Schaakclub Santpoort

 Op 20 januari 2019 werd het jaarlijkse jeugdtoernooi door Schaakclub Santpoort voor het eerst onder de naam "Swier Grandprix Santpoort" georganiseerd. Namens de sponsor kwamen Gerard en Henk Swier binnen met een enorme doos vol fraaie bekers, zodat de deelnemers zich stonden te verlekkeren aan de prijzen die ze konden winnen terwijl Nico in de indelingscomputer de laatste griepgevallen aan het verwerken was. Iets na het geplande tijdstip konden we, verdeeld over 12 tafels, met 89 deelnemers van start. Een weldadige rust daalde over het Soli-muziekcentrum neer, maar al snel kon de eerste speler zijn ouder in de spiegelzaal vertellen dat het eerste potje gewonnen was, kort erna gevolgd door iemand die troost zocht.

Voor veel spelers op de lagere tafels was het hun eerste of tweede toernooi, en dan merk je dat je tijdens zo'n partij ook dingen leert die misschien op de club nog niet behandeld waren. Vrijwel simultaan kon daarom op tafel 9 worden uitgelegd dat je met Koning en Paard alleen de Koning van de tegenstander niet mat kan zetten, terwijl op tafel 11 bleek dat dat ook geldt voor Koning en Loper.

 Ook werd op tafel 11 duidelijk dat een overdaad aan materiaal niet altijd helpt, en dat Dames en Torens hun werk heel goed vanaf een afstandje kunnen doen. Nadat de speler met 3 Dames en 2 Torens al twee Dames was verloren door deze ongedekt tegen de Koning aan te plaatsen, werden de overgebleven zware stukken vanaf een veilige afstand ingezet om het mat te vinden.

Het toernooi liep verder lekker vlot, zodat we zelfs iets voor het geplande tijdschema konden beginnen met het uitreiken van de grote bekers. En toen bleek dat we naast de primeur van onze naamsponsor nog een eersteling hadden. Voor het eerst in de al jarenlange GP-cyclus van de NHSB wist een speler van onze grote buurman HWP Haarlem de eerste prijs van groep 1 te winnen.
Isaac Visser wist Quint en Guido een halfje voor te blijven en is neem ik aan op de clubavond in de Societeit nog wel een keer gehuldigd. Dit is een prestatie die door HWP grootheden als Wum en Pjotr nooit behaald is.

De volledige uitslag wordt zichtbaar door links in het menu te klikken op "Swier Grandprix".
Mogen we nu in het kader van de AVG nu alleen nog maar foto's als hier gebruiken?

Gelukkig geldt dit volgens mij niet voor particulieren,  dus hierbij ook een linkje naar de foto's van Ed en Ton  (maar laat even weten via ton.haver@xs4all.nl als je van die site een foto verwijderd wil hebben) 

 

We danken de deelnemers, sponsor, inschrijvers, indeler, tafelleiders, tosti-bakkers, medewerkers van Soli en hopen volgend jaar iedereen weer terug te zien.

Geef een reactie