Schaakclub Santpoort

Zaterdage 25 augustus

 

Vandaag was de laatste ronde, dus voor de toppers extra spannend. Ik moest tegen een Armeens meisje, zonder rating. De partij begon verrassend, want in plaats van e5 speelde ze e6. De opening ging voor de rest goed, maar in het middenspel dacht ik een pion te winnen, maar die pion was gevaarlijk om te slaan. Want daarna kwam een aanval van zwart op de koningsvleugel, en verloor ik een kwaliteit. Daarna kon ik gelijk opgeven, want ik had geen aanval meer. Ik heb 4 uit 9 gehaald dit EK. Net geen 50% score.

 

Anna-Maja stond gedeeld tweede met 6.5 punten, en eerste stond een Grieks meisje Anastasia Avramidou met 7 punten. Vandaag had Anna-Maja gewonnen, dus kwam ze op 7.5 punten. Anastasia had remise gespeeld, dus stonden Anna-Maja  en Anastasia op gelijke punten. Uiteindelijk werd bepaald wie er eerste werd op weerstandspunten. Dat werd jammer genoeg Anastasia Avramidou. Dus Anna-Maja werd tweede en kreeg een enorme beker, een medaille en een PSP (soort van DS). 

 

Bij de prijsuitreiking zaten we (bijna) met z’n allen aan één tafel. Zie foto.

  

De prijsuitreiking was wel leuk, maar we hoorden wel drie keer het Russische volkslied. Dat komt omdat Rusland drie keer Europees Kampioen was. Nadat Anna-Maja op het podium was geweest, gingen wij weg. Anders duurde het nog heel lang. 

 

Ted die had beloofd zijn snor eraf te halen als er iemand een podiumplaats had. En Anna-Maja die heeft een podiumplaats, dus Ted zijn snor moest eraf. Dat gebeurde vanavond met veel gelach en flitsen van foto camera’s. Omdat Anna-Maja een podiumplek had, mocht zij beginnen met het eraf halen van Ted zijn snor. Dat deed ze met een klein schaartje. Het lukte niet zo goed, want ze knipte maar één haartje weg. Daarna ging Dolf scheerschuim op Ted zijn snor doen, en daarna ging hij het scheren. Uiteindelijk was zijn snor er bijna helemaal af, maar Ted ging op zijn kamer nog de laatste haartjes weg scheren. Ik moet zeggen dat hij er jonger uitziet. Ted vindt het zelf een beetje koud. 

 

Morgen moeten we voor 11.00 uur het hotel uit. De bagage laten we doen we in een kamer, en die wordt op slot gezet. We gaan met zijn allen de stad in. Even Praag bekijken. Daarna komen we om 16.00 uur terug bij het hotel, en dan met de bus naar het vliegveld. Dan komen we ongeveer om 20.55 uur aan op Schiphol.  

 

Vrijdag 24 augustus

 

Vandaag moest ik tegen een meisje uit
Noorwegen. Ze heet Ingrid Andrea Greibrokk. Ik had van haar een fles
sinas gekregen met prik. Het smaakte best lekker. Het is eigenlijk
gewoon Fanta.

 

Ik was wit, en ze
speelde c4. Zelf had ik c4 en f4 voorbereid. Nadat c4 kwam, deed ik
c6. Daarna moest ze heel lang nadenken over de tweede zet. Wel 5
minuten! Uiteindelijk deed ze toch maar d4, en daarna deed ik d5. En
toen zat je in het Slavisch. Voor de rest ging het middenspel goed,
en later trapte zij in een simpel trucje waardoor ze in twee zetten 2
Torens verloor. Ze had ook één Toren kunnen verliezen, maar dat zag
ze niet. Nadat ik twee Torens won, gaf ze op.

