Schaakclub Santpoort

Zaterdag 21 september speelde Santpoort 1 tegen de Pion en tegelijkertijd was dit het debuut van Sanpoort in de 2e klasse KNSB. Wij hadden vantevoren gezien dat onze gemiddelde rating 50 punten lager ligt, dus we verwachtten een zware wedstrijd. Achteraf bleek dat de Pion een invaller had en dus niet al hun sterke spelers kon opstellen, waardoor we qua rating elkaar weinig ontliepen.

 

Als eerste was Nathalie op bord 8 klaar met een snelle remise. Na 11 zetten met een stelling waar nog niet veel gebeurd was, besloot haar tegenstander remise aan te bieden. Nathalie kwam keurig naar de teamleider, die haar vertelde dat remise prima is!

 

Hierna was Patrick op bord 3 klaar met een solide remise, waar niemand van Santpoort raar van zal opkijken. Patrick had na de opening een klein voordeeltje, maar na een paar zetten stelde dit niet erg veel meer voor en was remise het terechte resultaat.

Ondertussen had Wim-Laurens op bord 7 helaas een stuk verloren met een combinatie die hij had gemist. Hij probeerde er nog wat van te maken, maar dat mocht niet baten.

Hoewel we 1-2 achterstonden, dachten we niet dat we gingen verliezen. We hadden Peter op bord 2, Bas op bord 5 en Wim op bord 6 die erg goed stonden. Daan stond op bord 4 iets minder en Ilias op bord 1 stond duidelijk minder. Wij dachten dus dat we 4-4 gingen spelen, maar we kregen een aangename verrassing.

Peter had vrijwel de hele partij controle over de stelling. Hij had een plan, voerde het uit en won op mooie wijze.

 

Bas kreeg een onbekende opening tegen zich, die hij goed aanpakte. Toen de tegenstander ook nog na 7 zetten blunderde, stond Bas gewonnen maar zo simpel was het niet om af te maken. Gelukkig speelde Bas het allemaal heel rustig uit en klaarde de klus.

 

 

Ondertussen was er op bord 4 iets onverwachts gebeurd. Daan heeft zijn mindere stand niet alleen weten te keepen, maar zelfs gewonnen! Hij stond ergens in het middenspel duidelijk minder, maar de tegenstander speelde dit niet goed uit en hierna pakte Daan het heft in handen en won met een prachtige combinatie!Het stond dus opeens 4-2 voor Santpoort, waarbij Ilias op bord 1 verloren stond en Wim op bord 6 beter tot gewonnen.

 

Ilias stond na een onnauwkeurigheid in de opening erg gedrukt. Dit leidde tot pionverlies en zelfs een tweede pion ging eraf. Hij zocht nog wat tegenspel en hoopte op een blunder van de tegenstander, maar zijn tegenstander speelde het allemaal correct en won terecht.

Nu stond het 4-3 en alleen Wim was nog bezig. Hij stond na de opening erg prettig, maar omdat Wim een geforceerde winst zocht en niet kon vinden, had hij weinig tijd over. Gelukkig kwam hij goed uit deze tijdnood en belandde hij in een toreneindspel met een pion meer. Dit had met goed spel van zijn tegenstander waarschijnlijk niet meer dan remise moeten worden, maar na een paar onnauwkeurige zetten van beide spelers had Wim twee pionnen meer, en dat was genoeg voor de winst!

 

 

Zo heeft Santpoort 1 de eerste wedstrijd met 5-3 gewonnen en konden we onszelf geen betere start wensen!

Ilias van der Lende

Geef een reactie