Schaakclub Santpoort

Afgelopen maandag ging het tweede team bij schaakclub De Vennep op bezoek om de strijd aan te binden met De Vennep 1. Dit team is de ongeslagen koploper in onze klasse en dat is niets voor niets. Het team is in vergelijking met vorig seizoen versterkt met twee 2000+ ers en gaat voor het kampioenschap.

Santpoort 2 heeft een andere doelstelling. Wij willen ons handhaven in de tweede klasse en ervaring opdoen voor de komende jaren. Dat laatste lukt dit jaar prima, het handhaven zal echter niet meevallen.

Doordat Kevin en Wim Laurens niet konden spelen moesten we een beroep doen op twee invallers uit ons uitstekende derde team. Mister Santpoort Ouker de Jong en de ervaren Gerard Swier waren bereid ons te helpen in deze zware uitwedstrijd.

Bij De Vennep aangekomen kwamen we er achter dat de gastheren voor het maximum aantal bordpunten gingen. Een remise aanbod na zo’n anderhalf uur spelen op bord 1 en bord 3 werd, na overleg met de teamleider, door de betrokken spelers van de hand gewezen met de opmerking dat er bordpunten moesten worden gescoord. Wij trokken ons daar natuurlijk niets van aan in speelden onverstoorbaar verder.

In het middenspel bleek dat alle Santpoorters heel behoorlijk stonden. Op bord 1 had Gijsbert een klein openingsnadeel, inmiddels geneutraliseerd. Wim en Ivan stonden op bord 3 en 4 ongeveer gelijk (al had Ivan wat veel tijd gebruikt) en ook de partijen van Nathalie, Navarone, Gerard en Jeronimo gingen gelijk op. Alleen de stelling bij de partij van Ouker was onduidelijk. Ouker had een toren gegeven voor een stuk en een pion en de vraag was of de activiteit van zijn stukken voldoende compensatie bood voor zijn kleine materiële achterstand.

Rond een uur of elf vielen de eerste beslissingen. Nathalie mocht een remise aanbod aannemen en bij de partij van Wim vervielen de spelers in herhaling van zetten (bij gebrek aan betere zetten) wat ook remise tot gevolg had. Helaas moest Ouker op datzelfde moment opgeven nadat zijn tegenstander een foutje goed had afgestraft. De eerste tussenstand was dus 2-1.

Vlak daarna greep Ivan helaas in hevige tijdnood mis met als gevolg dat hij twee pionnen achterkwam zonder enige compensatie. Opgeven was de enige optie. 3-1

Gijsbert stond ondertussen nog steeds gelijk en dat zelfde gold voor Navarone, Gerard en Jeronimo. Deze laatste drie kregen nu remise aangeboden wat natuurlijk niet mocht worden aangenomen. Ze gingen er alle drie nog eens goed voor zitten. Jeronimo was de eerste die, na een door hem prima gespeelde partij, in remise moest berusten. Een toreneindspel met aan beide zijden drie pionnen en een toren was door de mogelijkheid van wederzijdse schaakjes absoluut remise.

Gerard slaagde er echter in zijn tegenstander steeds onder druk te houden en toen er aan de overkant van het bord een foutje werd gemaakt sloeg hij genadeloos toe. De nieuwe tussenstand was 3,5 – 2,5.

Navarone was ondertussen stug bezig om van niets iets te maken en Gijsbert zwoegde tegen zijn 2000+ tegenstander om een halfje veilig te stellen. Dat laatste lukte echter net niet. Na een prima gespeelde partij moest Gijsbert, met voor beide spelers nog enige minuten op de klok, een moeilijk eindspel opgeven.

Navarone slaagde echter wel. Het lukte hem om een zwarte pion op de tweede rij te krijgen en daardoor haalde hij op knappe wijze voor ons nog een punt binnen.

Dit betekende uiteindelijk voor ons een eervolle nederlaag met 4,5 – 3,5. Waarschijnlijk moeten we in de laatste drie wedstrijden nog twee keer winnen om ons te handhaven. Als we zo blijven spelen als tegen De Vennep dan is dat zeker mogelijk.

Geef een reactie