Schaakclub Santpoort

Zondag 18 december werd het 4de toernooi uit de GP-cyclus door de Wijker Toren in Beverwijk georganiseerd. Dit toernooi is altijd snel vol en dus is het zaak om de kinderen vroeg aan te melden. Het was ons gelukt met 15 kinderen van SC Santpoort, die les hebben op de club of op school, in te schrijven voor dit toernooi. De meeste kinderen hadden dit jaar al eerder aan een GP-toernooi meegedaan maar er waren ook twee nieuwelingen mee. Voor hen dus extra spannend.


Het toernooi begon helaas met een flinke vertraging. Door het gebruik van een oude ratinglijst stonden de kinderen niet goed in gedeeld. Gelukkig besloot de organisatie de rating van alle kinderen handmatig aan te passen naar de juiste rating. Dat leverde dus wel de nodige vertraging op, maar zo werden de kinderen wel op de juiste sterkte ingedeeld. Compliment aan de organisatie hiervoor.

 

Aan de onderste 3 a 4 tafels spelen allemaal kinderen met een rating van 100. Aan welke tafel je komt te spelen is dus een beetje toeval.
Aan tafel 14 speelt Yoran. Hij heeft er zin in en het gaat ook lekker. Met 4,5 punt wordt hij 3de in z’n groep en verzamelt er weer wat GP punten bij. Volgende keer vast een tafeltje hoger Yoran.

 

 

 Dan naar tafel 13. Daar speelt Merel en vinden we ook Levi die voor het eerst meedoet aan een schaaktoernooi. Merel speelt een degelijk toernooi. Wint een paar potjes en speelt nog 2x remise en eindigt zo met 3 punten op een gedeelde 5de plek. Levi is dit jaar op school begonnen bij Sjoerd Haver met stap 1 en kon niet wachten om aan een toernooi mee te doen. Na wat tips van mede Santpoorters over herdersmat en hoe dat te voorkomen, begint hij enthousiast aan z’n toernooi.  Hij speelt heel rustig dus dat is veelbelovend. Helaas weet hij geen potje te winnen, maar hij is er niet minder enthousiast van geworden. Volgende keer is hij zeker weer van de partij. Goed gedaan Levi, ik weet zeker dat je de volgende keer wel punten gaat pakken.

 

 

 

Aan tafel 12 vinden we onze tweede debutant. Luca zit in stap 2 bij Rob Buschman en is erg relaxt onder z’n toernooi debuut.  Hij komt na bijna elke ronde vrolijk melden dat hij heeft gewonnen en aan het einde van de dag mag hij met 5,5 uit 7 de beker voor de 2de plaats in ontvangst nemen. Goed gedaan Luca! Dat smaakt vast naar meer.

 

 Dan aan tafel 10 weer iemand van school. Jarin wint de eerste vijf partijen op rij en stevent op de eerste plaats af. Helaas wil het de laatste twee partijen niet lukken, zodat hij met 5 uit 7 tweede wordt. Hij is daar zelf niet zo tevreden over. “Ben ik weer tweede geworden”, moppert hij als hij z’n beker op mag halen.

 

 Aan tafel 9 vinden we Noa. Vorig toernooi heeft ze een behoorlijk aantal punten verdient en zit dus nu ook 2 tafels hoger. Misschien net ietsje te hoog, of ze had gewoon haar dag niet. Het wilde steeds net niet lukken. Helaas geen punten vandaag maar volgende keer komt er zeker revanche.

 

 We gaan door naar 8 waar we Herm tegen komen. Vorig jaar heeft hij al 2 keer mee gedaan met een GP toernooi maar dit jaar is het weer voor de eerste keer. Door een (te) hoge eerste KNSB jeugdrating zit hij wat hoger dan misschien bij hem past maar met 2 gewonnen partijen heeft hij toch een hele leuke dag. De volgende keer misschien weer een tafeltje lager en dan gaan we weer voor de bekers Herm!

 

  Aan tafel 7 spelen wel 3 Santpoorters mee, Daan G., Melle en Stan. Deze 3 toppers ontlopen elkaar niet veel. Ze spelen alle 3 sterke partijen en de onderlinge resultaten moeten voor het verschil zorgen. Daan wint van Melle en zo wordt Daan 3de en Melle helaas net 4de hoewel ze beiden 4 uit 7 speelden.  Stan wint van allebei en mag met de beker voor de 2de plek naar huis. Goed gedaan mannen. Hopelijk volgende keer weer allemaal een eigen tafel.

 

 Een tafeltje hoger vinden we de ander Daan. Daan T. begon met een gratis punt uit een vrije ronde en scoorde de 2 rondes erna nog 1,5 punt. Daarna liep het even wat minder en was de tegenstander net even eerder met mat zetten. Gelukkig de laatste ronde weer wel winnend afgesloten dus met 3,5 uit 7 een mooie 5de plek.Romijn zat deze keer aan tafel 4 maar had niet helemaal z’n dag. Hij probeerde wel rustig te schaken, maar dat lukte niet helemaal (of was het helemaal niet). Hij hield de moed erin maar kwam helaas niet verder dan 1 gewonnen partij en 1 punt uit een vrije ronde. Volgende keer beter Romijn!De kinderen aan tafel 1 t/m 3 speelden in een andere zaal. Lekker rustig ;-). Aan tafel 3 vinden we daar Wouter. Het vorige toernooi had hij al sterk gespeeld en werd toen 2de van z’n tafel. Dit keer met meer punten tegen hogere tegenstanders. Hij speelde rustig en gedegen en stond na 6 rondes aan kop met 5 uit 6. Helaas moet hij de laatste ronde een (onnodige) verliespartij incasseren en werd op onderling resultaat net 2de. Goed gedaan Wouter.


Dan slaan we zomaar tafel 2 over en zitten er voor het eerst sinds jaren weer 2 Santpoorters aan de eerste tafel. Nu zouden we natuurlijk kunnen vermelden dat een aantal vast tafel 1 spelers er dit toernooi niet voor hadden gekozen om mee te komen strijden, maar daar zouden we Milan en Louis te kort mee doen. Zij zijn inmiddels vaste tafel 2 spelers en vonden het natuurlijk prachtig dat ze aan de 1ste tafel mochten spelen en hadden er veel zin in om te laten zien wat ze waard zijn. Milan begon met een verliespartij maar Louis wist meteen een remise uit het vuur te slepen. De 2de ronde wonnen ze beiden en in de 3de ronden troffen ze elkaar. Met een remise werd de strijd beslist. Daarna speelde beiden prima partijen en moesten ze alleen nog in de later toernooiwinnaar hun meerdere erkennen. Milan werd gedeeld 4de maar op onderling resultaat net 5de en Louis wist met 5 uit 7 zeer verdienstelijk beslag te leggen op de tweede plaatst. Hulde mannen, zeer goed gedaan.
Al met al weer een zeer geslaagde dag waar kinderen en ouders met veel plezier aan terug denken.

Geef een reactie