Schaakclub Santpoort

Op vrijdag 9 december speelde het vierde team thuis tegen Vredeburg 2. Ons team was vertegenwoordigd door Leo Kruisselbrink op bord 1, Roman Schumacher op bord 2, Ton Haver op bord 3 en Paul van Zon op bord 4. De tegenstander was vantevoren als niet heel sterk ingeschat, ze hadden nog geen enkel matchpunt weten te vergaren in de 3 voorgaande ronden. Ondanks de relatieve onervarenheid van Ton en debutant Paul van Zon schatten we onze kansen op een overwinning dus hoog in.

Roman speelde echter niet zorgvuldig genoeg en na met twee pionnen voorsprong comfortabel uit de opening te zijn gekomen veranderde zijn stelling langzaam in een ruïne. Na anderhalf uur konden we helaas voor hem een nul noteren.
Ondertussen werkte Paul een heel degelijke wedstrijd af. Het stuk dat hij in de opening wist te vergaren hield hij prima vast en hij voerde de partij kalmpjes naar winst, 1-1 dus.
Ondertussen ging de strijd bij Ton op bord 3 gelijk op. In het eindspel had Ton echter een superieure pionnenstructuur en hij maakte daar op professionele wijze gebruik van. Goed spel en Ton houdt zijn ongeslagen status voorlopig vast.
Bij deze 2-1 voorsprong ging alle aandacht uit naar de partij van Leo. Hij stond een stuk achter maar had als compensatie zeer goede aanvalskansen. Op een gegeven moment bood de tegenstander remise aan. Een blik op het bord leerde dat Leo mat in drie had en doorgaan was daarom het motto. Ook Leo dacht dat er meer in zat maar helaas zag hij de matcombinatie over het hoofd. Toen zijn aanval daarom niet doorsloeg ging de materiele achterstand inwegen. Uiteindelijk moest hij het hoofd buigen en was de 2-2 een feit. Helaas gelijkspel waar winst toch mogelijk had moeten zijn. Jammer maar de goede prestaties van Ton en Paul bieden wel degelijk perspectief voor de toekomst.

Geef een reactie