_pgn_[Event "European Youth Chess Championship G12"]
[Site "Prague, Top Hotel Prague"]
[Date "2012.08.24"]
[Round "8.33"]
[White "Greibrokk, Ingrid Andrea"]
[Black "Looijer, Cheryl"]
[Result "0-1"]
[ECO "D45"]
[BlackElo "1631"]
[PlyCount "60"]
[EventDate "2012.08.17"]
1. c4 c6 2. d4 d5 3. e3 Nf6 4. Nc3 e6 5. Nf3 Nbd7 6. h3 Bd6 7. Qc2 O-O 8. Bd2
Qc7 9. Rc1 a6 10. cxd5 exd5 11. Bd3 h6 12. O-O Nb6 13. Na4 Nxa4 14. Qxa4 Bd7
15. Qb3 Rac8 16. Bb4 Bxb4 17. Qxb4 Be6 18. Nd2 Nd7 19. Nb3 Qb8 20. Rc2 Rc7 21.
Rfc1 Rfc8 22. Nc5 Nxc5 23. Rxc5 b6 24. R5c2 a5 25. Qd6 Rd8 26. Qe5 c5 27. dxc5
bxc5 28. Rxc5 Rxc5 29. Qxb8 Rxc1 30. Kh2 Rxb8 0-1
_/pgn_ 

Morgen moet ik tegen een Armeens
meisje. Ze heeft geen rating, maar ik hoop dat ik win, want dan heb
ik 5 uit 9. 

 

Donderdag 23 augustus

 

Vandaag moest ik tegen een Russisch meisje, ze heet Anastasia Golovkina. Dat was alweer mijn 3e Russische tegenstandster. Ze heeft een rating van 1544. Maar dat moet je niet geloven, want de Russen zijn altijd sterker dan hun rating. Dat zeggen de trainers, Ted, Dolf en Sipke. 

 

Ze speelde e5, dus ik kwam met Schots-gambiet. We kwamen allebei goed uit de opening. Maar in het middenspel stond mijn Paard op f3 gepend. Er stond een zwarte Loper op g4 en een Dame op h5. Ik verloor een kwaliteit omdat ik een zet over het hoofd zag. Want er kwam namelijk een Paard op d4 te staan, en daardoor stond mijn gepende Paard nog een keer aangevallen. Nadat ik die kwaliteit verloor, was het al meteen verloren. 

 

Vanavond moest ik gewoon in het hotel eten, omdat ik had verloren. Het was zoals gewoonlijk niet lekker. 

 

Morgen moet ik tegen een meisje uit Noorwegen. Ze heeft geen rating. Ik hoop morgen en overmorgen nog te winnen, en dan kom ik op 5 uit 9. 

 

Woensdag 22 augustus

 

Mijn tegenstandster van vandaag komt uit Armenië. Ik was wit, en ze speelde Siciliaans met e6, a6, Dc7 en Lb4. Ze speelde het anders dan ik had voorbereid, want ik verloor mijn goede Loper tegen een Paard. Toen stond ik al iets minder. Maar ik zette een Koningsaanval op, en zij probeerde dat te verdedigen. Dat kostte haar veel tijd. 

 

Op een gegeven moment had ik een zet gedaan, dus zij was aan de beurt. Ze had nog 28 minuten en ik 40 minuten op de 22e zet (dacht ik). Het grappige was dat ze niet zag dat ze aan de beurt was. Dus ze liep vier keer naar haar tafel toe, en weer terug om naar andere borden te kijken. Pas bij de 5e keer zag ze dat ze aan zet was. Dus toen waren er weer 4 minuten van haar tijd af. Bij de 30e zet had ze nog maar 2 minuten op de klok, en ik deed maar gewoon een zet waarbij ik dacht dat ze lang na moest denken. Die zet bleek een goede keus te zijn, want haar tijd ging om. Toen had ik gewonnen.

