Schaakclub Santpoort

 

Het is even wennen. Een nieuwe naam en een nieuwe stijl. Maar er wordt weer gespeeld in Wijk aan Zee. Carlsen, Anand en Giri hebben al 6 ronden gespeeld, de vierkampers zijn al weer klaar, maar volgens velen is het toernooi vrijdag met de tienkampers pas echt begonnen.

 

Als ik de website goed gelezen heb, doen hier 7 leden van Santpoort mee. Als scorebord journalist denk ik dat ze goed begonnen zijn, SC Santpoort is ongeslagen in de eerste ronde.

 

Na ronde 2 zijn er wat mij betreft 2 opvallende zaken te melden. Allereerst natuurlijk Martijn. Zoals Piet zegt: rating zegt niets, en dat blijkt hier te kloppen. In de sterke groep 2A staat Martijn op 2 uit 2.

Maar misschien nog een mooiere prestatie levert Rob Buschman. Na twee ronden heeft hij immers al net zoveel punten als vorig jaar in zijn hele tienkamp. 

 

 

 

 

 

 

 

 

In ronde 3 heeft het septet Santpoorters kennelijk collectief besloten om eens een tussensprintje te trekken. Met slechts twee remises werd het riante totaal van 6 punten gehaald, bij de jeugd is dat een geheide ijsjesscore, de heren zullen het wel op een biertje hebben gehouden.

Over jeugd gesproken: Rob de Roode wist van de pas 11 jarige Anna Maja Kazarian te winnen. En dat is een knappe prestatie want zij is veelvuldig nederlands kampioene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het kan raar lopen op de 64 velden. Maar maandag was het 'Peter Klapwijk'-effect kenneljk uitgewerkt. Deze supporter die in het weekeind een paar honder kilometer in de auto zat om zijn oude clubgenoten aan te moedigen, moest weer aan de noeste arbeid. En omdat de grootmeesters een rustdag hadden, was er ook niet veel ander publiek om onze clubgenoten aan te moedigen. Slechts drie halfjes waren het resultaat.

 

Rob van Zwieten, Rob Buschman en Leo Kruisselbrink zijn hierdoor nog steeds ongeslagen.  

 

 

 

 

 

De vijfde ronde werd weer bijzonder goed gescoord. Martijn wist door te winnen de kop over te nemen en staat nu 1e met 4 punten en een TPR van 2300. Hou vol!

Leo en Ronald wonnen ook, waardoor Ronald nu weer op 50% staat. De Tata site had even een schijnbeweging, maar gelukkig blijkt Rob de Roode deze pagina nauwlettend in de gaten te houden. Hij blijkt ook vandaag weer gewonnen te hebben en komt net als Leo op 3,5 punten. Wim, Rob vanZ en Rob B speelden remise en zorgden er dus voor dat de hele club vandaag weer ongeslagen bleef.

 

 

 

 

 

 

 

Ronde 6 is de ronde voor de rustdag. Geen enkele reden om energie te sparen en voorzichtig een remise te schuiven, maar vol er in en kijken of een goed toernooi een goed toernooi blijft, of misschien een geweldig toernooi kan worden.

En dat hebben we geweten, alle partijen eindigden in een beslissing. Zo wonnen alle Robben. De een (B) had al gewonnen voor ik er erg in had, de ander (de R) stond onder druk, maar wilde een aangeboden volle Toren niet op het bord laten staan en de laatste (van Z) offerde fraai een stuk tegen twee pionnen voor een mooie aanval. Daarbij deden de torens van zwart op a8 en b8 niets meer dan elkaar dekken.

Wim en Martijn moesten hun wens om in de ranglijst te stijgen even tot na de rustdag uitstellen en verloren. Leo en Ronald wisten tenslotte hun partij te winnen. De eerstgenoemde fraai, de tweede door mij ongezien.

