Schaakclub Santpoort

Zaterdag 20 juni werd n Gouda het NK voor de pupillen gehouden. In de leeftijdscategorieën F (t/m 9 jaar), G (t/m 8 jaar) en H (t/m 7 jaar) streden de jongens en meisjes die zich via hun regionale bond geplaatst hadden voor dit kampioenschap. Door eerder dit jaar Noord-Hollands kampioen te worden kregen Thomas Eisses (G) en Cheryl Looijer (F) een uitnodiging om zich in Gouda te meten met de landelijke top.

In de categorie kinderen die in 2001 geboren zijn (G ) hadden 44 kinderen zich geplaatst voor deelname aan dit NK. De indeling vindt plaats volgens het Zwitserse systeem, dus je speelt tegen kinderen die evenveel punten hebben. Alleen in de eerste ronde wordt er op rating ingedeeld. Dan speelt de bovenste helft van de op rating geplaatste spelers tegen de onderste helft. Dus nr. 1 tegen 23, nummer 2 tegen 24 etc. Aangezien Thomas de 31e rating bezit wist hij al van tevoren dat hij een zware tegenstander zou krijgen. Dat werd Kritin Matamarri en die werd uiteindelijk 3e in het eindklassement.
Na de eerste ronde verloren te hebben hoopte hij in de tweede ronde meer succes te hebben. Die partij ging al beter. Na een stuk voor gestaan te hebben verloor hij helaas zijn Dame en daarmee ook de partij.
Ook in ronde 3 en 4 trok Thomas aan het kortste eind. Maar Thomas liet zich niet kennen en ging op jacht naar de eerste overwinning. Gelukkig kwam die in de vijfde ronde tegen Casper Bierman. Dan groeit het zelfvertrouwen weer en dat leverde ook nog winstpartijen in de 6e en 7e ronde op. Daarmee steeg hij in het klassement weer naar de 31e plaats en ging hij kinderen voorbij waar hij in de 3e en 4e ronde nog van verloor.

In de F-categorie (geboren in 2000) deed  Cheryl een gooi naar een hoge klassering. Met haar rating van 1142 was ze als 7e geplaatst in een veld van 50 deelnemers. Ze mocht volgens de indelingsregels beginnen met een partij die op papier te winnen moest zijn. Toch ging de partij tot het middenspel gelijk op, door een alles afruilende tegenstander. Uiteindelijk behaalde ze voordeel en wist dit gedegen uit te spelen tot winst.
Door ook in de 2e ronde te winnen moest ze in de 3e ronde tegen Lennert Keuning. Deze wist haar stelling zodanig onder druk te zetten, dat een goed resultaat ver weg leek. Het kostte haar flink wat tijd om tot de beste oplossingen te komen en het resulteerde verrassend toch nog in een remise.
Door winst in ronde 4 en 5 stond ze 2e in het klassement. Dan moet je tegen de nr.1 Anna-Maja Kazarian (rating 1526), en die is in deze categorie een klasse apart. Ondanks een goede opening ging het in het middenspel mis door een zeer moeilijk in te schatting penning. Dat kostte Cheryl een kwaliteit. Toren voor een loper. Dat gaf Anna-Maja niet meer weg en zo leed Cheryl haar enige nederlaag.
Laatste ronde tegen Sourav Bhattacharjee (rating 1315). Ze stond tot aan het eindspel een pion voor, maar Sourav kwam met zijn toren op de 7e lijn binnen. Dus moest ze met haar toren een pion verdedigen. Meer dan dat deed de toren niet meer. Ze kwam onder druk en stond later een pion achter. Toch wist ze met de koning de toren en het paard aan te vallen, waardoor Sourav met zetherhaling een remise aanbood.
Hiermee werd ze gedeeld derde. Op weerstandspunten mocht ze de 5e prijs in ontvangst nemen. En als 2e meisje in de eindrangschikking kreeg ze nog een beker uitgereikt.

We hopen dat zich volgend seizoen weer een aantal Santpoorters weten te plaatsen voor het NK. Dit zeer leuke evenement werd nu voor de derde achtereenvolgende keer georganiseerd in Gouda. Volgend jaar zal dat in Oosterhout zijn. Alle informatie, uitslagen, partijen en foto’s zijn te bekijken op: http://www.nationalepupillendag2009.nl/
Hier komen ook bovenstaande foto's vandaan.

 

Robin Looijer

Geef een reactie