_pgn_[Event "European Youth Chess Championship G12"]
[Site "Prague, Top Hotel Prague"]
[Date "2012.08.22"]
[Round "6.30"]
[White "Looijer, Cheryl"]
[Black "Adamyan, Mane"]
[Result "1-0"]
[ECO "B43"]
[WhiteElo "1631"]
[PlyCount "59"]
[EventDate "2012.08.17"]
1. e4 c5 2. Nf3 e6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 a6 5. Nc3 Qc7 6. Be3 Bb4 7. Qd2 Nf6 8. f3
d5 9. exd5 Nxd5 10. Nde2 Nxe3 11. Qxe3 Nc6 12. O-O-O O-O 13. g4 b5 14. h4 Bb7
15. h5 Qe5 16. Qf2 Rad8 17. Bg2 Bc5 18. Qh4 h6 19. Kb1 Rxd1 20. Rxd1 Qc7 21.
f4 Rd8 22. Rf1 Rd2 23. g5 hxg5 24. Qxg5 Be7 25. Qg4 Qd8 26. a3 Na5 27. Bxb7
Nxb7 28. Rg1 Bf6 29. Kc1 Nc5 30. Qf3 1-0_/pgn_ 

Als ik vandaag had gewonnen, mocht ik uitkiezen waar ik wilde eten van mijn vader. Want ik vind het hoteleten niet lekker. Het is namelijk elke dag hetzelfde, en het is ook nog niet lekker. Ik koos voor een pizza met cola. En het toetje was twee bolletjes met ijs. Dat was wel lekker. 

 

Morgen moet ik tegen een Russisch meisje, en ze heet Anastasia Golovkina. Ze heeft een rating van 1544. Als ik morgen weer win, mag ik weer kiezen waar ik wil eten!   

  

Dinsdag 21 augustus

 

Vandaag moest ik tegen een meisje uit Litouwen, Saule Gailiunaite. Ik was zwart, en ze speelde d4. Dat had ik al verwacht. In het middenspel dacht ik mijn Paard naar een goed veld te zetten. Doordat ik mijn Paard daar naartoe zette, viel het een mooie Loper aan, en als die Loper wegging, won ik een pion. Maar ze had een aftrekaanval, waardoor ik mijn pion op h7 verloor. Daardoor was het al gelijk over. Nu heb ik 2 uit 5. Morgen probeer ik te winnen van een Armeens meisje. Ze heeft geen rating, maar haar Ratingperformance is 1424.

_pgn_[Event "European Youth Chess Championship G12"]
[Site "Prague, Top Hotel Prague"]
[Date "2012.08.21"]
[Round "5.27"]
[White "Gailiunaite, Saule"]
[Black "Looijer, Cheryl"]
[Result "1-0"]
[ECO "D30"]
[BlackElo "1631"]
[PlyCount "53"]
[EventDate "2012.08.17"]
1. d4 d5 2. c4 c6 3. e3 Nf6 4. Bd3 e6 5. Nf3 Be7 6. Nbd2 O-O 7. b3 Nbd7 8. Bb2
c5 9. cxd5 Nxd5 10. dxc5 Nxc5 11. Bc2 b6 12. O-O Bf6 13. Nd4 Bb7 14. a3 Rc8 15.
b4 Nd7 16. Rc1 Qe7 17. Ne4 Rfd8 18. Qd3 Ne5 19. Qe2 Nc4 20. Nxf6 Nxf6 21.
Bxh7 Nxh7 22. Rxc4 Qg5 23. f4 Qg6 24. f5 exf5 25. Nxf5 Re8 26. Rg4 Qc6 27.
Rxg7 1-0
_/pgn_ 

Vanmiddag ging mijn moeder terug naar Nederland, en kwam mijn vader om 16.15 uur in Praag aan. Ik had hem toen nog niet gezien, omdat mijn partij om 15.00 uur begon.

 

Vanavond hadden we gevoetbald. Er is zo’n veldje, maar op een gegeven moment waren we met 35 man, en dat was veel te veel. Dus wij gingen naar een parkeerplaats, en daar voetbalden we tegen de Belgen. We hadden makkelijk gewonnen.  

