Schaakclub Santpoort

Het ASK staat voor het Alkmaars Schaakkampioenschap. Daar speelde ik mee in de B-groep (1600-1800) waar ook Santpoorter Wim Dijkman in meespeelde waar ik later steeds op terug zal komen. Mijn streven was 4½ uit 7, met 5 uit 7 zou je promoveren naar de A-groep.
Ronde 1: Hier speelde ik met zwart tegen Rob Heijink (1769). Ik kwam goed uit de opening. Uit mijn initiatief won ik zelfs een pion. De stelling van mijn tegenstander verslechterde en verslechterde, dus toen besloot hij een paard tegen twee pionnen te offeren, de compensatie in de vorm van aanval die hij kreeg kon ik goed pareren, ik won zelfs nog een pion en stond dus een vol paard voor (tegen nul pionnen)! Toen ik me vrijpion wilde verzilveren stuurde ik daar teveel stukken heen en vergat ik even mijn koningsvleugel, hij zag dat en wist remise te behalen met een eeuwige aanval. Wim had deze ronde een bye aangevraagd en begon dus ook met een halfje.
Ronde 2: Deze ronde speelde ik met wit tegen Richard Frans (1785). Ik speelde deze partij zowel positioneel als tactisch zeer goed en won hem dan ook na een offensieve Taimanov van mijn kant. Wim moest deze ronde tegen mijn tegenstander van de 1e ronde, hij verloor jammer genoeg onterecht zoals hij dat tegen mij zei een week later.
Ronde 3: Nu trof ik Ronald Kamps (1721) met wit. Ik speelde in de opening slecht, ik verloor een pion omdat ik dacht dat ik hem zou terug zou winnen na een combinatie, maar dat gebeurde niet en tot het eindspel (T+1p vs. T+2p) moest ik vechten voor remise en uiteindelijk kreeg ik het. Wim had deze ronde een snelle remise tegen Erik Jostmeijer (1724).
Ronde 4: Ik moest deze ronde met zwart spelen tegen Shannon Vlaar (1737). Ik had me goed voorbereid, alleen zij speelde erg defensief en ik kwam er niet doorheen en het werd dus remise. In deze ronde won Wim van Thijs van Wijngaarden (1610). Ik  zag dat hij in de opening een pion achter kwam, maar Wim wist wel te winnen.
Ronde 5: Peter van Diepen (1703) was mijn tegenstander van ronde 5, ik trof hem met wit en wat ik had voorbereid kwam op het bord, ik had een sterke loper waar ik later in de partij nog veel aan had. Toen ik eventjes bezig was om mijn stelling verdedigend te verbeteren nam mijn tegenstander het initiatief, ik ruilde af om naar een iets beter eindspel te gaan, maar Peter speelde het goed en het was weer remise. De promotie en zelfs mijn streven komen nu in gevaar. Wim gaf in een zeer remiseachtig eindspel een toren weg tegen Ton Fasel (1738) en won daarmee de soepterrine, iets wat je kon winnen als je de blunder van de week had gemaakt.
Ronde 6: Nu was Jan van Dam (1673) met zwart mijn tegenstander. Jan speelt bij Koedijk en weet precies wat ik speel dus ik moest iets nieuws voorbereiden. Gelukkig kwam hier wat ik had voorbereid op het bord, ik kwam na wat zetten in een remiseachtige stelling waarin mijn tegenstander remise aanbood, ik sloeg het af, ik moest immers nog twee keer gaan winnen voor promotie. Later gaf ik ook nog een pion weg. Op het einde won ik mijn pion terug was de materiaalverhouding als volgt: P+2p vs. P+2p. Beiden hadden we een vrijpion die werd afgestopt door het paard. Ik had nog 40 seconde en hij nog 8½ minuut toen hij een foutje maakte, ik kon zijn paard ruilen en doorlopen met mijn vrijpion,  dat deed ik dan ook. Ik won dus en had nog hoop op promotie, dat was anders geweest in de partij. Wim kon niet verder komen dan remise tegen Paul Roomer (1663)
Ronde 7: Ik moest met zwart tegen Wim Driessen (1622). Deze man heeft ooit 2100 gehad maar kreeg toen een herseninfarct. In de partij won ik al snel een pion en toen hij niets aan zijn koning in het midden deed ging hij zelfs geforceerd mat in vijf met een stille zet. Ik won dus, ik promoveerde, ik was zo blij, ik was over mijn streven heen en mocht volgend jaar echt om het Alkmaars kampioenschap strijden naast alle toppers als Enrico Blees die dit jaar de A-groep won en proberen om zo hoog mogelijk te eindigen en vervolgens te kunnen zeggen ‘’Ik ben zoveelste van Alkmaar’’!  Al met al had Wim ook een zeer geslaagd toernooi, omdat hij de laatste won van Afshin Mehnavian (1615) en dus 50% had en een TPR van 1687 en een plus W-We van 0.68. Petje af Wim!
Ik had een TPR van 1874 en een plus W-We van 2.05 en ook nog eens €85,- prijzengeld. Al met al een geslaagd toernooi voor de twee Santpoorters.

Geef een reactie