Schaakclub Santpoort

Dit jaar vier pasen vroeg bij Schaakclub Santpoort. Namelijk op dinsdag 20 december. En zoals elk jaar organiseert de evenementencommissie (Rolf, Ronald, Stefan en ondergetekende) het kersttoernooi. Ook de formule is al jaren hetzelfde (iets wat goed is hoef je niet te veranderen): snelschaken in teams. Helaas waren er nog een aantal late afzeggingen door griep maar alsnog wisten maar liefst 31 schakers hiervoor de weg naar het Polderhuis te vinden.

En omdat je goede dingen niet moet veranderen hadden we ook deze keer een goed gevulde prijzentafel met dank aan Ronald, had Stefan weer flink staan bakken in de keuken, had Rolf alle aanmeldingen afgehandeld en onze penningmeester een aantal schalen bittergarnituur afgetroggeld en heb ik weer naar eer en geweten 6 teams op ongeveer gelijke sterkte proberen in te delen. Maar dat lukt niet iedere keer even goed omdat sommige schakers er met kerst een paar honderd ratingpunten op vooruit blijken te gaan (ja Martin ik heb het o.a. over jou).

Dat de teamindeling soms anders uitpakt dan ik denk bleek al in ronde 1 waar team Ilias (Ilias, Jelle, Gijsbert, Martin en Matthias) genadeloos uithaalde met een 9-1 overwinning tegen team Ingmar (Ingmar, Dave, Marten, Andries en Herman). Team Bas (Bas, Stefan, Louis, Outger en Gligor) gaf ook zijn visitekaartje af door met 7-3 te winnen van Team WL (WL, Rob de R, Barry, Rob B en Cees). Maar in ronde 2 maakte team Ilias al korte metten met alle mogelijke titelaspiraties van alle teams door met 7-3 van team Bas te winnen (waarbij we al regelmatig de hoogmoed van de teamleden van team Ilias hoorden dat zij de punten van hun kopman vandaag niet eens nodig zouden hebben).

Na 3 rondes was al vrij duidelijk dat team Ilias dit toernooi ging winnen en team Bas daar vlak achter zou eindigen. Spannender zou het worden tussen de overige 4 teams die hier en daar een puntje hadden gesprokkeld. Maar voor ronde 4 was het natuurlijk eerst tijd voor de pauze, de bittergarnituur van de penningmeester (die helaas zelf ziek afwezig was) en werd ons graag geziene lid Stefan even extra in het zonnetje gezet (@Stefan: we hopen je straks nog wel af en toe terug te zien).

In de 5e en laatste ronde stond de broederstrijd Bas – Daan op het programma. Daan trok hierbij aan het langste eind op bord 1 door zijn broer met 1,5-0,5 te kloppen. Alleen bleken Bas zijn teamgenoten dit prima op te vangen waardoor zij met 5,5-4,5 wonnen. Voor team Bas betekende dit een 2e plek met 8 matchpunten en voor team Daan (Daan, Douwe, Ronald, Mike, Martijn en Rolf) de 3e plek met 4 matchpunten.

Op de 4e plaats eindigde team WL met 3 matchpunten. Vlak daarachter, met evenveel matchpunten en 3 bordpunten minder, eindigde team Ingmar. Hekkensluiter werd team Peter (Peter, Hans, Wim D, Leo en Olivier) met 2 matchpunten (had ik mezelf toch verkeerd ingedeeld).

De oplettende lezer heeft inmiddels wel opgemerkt dat ik ook nog de kampioen moet noemen. En dat ga ik natuurlijk nog doen. Maar gezien de monsterscore van de volle 10 matchpunten en 36,5 van de 50 mogelijke bordpunten verdienen zij hier zeker een aparte alinea. Ilias werd topscoorder op bord 1 met 8,5 uit 10, Jelle topscoorder op bord 2 met 8 uit 10 (die titel moest hij daar wel delen met Dave), Gijsbert scoorde 6 uit 10, Martin verbaasde vooral zichzelf met zijn 6,5 uit 10 en Matthias (die voor het eerst kwam kijken op de club) werd de topscoorder op bord 5 met 8,5 uit 10. Kortom, een team vol met echte snel/kerstschakers en daarmee de terechte kampioenen!

Na de prijsuitreiking voor de teams waren er natuurlijk ook nog extra prijzen voor de topscoorders. Buiten al dat schaakgeweld van team Ilias waren er ook nog topscoorder die niet in dat team zaten. Dave deelde zijn prijs op bord 2 met Jelle met 8 uit 10, Louis scoorde 9 uit 10 op bord 3 en Rob B haalde volle 10 uit 10 (!) op bord 4.

Na afloop werd er nog lekker nagepraat in de kantine onder het genot van een lekker drankje en (voor sommigen) een aantal dartpartijen. Namens de evenementencommissie en het bestuur wil ik iedereen weer bedanken voor de aanwezigheid en gezelligheid, hopen we jullie in het nieuwe jaar weer volop bij de schaakclub en alle evenementen te zien en wensen we jullie fijne feestdagen!

Hans

Team Ilias: de kampioenen!
De topscoorders met in het midden ons stralend middelpunt met zijn 10 uit 10!

Geef een reactie