 

Maandag 20 augustus 

 

Vandaag moest ik tegen een nog sterkere tegenstandster dan die van gisteren. Het Russisch meisje van vandaag had een rating van 1814, en het Russisch meisje van gisteren een rating van 1788. Ik was wit, en ze speelde versnelde Draak met 8… Da5. Dat had ik ook voorbereid. Dus ik kwam goed uit de opening, alleen in het middenspel had ik geen plan. Mijn tegenstandster wist ook niet echt wat ze moest doen, want op een gegeven moment won ik een pion. Daarna maakte ik een klein foutje, en daardoor kwam het weer gelijk te staan. In het eindspel had ik een Toren, Loper & twee Paarden. En zij een Toren, een Paard & het loperpaar. Op een gegeven moment werd mijn Loper aangevallen, en ging ik naar het verkeerde veld toe, daardoor verloor ik een stuk en kon gelijk opgeven. Dus ik heb weer verloren. Nu heb ik een 50% score met 2 uit 4.

 

Vanavond waren we met de familie van Harten, Monteny, Schoppen, Kruijsen, Gerlagh en Dolf Meijer naar het overdekte winkelcentrum gegaan om daar te eten. Want het eten in het hotel is heel erg slecht. Het is elke dag hetzelfde eten, en het is ook nog vies. In het overdekte winkelcentrum heb je alles op een rijtje. Eerst de Burger King, dan de McDonalds, dan een pizzeria, dan Mexicaans eten, dan een wok, en daarna de KFC. Dat is allemaal veel beter dan in het hotel! En we hadden gelopen naar het winkelcentrum.

 

Morgen ben ik zwart, en moet ik tegen Saule Gailiunaite uit Litouwen. Zij heeft ook twee punten. 

De ijsjesscore is nog steeds niet gehaald. We moeten minstens 12 punten uit 16 halen. Dat is teveel (lijkt mij). Maar ik hoop dat we dat nog wel gaan halen! 😀  

 

Zondag 19 augustus

 

Vandaag moest ik tegen een meisje uit Rusland. Ze heet Olga Mylnikova. Dit keer had ik de versnelde draak voorbereid. Helaas kwam dit niet op het bord.  Er kwam een soort van grand prix attack. Doordat ik dat niet had voorbereid, wist ik niet wat ik moest doen. Mijn tegenstander met een rating van 1788 wist dat kennelijk ook niet. Over de 4e zet moest zij al een half uur nadenken. 

 

 In de opening kwam ik niet goed tot mijn ontwikkeling toe, omdat ik mijn dame te vroeg in het spel zette. Ik rokeerde te laat, en kwam al minder uit de opening.

 

Na de opening probeerde ik spel te krijgen, door ruimte te pakken in het centrum. Maar ze ruilde haar pion niet af, ze schoof door. Hierdoor was mijn dubbelpion op d4 erg zwak geworden. Met een veel actievere stelling, en een pion meer, kon Olga het eindspel ingaan en dat won ze ook. Dat was mijn eerste verlies op het EK.

 

Morgen ben ik wit, en zit ik niet op een live-bord.  Bij de live-borden hebben ze gewoon bruin met witte vlakken, maar bij de standaard borden hebben ze bruin met gele vlakken. Dat is wel irritant.

 

Vanavond had ik in het overdekte winkelcentrum gegeten omdat ik het slechte hoteleten zat was. Ik had bij de Burger King gegeten. En dat was veel lekkerder! 😛 

 

 

Zaterdag 18 augustus

 

Vandaag moest ik tegen een meisje uit Kroatië. Ze heet Mihaela Blazeka en heeft een rating van 1782. Ik was zwart, en ze speelde d4 met de ruilvariant. In het eindspel won ik een pion. We hadden allebei nog twee Torens, maar ik had 7 pionnen en zij 6. Ook had ik nog een sterke Loper en zij een slecht Paard. Ze raakte een beetje in tijdnood, want op de 30e zet was haar tijd om, en had ik gewonnen. Het tempo waarin we spelen is 40 zetten in 1.30 uur + 30 sec. per zet, daarna nog 30 minuten om het uit te spelen. Voor de 40e zet mag je geen remise aanbieden, anders kan je tegenstander de partij claimen en dan heb je verloren. Morgen moet ik tegen een Russisch meisje met een rating van 1788. Ze heet Olga Mylnikova. Ik speel morgen op bord 6, en dat is een livebord.    

