14 december was de laatste speeldag van de jeugdclubcompetitie. Voor het eerste team was deze tot dan toe een beetje teleurstellend verlopen, waardoor het team pas op 6 wedstrijdpunten stond. Doordat er zwitsers gespeeld werd, met maar 14 teams, trof het team het VAS, dat vanaf ronde 2 steevast onderaan de ranglijst stond. Al snel bleek dat gemiddeld ruim 400 punten ratingverschil tussen de spelers ook op het bord merkbaar was. Vrij vlot kwamen Wim Laurens, Bas, Ilias en Daan de speelzaal uit. Zelf gezonde zetten blijven doen en stellingen beter snappen dan de tegenstanders zorgden voor 4 punten én ruim voldoende tijd om de snackbar in te duiken voor de volgende ronde.

Het tweede team speelde de eerste drie dagen volgens verwachting, maar hadden nog een theoretische kans op degradatie. Om zeker te zijn dat de onderste twee plekken vermeden zou worden, was deze dag nog 1 matchpunt nodig. De eerste kans daarop was tegen SV Spijkenisse. Dit keer was Cheryl als eerste klaar, met een punt gaf ze het goede voorbeeld. Helaas moest topscoorder Richard kort daarna zijn eerste nul van de competitie slikken. Dave pakte daarna op het eerste bord een remise, zodat de uitslag van de partij van Sjoerd ook de uitslag van de wedstrijd zou worden. Vanuit de opening kwam hij al snel goed te staan, en kalmaan bouwde hij zijn voordeel uit. Toen hij een stelling wist te bereiken waarbij promotie onvermijdelijk was, gaf zijn tegenstander op. Evenals het eerste team kwam ook het tweede op 8 matchpunten.

Na de pauze merkte het tweede team de gevolgen van de zwitserse loterij. Het moest proberen om de koploper van de ranglijst van het kampioenschap af te houden. Dit team van de Toren was op papier met ruim 2100 ELO een stuk sterker. Cheryl ging er deze partij ook vrij hard af. Dave pikte in de opening iets te gretig een pionnetje en kwam zeer slecht te staan. Maar in een teamwedstrijd vecht je door. Van zwaar verloren, werd de stand verloren en verbeterde de stelling tot slecht. Helaas, precies toen de computer de stand als gelijk beoordeelde, maakte Dave een tweede fout en verloor hij de partij alsnog.

Richard speelde een spannende partij tegen Thomas. In een ingewikkelde stelling met offers en instaande stukken dacht Thomas te kunnen winnen met  22. Te3 Ook de verslaggever van de website van de Toren dacht dat deze zet winnend was. In de analyse bleek dat de zet die Richard eerst van plan was te spelen zwarts voordeel behield. 22. ..Dc5 gaf de mogelijkheid om de dame daarna naar f8 te spelen om net op tijd het mat te verdedigen. Na 22. .. Dc6 was het helaas snel over.

Als laatste vocht Sjoerd tegen Noud om de eer te redden. Dat deed hij goed. De opening kwam hij goed uit, en de dreiging van een ver opgerukte a-pion zorgde ervoor dat  hij in een toren eindspel met elk 6 pionnen elders op het bord eerst 1 en later een tweede pion wist te winnen.

_pgn_[Event "JCC2013"]
[Site "Den Bosch"]
[Date "2013.12.14"]
[Round "8"]
[White "Haver, Sjoerd"]
[Black "Lentjes, Noud"]
[Result "1-0"]
[BlackElo "2124"]
[FEN "3r2k1/5p1p/3p2p1/2p1p3/P3P3/1P3P2/3R1KPP/8 w – – 1 30"]
[SetUp "1"]
[LiveChessVersion "1.4.2"]
[WhiteElo "1771"]
_/pgn_

3-1 verliezen van de kampioen is geen schande, alhoewel er achteraf dus zelfs iets meer in had gezeten.

Het eerste team moest 's middags tegen Messemaker 1847. Om het eerste punt te incasseren hoefde Wim Laurens niets eens achter het bord te zitten, de tegenstander was 's morgens geconfronteerd met een ziekmelding, en omdat er maar 4 spelers op de spelerslijst stonden, kon met ook niet op zoek naar een invaller.  Ilias en Bas haalden tegen de broers Evengroen vrij soepel elk een puntje binnen en maakten optimaal gebruik van de tweede witpartij van de dag. Daan kwam vanuit de opening erg prettig te staan, dacht geforceerd snel te kunnen winnen, maar bleek een stuk kwijt te raken. Drie mindere zetten op rij van zijn tegenstander deed deze besluiten om maar remise aan te bieden, wat door Daan aangenomen werd.

Door deze uitslagen eindigde het tweede team met 8 wedstrijdpunten en 14 bordpunten op de 7e plaats. Als debutanten in deze klasse een heel fraaie prestatie. Het eerste team kon de eerder opgelopen achterstand op de koplopers niet meer goedmaken, en door de eindsprint in de laatste twee wedstrijden werd de vierde plek behaald. Volgend jaar hopelijk weer met twee teams, met allemaal weer een jaartje extra ervaring kunnen we dan weer omhoog kijken.