Schaakclub Santpoort

Net zoals vorig jaar besloten mijn vader en ik om dit jaar weer onze herfstvakantie aan het schaken op te offeren met dit leuke negenrondig toernooi in Hoogeveen. Behalve ik speelde ook Piet Peelen mee aan dit toernooi en zo hadden we maar twee Santpoorters in Hoogeveen (volgend jaar anders hoop ik).

 

BrianIk zelf vond mijn resultaat tegenvallen. Ik had 5,5 uit 9 in Amateurgoep 1 na een valse start en een mooie eindsprint. Ik verloor in ronde 1 van Silvia van der Werff (1434) heel erg stom en die 0 was fnuikend voor mijn wedstrijdresultaat, ik stond totaal gewonnen met twee pionnen meer en een actievere stelling, en ik maak in tijdnood een grote blunder waarna torenverlies de partij in mijn nadeel besliste. In de laatste drie ronden breidde ik mijn minscore recht tot een plusscore door te winnen van Marc Snuverink in 18 zetten (1804) en Bastiaan van Os (1722) en remise tegen Piet Geertsema (1915) waar de winst dichter bij mij dan bij hem lag, maar mijn aanval liep dood door het goede verdedigen van mijn opponent. 5,5 uit 9 dus met een hele kleine plusscore ik had vier keer gewonnen, twee keer verloren en speelde drie keer remise, mijn vader Ron moest genoegen nemen met 4 uit 9 in dezelfde groep met een aardige plusTPR.

 

Vervolgens Piet die naar mijn mening een goed toernooi speelde in de Open groep. Na twee halfjes in het begin behaalde hij 4,5 uit 5 en zat toen zomaar aan bord 2 tegen GM Aleksandr Lenderman (2562) in ronde 8. Daarin had hij naar eigen zeggen stom verloren. Daarna trof hij in ronde negen GM Daan Brandenburg (2522) en tegen hem speelde hij remise. Al met al heeft hij met vier overwinningen, vier remises en slechts één verliespartij zes punten en is hij gedeeld achtste. Diezelfde groep werd gewonnen door GM Sergei Tiviakov, IM Robin van Kampen en GM Sipke Ernst met alledrie slechts één puntje meer dan Piet: zeven punten. Verder is er ook nog een kroongroep waarin vier topschakers meedoen, dit jaar waren dat: Kramink, Polgar, Vachier-Lagrave en onze landgenoot Anish Giri. Giri werd met drie uit zes ongedeeld tweede, de eerste prijs ging naar Kramnik met 4,5 uit 6.

 

Op dit toernooi hangt er een leuke sfeer en het allemaal gezellig, goed georganiseerd; er zijn analysekamers, Lex Jongsma licht de zetten uit de kroongroep dagelijks toe, koffie en thee zijn gratis, en je speelt natuurlijk dagelijks weer tegen een onbekende, dus volgend jaar hoop ik op minstens vier keer zoveel clubgenoten als  er een weekje open is in de agenda.

 

Foto: Tournooisite www.univechess.nl

Geef een reactie