Schaakclub Santpoort

Vorig jaar verloren we dik van dit VAS. We waren dus gewaarschuwd. De 3,5 – 4,5 overwinning kende op sommige momenten enig geluk, maar al met al wel een terechte doch benauwde overwinning. Doordat concurrent De Waagtoren verloren heeft, staan er inmiddels 3 clubs –waaronder Santpoort- bovenaan. Het verschil gaat over 2 bordpunten! De komende vier wedstrijden worden daarom zeer spannend.

 

 

Na een paar uur spelen was mijn inschatting dat de punten van de bovenste borden moesten gaan komen. De lagere borden hadden of weinig tijd (Daan) of stonden bedenkelijk (Xander). Ik was niet erg optimistisch maar dat bleek gelukkig onterecht.

 


Bas opende de score met een remise. Tegenstandster Greeuw miste na een gelijkgaande opening een kans op groot voordeel maar toen ze die niet waarnam, maakte Bas het netjes remise (0,5 – 0,5)

 


Broer Daan speelde prima de opening met wit. Zette zijn stukken goed neer en vooral de manoeuvre Ta1-a3-b3! Mocht er  zijn evenals de manoeuvre Pf3-d2 –c4. Maar toen kwam er ergens zand in de machine door opkomende tijdnood. Daan verloor een kwaliteit, kreeg opnieuw kansen maar toen hij pion f4 verloor stortte de witte stand in (1,5 – 0,5)

 

 

Piet speelde een scherpe opening met zwart. Dat bleek een goede keuze. De witspeler speelde het wat langzaam, en toen zwart eenmaal kon lang rokeren was er geen houden aan op de Koningsvleugel. Het leek in de woorden van Piet op een ‘gespiegelde Wolga’. Zwart had alle open lijnen en een loperpaar waar wit weinig tegenover kon zetten. Het einde kwam dan ook snel (1,5 – 1,5)

 

 

Ikzelf speelde met zwart en trof een tegenstander die tussen Kerst en Nieuwjaar zich terdege had voorbereid (op zijn werk!). Het kostte me de nodige tijd maar het witte gif –in het geval dat er al was- , was na een zet een 12 er wel uit. Ik bood remise aan omdat ik veel tijd had gespendeerd aan een interessante optie die ik niet speelde. Begon toen op een ander tempo over te gaan en juist in die fase overspeelde ik mijn tegenstander. Kreeg twee opgelegde winstmogelijkheden. De laatste was erg, want die zag ik maar wilde het nog makkelijker doen maar dat klopte niet. In onduidelijke stand met weinig tijd verloor ik toen volkomen onnodig maar als een beginner deze partij. Erg slecht. (2,5 -1,5).

 

 

De partij van Wim Laurens heb ik niet gezien maar van horen zeggen en wat opmerkingen vanuit de auto. Wat ik er van begrepen heb, is dat WL een pion voorkwam en er ook weer een paar verloor. Kwam verloren te staan, maar wist handig naar een Toreneindspel uit te wijken. En zoals we weten: die zijn altijd remise, zo ook die van WL. En daar waren we niet rouwig om! (3 – 2).

 

 

Ilias had een mooi stelling naar eigen zeggen maar verknoeide dat en moest weer opnieuw beginnen. Maar hij kreeg een tweede kans en wist uitstekend een viertoreneindspel  in een vol punt om te zetten.
(3-3).

 

 

Xander had de opening niet verkeer opgezet maar toen hij ergens op de onzalige gedachte kwam om het  centrum te gaan bezetten met f3? Stond er even later een Paard op e3 in zijn stelling. Het zag er niet uit. Maar één voordeel: het is Xander, die houdt van rommel. En dat werd het. De computer gaf ergens -4 aan om aan te geven welke afgronden Xandere gezien moet hebben. Helaas voor zijn tegenstander, deze wikkelde verkeerd af en liet de partij in remise lopen. (3,5 – 3,5).

 

 

Held van de dag was voor mij Wim. Net terug uit de States en zijn jetlag nog aan het verwerken speelde hij een uitstekende partij. Had een klein voordeeltje in de opening, verloor dat weer door alert spel van zwart en wikkelde af naar een eindspel waar Wim bewust op aanstuurde. Voor de jeugdige lezers: een stand die de computer beoordeelt met “0,00” . Wim heeft weinig boodschap aan de beoordeling van de engines en zag winstkansen. En die waren er. Nog steeds deed zijn tegenstander de goede zetten, maar toen kwam Wim met een fraai kwaliteitsoffer in het Toren en Loper-eindspel. De Loper van Wim in combinatie met de vrije d en g pion bleken sterker dan de Toren de b-pion. Wit’s pionnen waren sneller en daarmee werd het beslissende punt binnen gehaald! (3,5 -4,5).

  

Een nipte overwinning maar hierdoor is Santpoort weer volkomen in de race. Want kijk eens naar de stand na 5 ronden. Ik voorspel dat de kampioen NIET zal winnen op bordpunten.

r5

Klasse 3DRavMpBp12345678910
1.De Waagtoren2105825  3  56 
2.De Eenhoorn 22045824    56 6
3.Santpoort2136823     5
4.Zukertort Amstelveen 220457215   3  4
5.Caissa 41996621½ 35 5 5  
6.Tal/DCG2056521½  3  4 
7.Kennemer Combinatie 3194241832    5 
8.VAS 21982216½2  3 3  5
9.HWP Zaanstad2030116½ 3 4   
10.LSG 5185211324   3  

Geef een reactie