij was nog redelijk spectaculair ook. Maar zeg nou zelf, de leeuw, dat is toch geen opening?!
Er is nog iemand die moet winnen. Rob heeft vandaag een nul op gelopen, dus dat wordt vrijdag winnen…
Wim speelde erg snel remise tegen de koploper. Xander speelde ook remise – en knijpt zijn handjes dicht. Ronald wist weer te winnen. Hij staat gedeeld eerste.

Ronde 5
Rob had een lange zit, met een pion meer ging hij het eindspel in. Helaas kwam hij niet verder dan remise.
 Wim zag zijn stelling langzaam minder worden en accepteerde daarom dan ook het remise-aanbod. Ronald won redelijk snel. Zo snel dat ik er weinig van heb kunnen zien.
Hans weigerde een remise-aanbod en gaf daarop een pion weg. Daarmee was het einde in zicht. 
Xander speelde zijn eerste winstpartij tegen een van de twee koplopers. Zijn groepsgenoten daar ook blij mee.

Ronde 4
Zonder grootmeesters en toeschouwers was het behoorlijk rustig. Hans miste een grote kans en speelde remise… Rob hoefde daar niet eens een kans voor te missen. De tegenstander van Ronald zag een schaakje over het hoofd: "oh, het is zelfs mat". Xanders aanval sloeg helaas niet door, zijn tegenstander offerde een stuk, een toren, en won alles keurig terug. Deze aanval sloeg dus wel door.
Wim dacht aan opgeven, maar zijn tegenstander voerde de winnende zet niet uit. Wim speelde nog even verder en niet veel later had hij zetherhaling. 

Ronde 3
Misschien heeft u het nog niet door. Maar winnen is te moeilijk. Daarom houden de santpoortspelers er een eigen competitie op na: wie speelt de meeste remises. Aan kop gaan Rob, Hans en Xander. Zondag speelden zij voor de 3e keer remise. Het lukte Ronald om zijn eerste remise te scoren. Wim had de pech dat zijn tegenstander alweer opgaf…  

 Ronde 2
Ook deze ronde was het Xander die het weer laat moest maken. In een dame-eindspel met twee pionnen minder kreeg Xander een dolle dame: remise.
Rob stond lange tijd minder, maar zijn tegenstander kwam er niet door heen.
Wim stond erg actief, maar het helpt helemaal als je tegenstander een stuk weggeeft.
Hans kreeg zijn favoriete opening op het bord, maar hij kwam niet verder dan remise.
Ronald overspeelde zijn tegenstander al direct na een pionofffer in de de opening. Keurige overwinning. 

 Ronde 1
Xander leek soepeltjes voordeel te behalen uit de opening. Volgens Fritz was het echter een partij vol wederzijdse kansen. Door een pion weg te blunderen moest er nog even gevochten worden voor remise.
Rob was zeer snel klaar, zijn vechtersmentaliteit was ver te zoeken.
Wim had zijn zwarte loper begraven. Een vrijpion leverde genoeg tegenspel  op voor remise.
Hans had een gecompliceerde partij. Hij offerde een kwaliteit, dat enkele pionnen opleverde. Winst zat er niet meer in, dus Hans bood remise. Een gelukje dat zijn tegenstander akkoord ging, want er zat nog winst in!
Ronalds leek lange tijd goed te staan en een koningsaanval leek op handen te zijn. Uiteindelijk verloor hij een pion, dat zijn tegenstander keurig uitbuitte.

Geef een reactie