 

Vanmiddag was ik nog naar een overdekt winkelcentrum geweest, samen met Dave en mijn moeder. We hadden eerst de bus gepakt, en daarna was je er binnen 5 minuten. We hebben de lunch van het hotel geskipt, want we hebben in het winkelcentrum heerlijk bij de Burger King gegeten.

 

Voor de rest moeten we morgen de ijsjesscore halen van 12 punten uit 16 met z’n allen. Morgen moet het lukken want bijna iedereen speelt tegen een minder goede tegenstander dan hij/zij zelf. Als we meer dan 12 punten halen, dan trakteren de trainers op een ijsje. Daar heb ik wel trek in! 😛 

 

Vrijdag 17 augustus 

 

De vliegreis naar Praag verliep goed. Het was maar 1.10 uur vliegen. Jammer genoeg kon je geen films kijken in het vliegtuig. Dus het was gewoon ouderwets vliegen. Vanuit het vliegveld in Praag gingen we met de bus naar hotel. Dat was 30 minuten rijden. Het was wel grappig, want we hadden (bijna) alle koffers op één plek in de bus neergezet. En als we een bocht naar links maakten, gingen al die koffers naar de uitgang deur toe. Ted (Barendse) en Joris (Gerlagh) probeerden de koffers een beetje op hun plaats te houden. 

 

Het hotel is heel groot. De kamers zijn goed, alleen het eten is slecht. Elke dag heb je weer hetzelfde eten. Je hebt tennisbanen buiten, en een voetbalveld. De Nederlanders (wij dus) wilden een revanche tegen de Belgen, omdat we met een oefenpotje hadden verloren met 4-2. Maar nu hebben we de Belgen dik ingemaakt met 14-2!!!

 

De toernooizalen zijn vrij groot. Er zijn 1150 deelnemers. De categorieën zijn gesplitst. Ik speel in ‘Girls 12’. En dan speel ik in een zaal met ‘Girls 14’ en ‘Boys 14’. Voor de rest zijn de top tien borden van alle categorieën in onze zaal. De andere borden zijn in andere zalen. 

 

Vandaag was mijn eerste partij. Mijn tegenstandster was Eva Ressel, uit Engeland. Ze heeft nog geen FIDE-rating. Ik heb een FIDE-rating van 1631. Ik speelde met de kleur wit. Mijn opening was goed, want mijn tegenstandster kende het niet, en speelde het dus verkeerd. Ik speelde Schots-gambiet. Haar koning kwam doormiddel van schaak op d8 te staan, dus ze had een Koning in het midden. Daardoor deden haar Torens niet mee in het spel. Even later stond ik drie pionnen achter, maar zij had een trippel-pion. Ik had een aanval en daarmee won ik haar Dame. Nadat ik haar Dame had geslagen, gaf ze op. Dat was mijn eerste punt. Mijn partij duurde 36 zetten. Ik was om 18.45 uur klaar. Dat betekent dat mijn partij 3 uur en 45 minuten duurde. 

 

Nadat ik klaar was met mijn partij, ging ik naar de afgesproken plek waar we de partijen analyseren. Mijn trainer op het EK is Ted Barendse, en met hem analyseerde ik mijn partij. Na het analyseren gingen we eten. Daarna gingen we (Roger, Julian, Catheleijne, Diana, Robby en Dave) bowlen. Ik had gewonnen met bowlen . En na het bowlen ging ik dit verslag schrijven. 

 

Morgen moet ik tegen de nummer 12 geplaatste. Ze heet Mihaela Blazeka, en ze heeft een FIDE-rating van 1782. Dus de partij van morgen wordt lastiger dan die van vandaag.     

 

Donderdag 16 augustus 

Iedereen is klaar voor vertrek op Schiphol.

  

Geef een reactie