 

 

 

Ronde 7 is de start van de eindsprint. En het is altijd leuker om je favorieten vooraan mee te zien sprinten, dan achteraaan het peloton amechtig naar adem happend te proberen in het spoor te blijven.

Wat dat betreft hebben we ook na deze ronde niets te klagen. In deze ronde werd door de zeven spelers gezamenlijk 4.5 punten gehaald. En dat is ook het teamgemiddelde van zeven ronden.

Met drie eerste plekken, een tweede en drie derde plaatsen in de tussenstand hebben alle spelers nog kansen op promotie. 

 

 

 

 

 

 

 

In ronde 8 was de spanning hoog. Honderden toeschouwers in de Moriaan, en die kwamen vast niet allemaal voor Anand-Giri.

 

Wim, Rob de R en Leo verloren en zien een mogelijke eerste plek buiten bereik komen. 

 

Rob B kwam een pion achter en plaatste direct een taktisch remise-aanbod. Zijn tegenstander moest kiezen tussen nog een uurtje of zo proberen om te winnen, of eenvoudig een halfje en de groepsoverwinning incasseren en koos voor het laatste. Rob van Z hield ook remise en blijft hiermee ongeslagen.

 

De overwinningen kwamen deze ronde van Ronald en Martijn. Beiden komen hiermee op 5.5 punten. Voor Ronald is de eerste plek buiten bereik, maar Martijn heeft alles nog in eigen hand. Hij maakt zijn uitspraak in de krant dat hij voor de groepsoverwinning gaat in ieder geval waar. 

 

De laatste ronde zit er weer op, het toernooi is voorbij.  Het totaalbeeld van de Santpoorters is positief, tot de laatste ronde werd voor de ere-prijzen meegedaan. Met 3 2e plaatsen, 3 3e plaatsen en 1x plek 6 werd er in de breedte goed gepresteerd.

Helaas zat het Wim het slotweekend niet mee, en wist hij goede stellingen na de opening niet uit te spelen, want anders zou iedereen ruim boven de 50% gekomen zijn.

 

Fraaie 2e plaatsen waren er voor Martijn (hij kwam in de laatste ronde tot remise, zijn concurrent won), Leo (die na een paar vierkampen en deze tienkamp in de Zon, volgend jaar naar de Moriaan mag) en Rob van Z (die als enige van de club ongeslagen bleef). Helaas betekende dit alleen voor Leo promotie. De rest moet via eenhogere rating een groep hoger komen.

 

De laatste prijs van de dag was voor Henk Swier. Hij verblufte in de commentaartent Hans Böhm met de krachtzet Da8+ en sleepte een pocket-backgammon spel in de wacht.

 

 

Stand na ronde 9 

NaamGroepPuntenPlaatsRatingTPR
Martijn de Roode2A6220302218
Wim Gravemaker4B46-918361777
Rob van Zwieten4D52-61859
Rob de Roode5C5,53-517501781
Ronald Hoekstra5D5,5317321773
Rob Buschman7B63-415531646
Leo Kruisselbrink8B6,5214101588

  

   

 

Weekeind vierkampen 

Er deden er van SC Santpoort 12 leden mee. Van hen wisten Peter (1B), Bas (3N), Daan (4J), Nathalie (5H), Gijsbert (6M) en Robin Anne (7D) een al dan niet gedeelde eerste plaats te halen. 

 

Eindstand

NaamGroepPuntenPlaats
Peter de Roode1B21-2
Ilias van der Lende2E1,52-3
Bas Haver3N21
Wim Laurens Gravemaker3P0,54
Daan Haver4J21-2
Brian Möllenkamp5C14
Özden Tuna5E1,52-3
Nathalie van der Lende5H31
Sjoerd Haver6K13-4
Gijsbert de Bock6M21-2
Robin Anne Gravemaker7D31
Ton Haver8K0.54

 

Heb ik iemand gemist vanaf mijn plek op het podium (ok, het is in de Zon), laat het me even weten. 

  

Geef een reactie