Schaakclub Santpoort

Op vrijdag 10 juni was het weer zover: het 6e Schartkampioenschap van Schaakclub Santpoort. Huizenhoog favoriet voor deze editie waren 4-voudig kampioen Schouwerwou en zijn teamgenoot Fokkink (het kampioenenteam van de vorige editie). Grote concurrentie konden zij verwachten van de kampioenen van de 1e editie: de Roode & de Roode.

Voor de nieuwkomers hier nog even in het kort de regels. Met schaken wordt er dubbele ronde snelschaken gespeeld waarbij de koning geslagen mag worden (verrassend genoeg is dat niet gebeurd deze avond). Met darten worden de eerste 2 rondes het spel 701 gespeeld. Hiermee probeer je van 701 op 0 te eindigen. De moeilijkheid is dat je moet eindigen op een dubbel. De laatste 3 rondes werd het spel tactics gespeeld. Hierbij moet je de getallen 10 t/m 20 en de bull allen 3 keer gooien. Hierbij zorgde vooral het gooien van de bull (in het midden van het dartbord) voor veel problemen. 

In de 1e ronde liepen Schouwerwou & Fokkink gelijk al matchpunten mis tegen Kors & Dietvors. Met schaken werd het 2-2, maar het darten ging voor hen verloren. De Roode & de Roode gingen furieus van start en profiteerden van deze misstap van hun concurrenten door Buschman & Hoekstra met 4-0 te verslaan. Ook Swier & Swier begonnen goed. In afwezigheid van Henk nam de familie Looijer de honneurs waar in de eerste rondes. Dave hield huis bij het schaken terwijl Robin voor Gerard de dubbels uitgooide bij het darten.
Team de Roode kampioen
Na 4 van de 5 rondes waren de Roode & de Roode al kampioen. Zij hadden 0 matchpunten en slechts 2 bordpunten laten liggen. De nederlaag in de laatste ronde tegen Schouwerwou & Fokkink deed hier verder niets af aan deze knappe prestatie. 


Kors & Dietvors eindigden op de 2e plaats door in de laatste ronde Tuna & Dijkman met 3-1 te kloppen met schaken en na heel veel moeite ook met darten te winnen. Hierdoor eindigden zijn een half bordpunt voor Schouwerwou & Fokkink, die na een zeer slechte start toch nog het podium haalden.   

Zoals verwacht werd Martijn de Roode topscoorder. Hierbij morste hij alleen een half punt tegen Wim Dijkman. De toeschouwers concludeerden dat Martijn zijn handen dicht mocht knijpen dat het tegen Dijkman slechts bij een half verliespunt bleef.

Daarmee zijn we gelijk de poedelprijs aangekomen: Wim Dijkman haalde 1,5 uit 10 met schaken. Maar hierbij moet wel gezegd worden dat hij remise speelde tegen Martijn de Roode en een partij won van Dave Looijer!

Namens de organisatie kan ik zeggen dat het weer een uiterst geslaagd toernooi was! Hopelijk is bij de volgende editie iedereen weer aanwezig. Dit zal vermoedelijk ergens in november/december 2011 plaatsvinden op een nog nader te bepalen vrijdagavond.

Hieronder voor de liefhebbers nog een aantal statistieken:

Eindstand Team MP BP 
de Roode & de Roode 17 15 
Kors & Dietvors 13 13,5 
Schouwerwou & Fokkink 13 13 
Swier & Swier 6,5 
Buschman & Hoekstra 
Tuna & Dijkman 

 

Speler Bord Score 
Martijn de Roode 9,5 uit 10 
Stefan Fokkink 8 uit 10 
Hans Kors 7 uit 10 
Richard Dietvors 6,5 uit 10 
Rob de Roode 6,5 uit 10 
Xander Schouwerwou 5 uit 10 
Ozden Tuna3,5 uit 10 
Dave Looijer3 uit 4 
Rob Buschman 3 uit 10 
Ronald Hoekstra 3 uit 10 
Gerard Swier 2,5 uit 10 
Wim Dijkman 11,5 uit 10 
Henk Swier1 uit 6 


Kampioenen: 
1e editie (2008/1): de Roode & de Roode
2e editie (2009/1): Schouwerwou & de Bock
3e editie (2009/2): Schouwerwou & de Bock
4e editie (2010/1): Schouwerwou & de Bock
5e editie (2010/2): Schouwerwou & Fokkink
6e editie (2011/1): de Roode & de Roode 

 

 

 

 

 

Geef een reactie