Schaakclub Santpoort

Op zondag 4 februari vond in Krommenie de pupillendag van de Noord-Hollandse Schaakbond plaats. Dit is het individuele kampioenschap voor kinderen t/m 10 jaar. Van Schaakclub Santpoort deden 4 kinderen mee: Patrick Raphael en Sjoerd Haver in de F-categorie (geboren in 1998 of later) en Robin Schutter en Sander Raphael in de E-categorie (1997 of later).

PatrickVooraf waren de verwachtingen bij Patrick en Sjoerd hoog gespannen, vorig jaar wisten de beide jongens hoog te eindigen en zich zelfs te plaatsen voor de nederlandse kampioenschappen. Dit jaar zou plaatsing lastiger worden omdat slechts de eerste 2 jongens door mochten.
Al in de eerste twee ronden verloren beiden een partij, en in de derde ronden troffen ze helaas elkaar. In deze interne strijd wist Sjoerd uiteindelijk te winnen. Patrick vervolgde zijn toernooi hierna sterk door in de laatste 4 partijen nog 3 keer te winnen. Met 4 punten uit 7 wedstrijden eindigde hij in het veld van 27 schakers op een knappe 10e plaats.Sjoerd

Sjoerd was inmiddels goed warm gedraaid en bleef zijn partijen winnen. In de 6e ronde trof hij de tot dan toe ongeslagen koploper Colin die in een spannende partij ook werd verslagen. Er resteerde nog één ronde en de kop van de ranglijst bestond uit 4 jongens met elk 5 punten die tegen elkaar werden ingedeeld. Zowel Sjoerd als Colin wisten ook de laatste ronde te winnen, zodat voor beiden plaatsing een feit was. Twee beslissingspartijen moesten uitmaken wie de kampioensschapsbeker zou winnen. Na een lange dag wist Sjoerd het kampioenschap met 2-0 naar zich toe te trekken.
Robin
Nadat Robin dit jaar op de verschillende GrandPrix toernooien al had laten zien dat hij goed kan schaken, was deze zondag zijn debuut op de pupillendag. Twee keer verliezen in de eerste drie ronden viel even tegen, maar Robin wist zich goed te herstellen. Door te eindigen met een mooie reeks van drie keer winst uit vier partijen eindigde hij met 4 punten op een 15e plaats met evenveel punten als de nummer 10.

Sander wilde proberen zijn mooie 6e plek van vorig jaar te verbeteren. Met rustig en gedegen spel wist hij boven zichzelf uit te stijgen. Terwijl zijn concurenten her en der een steekje lieten vallen, werden de overwinningen van Sander aan elkaar geregen. Na zes ronden had hij al evenzoveel partijen gewonnen en stond hij anderhalf punt los van de nummers 2 en 3. Het kampioenschap was dus al behaald, en het verlies in de laatste ronde tegen de favoriet Seréyo maakte voor de einduitslag dan ook niet meer uit.
Sander
Sander en Sjoerd zijn met deze prestatie geplaatst voor de Nederlandse kampioenschappen in Waalwijk en Gouda later dit seizoen.
Komende zaterdag en zondag gaan de kampioenschappen van start voor de oudere jeugdcategorien. Ook voor deze kampioenschappen zullen er weer een aantal spelers vanuit de Velserbroekse vereniging strijden om het eremetaal.

Geef een reactie