Schaakclub Santpoort

Zondag 13 december werd weer een heuglijke dag in het GP seizoen. Met een record aantal deelnemers (22) gingen we naar het door Excelsior en Wijker Toren georganiseerde jeugdschaaktoernooi te Heemskerk. Van onze club deden mee:

 

stap 1: Joey Meijer en Isabelle Stikker
stap 2: Bas v.d. Donk, Casper Meloen, Eldon Beeren, Daan Peranovic en Justin Zondag.
stap 3: Jelle v.d. Broek, Nicki v.d. Donk en de broers Joos, Ties en Stijn Rutjens.
stap 4: Erin Lucassen, Jonathan Koutstaal en Justin Meijer.
stap 5: Daan Koetzier, Roelof Stikker en Cheryl Looijer
stap 5+: Maurits van Rees, Dave Looijer, Robin Anne en Wim Laurens Gravemaker.

 

Groep 12
In deze groep 4 Santpoorters. Daan Peranovic, Justin Zondag, Joey Meijer en Isabelle Stikker.
Daan en Justin pakten zo nu en dan een remise mee, maar ze hadden de pech dat er geen partij in winst omgezet kon worden. Misschien in de laatste partij, die speelden ze tegen elkaar. Ondanks het op en neer golvende spel met voor allebei kansen op een vol punt eindigde de partij met Koning tegen Koning in een remise.
Joey begon sterk met een overwinning. Hij loert altijd op een herdersmatje in de hoop een snel punt te scoren (van wie zou hij dat nou hebben). Dat lukt niet altijd zodat overwinningen en nederlagen elkaar in evenwicht houden.
Isabelle begon haar eerste toernooi met een vol punt. Na 6 ronden had ze al 4,5 punten; zou ze al op haar 1e toernooi meteen een beker gaan winnen? Laatste ronde tegen Joey was een partij om van te smullen. Beide speelden zeer behoedzaam. Veel stukken op het bord en zo nu en dan een aftrekaanval. Isabelle stond voor, maar Joey kwam terug door een Toren te slaan. Even later verloor hij echter zijn Dame en daar wist Isabelle wel raad mee. Met 5,5 punten werd ze 2e en ze glom van trots met een mooie beker.

 

Groep 11
Stijn Rutjens speelde in groep 11. In het eerste deel van het toernooi slechts 1 puntje. Door winst in de laatste 2 ronden toch nog bijna en 50% score. Hiermee eindigde hij op plek 6.

 

Groep 10
Casper Meloen kende net als Stijn een moeilijke start. Maar hij was dan ook als 8e geplaatst in deze groep. Na de helft van het toernooi wist hij nog 3x te winnen waardoor hij met 4 punten op plek 4 eindigde. Een prima resultaat en 41 ratingpunten erbij.

 

Groep 9
Broer en zus van der Donk, ofwel Bas en Nicki speelden in groep 9. Ze mochten ook meteen in de eerste ronde tegen elkaar spelen. Dan heb je dat maar weer gehad en loop je niet het risico om elkaar uit de prijzen te spelen in een laatste ronde. Deze keer werd het onderlinge potje een prooi voor Nicki. Ze scoorde er in de volgende ronden ook aardig op los. Helaas stokte de puntenmachine in de laatste 2 ronden en moest ze genoegen nemen met plek 4.
Naar eigen zeggen was het bij Bas niet zoveel vandaag. "de ene keer loopt het allemaal lekker en scoor ik veel, maar als het eenmaal tegenzit, dan zit het ook goed tegen". Ach ja, dan de volgende keer maar weer beter.

Groep 8
Eldon Beeren, Joos en Ties Rutjens maakten er tot het eind een zeer spannende groep van. Na 5 ronden hadden ze alledrie nog zicht op eremetaal. In ronde 5 had Ties zelfs als enige in deze groep een half puntje van de nr.1 weten af te snoepen. Ronde 6 en 7 brachten voor Ties tegen clubgenoten Eldon en broer Joos helaas 2 nullen. Maar elk nadeel heeft ook zijn voordeel, want door het opgelopen ratingverschil voorlopig geen "broedermoord" meer bij een GP toernooi. Toch netjes een 50% score en een 4e plaats. Joos en Eldon scoorden ieder 5 punten. In de onderlinge partij had Joos gewonnen. Eldon werd daarmee derde en Joos tweede.

