Schaakclub Santpoort

Op 5 vrijdagen en 2 zaterdagen in november en december organiseerde Schaakvereniging De Uil het 27e Hillegom Open.

Aan het altijd gezellige en goed georganiseerde toernooi, deed dit jaar een vierkoppige delegatie van Santpoort mee: Hans Kors, Rob en Martijn de Roode en Gijsbert de Bock. Er werd gespeeld in twee groepen van ruim 20 schakers.

Martijn en Hans speelden in de A-groep en Rob en Gijsbert in de B-groep.

Rob de Roode debuteerde bij dit toernooi en vooraf rekende hij zichzelf tot de kanshebbers voor de eindoverwinning. Met een score van 4 uit 7 eindigde hij op de keurige, maar volgens hem zelf teleurstellende, 7e plaats.  Hij verloor drie partijen van de nummers 4, 5 en 6 in de eindrangschikking. Zelf was hij erg tevreden over zijn partij in de zesde ronde tegen Jacob van Aalst van De Uil. Zijn TPR (1629) en rating (1633) ontliepen elkaar nauwelijks.

Gijsbert deed voor de 5e keer mee en speelde het hele toernooi op de topborden.

Soms zat het mee, zoals in de hilarische partij tegen Sander van Delden, waarin Gijsbert met een achterstand van een toren en een kwal, in tijdnood twee torens cadeau kreeg. De toernooiorganisatie raadde in het rondeverslag iedereen aan deze partij na te spelen.

Gijsbert had de pech dat hij tegen de nummers 1,2 en 4 met zwart moest spelen.

Desondanks verloor hij maar 1 partij (tegen de kampioen) en haalde hij een prachtige score van 5 uit 7, was resulteerde in een 3e plaats en een ratingwinst van 40 punten.

In de A-groep deed Hans Kors voor de derde keer mee en het duurde tot de zesde ronde voordat Hans zijn eerste overwinning ooit bij de Hillegom Open scoorde. Hans had de smaak te pakken en won ook de zevende ronde, waardoor hij eindigde op 3,5 uit 7 (2xwinst, 2x remise, 2x verlies en een bye), met een TPR (1868) die nauwelijks van zijn rating (1862) afwijkt.

Martijn, de kampioen van vorig jaar, begon het toernooi goed met 3 uit 3. Vooral zijn derde partij tegen, de als vierde geëindigde Peter Poncin, is het naspelen zeker waard. Helaas verloor hij daarna twee keer met zwart tegen Ad Reijneveld en Aad de Bruijn. Hij won ook nog twee keer met wit en eindigde met 5 uit 7 als derde. Met een TPR van 2131, een ratingwinst van 17 punten en een geldprijs kan hij ondanks twee verliespartijen terugkijken op een geslaagd toernooi.

Volgend jaar zal ik zeker weer meedoen en hopelijk doet dan een nog grotere Santpoortdelegatie mee, want dit toernooi is een aanrader.

De organisatie is perfect geregeld; de locatie is knus met een mooie bar, uitstekende bediening en heerlijk Bockbier; de mogelijkheid tot vooruitspelen, als je een keer niet kunt, is een uitstekende service; het rondebulletin en de site met alle partijen zijn goed verzorgd; en er doen spelers mee, die niet te beroerd zijn om af en toe een presentje te geven in de vorm van een punt of overheerlijke speculaas.

 Gijsbert de Bock

Geef een reactie