Schaakclub Santpoort

Nadat de externe competitie van zaterdag de 18e was afgeschaft hadden we als evenementencommissie toen al snel besloten ons kersttoernooi voor het eerst op een (zaterdag)middag te organiseren. Gelukkig kon dit nog net voor de nieuwe lockdown (natuurlijk met inachtneming van de geldende Coronaregels). 26 schakers wisten de weg nog te vinden naar het Polderhuis en werden ingedeeld in teams met klinkende namen als Bas, Peter, Martijn, WL, Hans en Rob de R/de voorzitter (allen natuurlijk vernoemd naar de kopmannen).

Nadat de voorzitter iedereen welkom had geheten, er was geproefd van Stefan’s vers gebakken oliebollen ananas en alle regels waren uitgelegd (2 keer 5 min p.p.p.p. iedere ronde incl. slaan van de koning bij schaak) konden we starten.

Team Martijn (Martijn, Stefan, Leo en Outger) en team Bas (Bas, Gijsbert, Justin en Herman) gingen als een razende van start met ieder 2 overwinningen. Zij werden op de voet gevolgd door team Hans (Hans, Sjoerd, Louis en Mike) met 3 matchpunten.


In ronde 3 won team Bas het onderlinge duel mede door 1,5 punt van Bas en 2 punten van Gijsbert! Team Hans bleef in de race door te winnen van team de voorzitter (Rob de R, Jelle, Rob B, Martin en Ryan). Na ronde 3 was het tijd voor een welverdiende pauze met bittergarnituur van de penningmeester!

Voor Team Bas bleek het toernooi iets te lang te duren. Zij verloren in ronde 4 van team WL (WL, Menno, Barry, Yoran en Rolf) wat ineens de sterren van de hemel begonnen te spelen toen hun kopman er eindelijk was. Team Martijn maakte het weer spannend door nipt van team Hans te winnen.

Bij de start van ronde 5 was het nog erg spannend. Team Bas en team Martijn gingen aan kop met ieder 6 matchpunten, op de voet gevolgd door team Hans met 5 matchpunten. En toen gebeurde in ronde 6 het onwaarschijnlijke: Team Bas werd ruim geklopt door team Hans en team Martijn verloor van team Peter (Peter de R, Peter H, Ronald en Robin) ondanks dat Martijn zijn vader nog door z’n vlag joeg.

Hierdoor was team Hans ineens de kampioen met 7 matchpunten! Team Martijn werd 2e met 6 matchpunten en 23 bordpunten. Team Peter behaalde brons met 6 matchpunten en 21,5 bordpunten. Team Bas viel daarmee net buiten het podium met 1,5 bordpunt minder. Team WL was de aankomst van hun kopman helemaal opgeleefd en haalden al hun 5 matchpunten in de laatste 3 rondes en eindigde 5e. Hekkensluiter was het team Rob de R.

Kampioenen!!!

En als je dan zelf Hans heet dan is dit een hele fijne kop om te schrijven 🙂 Maar ik had natuurlijk ook het aloude adagium weer te voorschijn kunnen halen dat je met een Haver in je team wint. Zo was mijn eigen bijdrage op bord 1 bescheiden (maar wel punten op het juiste moment) en had ik geluk dat ik Sjoerd (9 uit 10) op bord 2 had, Louis (9,5 uit 10) op bord 3 had en Mike (3 uit 10) op bord had. Daarmee heb ik ook al gelijk 2 van de bordtopscoorders genoemd. Topscoorder op bord 1 werd Bas met 9,5 uit 10 (alleen een halfje laten liggen tegen Martijn) en Robin op bord 4 (10 uit 10!).

De Topscoorders


Dankzij die geweldige evenementencommissie (Stefan, Rolf, prijzenkoning Ronald en ondergetekende) en de grote opkomst was het een erg gezellige en sportieve middag met een natuurlijk volkomen terechte winnaar!

Alvast fijne feestdagen en hopelijk kunnen we in 2022 elkaar ook weer snel achter het bord tegenkomen!

Namens de evenementencommissie,
Hans


Geef een reactie