 

Groep 6
Jelle van den broek en Jonathan Koutstaal mochten in groep 6 plaatsnemen achter het bord. Omdat Jelle zich de vorige keren al in de prijzen gespeeld had was zijn rating flink opgelopen en kreeg hij het zwaar. De eerste 5 partijen leverden 1 punt op, maar Jelle herpakte zich door de laatste 2 partijen te winnen. Met 3 punten eindigde hij op plek 6. Jonathan draaide lekker met 2,5 uit 3. Toen moest hij zijn meerdere erkennen in de nr.1 van de groep. Door winst in de laatste twee ronden legde Jonathan heel mooi beslag op de 2e plaats.

Groep 5
Justin Meijer begon met een vlotte 1. Vol punt dus. De ronden erna gingen net zo vlot, alleen konden we geen enen meer noteren. Misschien dat het met wat rustiger spel de volgende keer wel gaat gebeuren.

 

Groep 4
Erin Lucassen, Robin Anne Gravemaker en Daan Koetzier zijn onze troeven in groep 4.
Allen begonnen met een punt. Daarna wist Erin (7e geplaatst) alleen de laatste ronde nog te scoren en hiermee eindigde hij conform plaatsing op plek 7. Bij Robin Anne en Daan liep het iets beter, De onderlinge confrontatie wist Daan te winnen. Alleen tegen de groepswinnaar verloor hij. Met 5,5 punten werd hij knap 2e. Robin Anne behaalde met een puntje minder de 3e prijs.

 

Groep 3
Roelof Stikker was op rating als 5e geplaatst. Toch wist hij deze groep met ruime voorsprong te winnen. Alle partijen op één na wist hij te winnen. De verloren partij was tegen de laatst eindigende in deze groep. Onoplettendheidje of mededogen, het doet er eigenlijk niet toe. Hele knappe prestatie van Roelof.

 

Groep 2
Cheryl Looijer speelde in groep 2 ook een prima toernooi. Twee remises tegen Pjotr en Timardi. De overige partijen wist ze te winnen en daarmee legde ze met een vol punt voorsprong beslag op de 1e prijs.

 

Groep 1
Drie Santpoorters in de topgroep. Wim Laurens Gravemaker, Maurits van Rees en Dave Looijer. Onderling eindigden alle confrontaties in remise, terwijl er toch om de punten gespeeld werd. Dave scoorde in de overige partijen ook 50% en speelde dit toernooi conform rating (2 ratingpunten winst), hetgeen een 5e plaats betekende.
Wim Laurens verloor alleen de 1e partij en wist de overige "externe" partijen wel te winnen. Hij kwam daarmee op 5 punten. Maurits heeft vandaag heel goed gespeeld. Hij verloor niets en kwam ook op een totaal van 5 punten.
Naast hen behaalden ook Bastiaan Veltkamp en Richard Schelvis 5 punten. Dus 4 spelers met een gelijk aantal punten. In de onderlinge partijen tussen deze vier spelers waren de Santpoorters iets succesvoller. Beide eindigden dan ook op plaats 1. Loting moest uitsluitsel brengen wie de 1e prijs en wie de 2e prijs mee mocht nemen. Maurits trok hierbij aan het langste eind.

 

Naast deze zee van prijzen, 10 bekers gingen er mee naar Santpoort, kregen ook nog een aantal spelers een zogenaamde aanmoedigingsprijs. Daan Peranovic mocht een rugzak in ontvangst nemen. Ties Rutjens en Nicki van der Donk kregen een petje.


We danken de organisatie voor dit leuke toernooi en de ouders voor het vervoer en de support. Het volgende GP toernooi is over drie weken. Zondag 3 januari in Sint Pancras.
Allemaal hele fijne feestdagen en tot in het nieuwe jaar.

 

Eindstanden staan hier

Robin Looijer

Geef een reactie