Schaakclub Santpoort

De start van een nieuw seizoen is altijd weer wennen. Lange tijd geen fysiek bord meer aangeraakt en dan ineens weer een uurtje of vier achter het bord kruipen.
Santpoort 1 kent twee nieuwe spelers te weten Ingmar Visser en Jan Burggraaf die het vertrek van Wim en Wim Laurens Gravemaker moeten opvangen. Ingmar was verhinderd evenals Mick, dus we reisden af naar Alkmaar met twee invallers: Jelle en Douwe. Onze tegenstander was De Waagtoren 2.
Twee gelijkwaardige clubs, zij met een gemiddelde rating van 1974, wij met 1939. Op de eerste drie borden hadden wij wat licht rating overwicht maar scoorden 1 uit 3. De overige vijf borden moesten aankijken tegen een wat hogere rating. Of het grootste ratingverschil van zo’n 130 punten bijgedragen heeft aan het verlies van Menno weet ik niet, maar een zeer goede stand werd helaas om zeep geholpen. De uiteindelijke nederlaag van 5-3 leek me een terechte uitslag.
Laten we de spelers even zelf aan het woord komen om hun bevindingen te doen.

Jan speelde de opening niet lekker, kwam er minder uit en zag de zwarte stukken steeds actiever worden over de b-lijn. Het feit dat hij minder tijd had dan zijn tegenstander (wat bijna nooit voorkomt) was al een veeg teken. Het ging van kwaad tot erger, een Dameoffer kon het tij niet keren en de nul was onvermijdelijk.

Hans kwam met wit prima uit de opening. Daarna kwam de mogelijkheid voor een (speculatief) stukoffer en dat is natuurlijk veel leuker dan normale opbouwende zetten te doen toch? De computerbeoordeling bleef een = ondanks veel dreiging. Uiteindelijk bezweek zwart onder de druk en werd hij ge-h-lijnd.

Menno kwam erg goed uit de opening. Actieve stukken, ruimte voordeel en een koningsaanval die beslissend had moeten zijn. Had moeten zijn, want de winnende voortzetting(en) werd niet gevonden. Een reeks zeer slechte zetten van wit later, won zwart een stuk en de witte koning moest rennen voor zn leven. De stelling was volledig verloren en het punt ging naar de tegenstander.

Aan het vierde bord speelde Rob de Roode met zwart tegen Vincent Pandelaar. Er werd door beiden rustig geopend en de stukken naar de thematische velden gespeeld. Op moment dat er gespeeld moest worden, had wit een onnauwkeurigheid waardoor Rob het initiatief kon pakken. Echter werd hier slechts kort van geprofiteerd want zwart gaf het volledig weg wat leidde tot potentieel verloren stelling! Gelukkig voor Rob zag z’n tegenstander het niet en werd het groot voordeel voor wit. De klok van Vincent tikte ook goed door en het was een vrij dichte lastige stelling. Na enkele stukken te ruilen werd het toch remise

Jelle had op bord acht na een erg rustige opening een prima stelling, maar door een rekenfout verloor hij een pion en moest hij voor een half punt gaan. Nadat bijna alle stukken waren afgeruild, hield wit een zwart-veldige loper over en Jelle een paard. Met het paard kon de vooruitgang van alle witte pionnen op de witte velden worden tegengehouden. Waardoor, hoewel Jelle een pion achter stond, de partij eindigde met een remiseaanbod.

Douwe kwam aanvankelijk gelijk uit de opening. Maar zijn 24e zet …f5 was verkeerd. 28 Dh6 zag ik pas toen ik al had gezet, en hij dus ook… Daarna was er weinig meer te halen, probeerde nog alle pionnen van het bord te krijgen maar hij speelde het goed uit. Terecht verloren, te weinig gebracht helaas.

Martijn kwam in opening terecht die ik niet kende en bouwde te langzaam op. Tegenstander had in het middenspel groot voordeel kunnen behalen. Dit gebeurde niet en de stand bleef binnen de remisemarges. Op een moment had ik in de partij winnend voordeel kunnen krijgen door een tactische wending. Na het missen van deze wending werd het snel remise. Helaas gemist, maar gezien het spelverloop is remise een terecht uitslag.

Peter haalde niets uit de opening met wit en zat maar te schuiven. Beide partijen verbruikten veel tijd. In de tijdnoodfase kreeg hij één opgelegde winstkans die hij ook geen seconde heeft waargenomen dus vond ook niet dat hij moest zeuren dat hij gewonnen stond want dat zou geflatteerd zijn. Maar even later kreeg hij een kans op een betere stand maar met 1 minuut voor 10 zetten (voor beide partijen) was de nauwkeurigheid niet echt hoog. Maar de remise was terecht en daar kan hij tevreden over zijn.

Geef een reactie