Vorige week zondag was SC Santpoort de organisator van het 5de GP-jeugdtoernooi van het seizoen. De animo voor de GP-toernooien is de laatste tijd erg groot, zo groot dat twee weken voor het toernooi het maximum aantal inschrijvingen al was bereikt. Een avondje stukken zoeken om setjes compleet te maken, klokken en borden tellen, leerde dat er spullen genoeg waren voor 14 tafels en dat er dus 112 kinderen konden deelnemen aan het toernooi.
Gelukkig maar want er waren ook veel aanmeldingen vanuit de club zelf. Maar liefst 16 kinderen hadden zich ingeschreven voor het toernooi en voor zeven van hen was dit hun eerste toernooi. Spannend dus.

Om te zorgen dat niet alle starters aan dezelfde tafel ingedeeld zouden worden en het dus een soort interne competitie voor de Santpoorters zou worden, kregen de debutanten zoveel mogelijk een verschillende starters rating.

Mees en Yoran uit stap 1 kwamen aan tafel 14 terecht en hebben echt alles laten zien wat ze tijdens de stap 1 lessen hebben geleerd. Het mat zetten is pas net aan bod gekomen tijdens de schaaklessen en om dat dan meteen in je partij te laten zien, is dan nog best lastig. Gelukkig was het wel een paar keer gelukt, maar konden ze niet genoeg punten verzamelen voor een beker. Volgende keer beter mannen. Luuk, ook stap 1,  startte aan tafel 13 en het mat zetten had hij al aardig onder de knie. Het ging zo goed dat hij met 5 punten een 3de plaats en dus een mooie beker wist te veroveren. Dat smaakt naar meer.

Aan tafel 12 vinden we Daan G. en Mees uit stap 2 terug. Voor Mees achteraf nog een beetje te hoog gegrepen want hij kon helaas geen punten binnen halen. Volgende keer vast en zeker beter. Daan heeft al een paar keer eerder mee gedaan en was goed op dreef. Met 4,5 uit 7 waren zijn inspanningen goed voor een 3de plaats. Top! Olivier en Herm, ook allebei debutanten, zaten samen aan tafel 11. De dag verliep goed en beiden verzamelden genoeg punten voor een podiumplek. Olivier nam het brons mee naar huis en Herm had de zilveren trofee weten te bemachtigen.

Fleur uit stap 3 vinden we aan tafel 10. Zij heeft een lastige dag, lijkt soms wel voor te staan, maar moet zich dan soms toch gewonnen geven. Toch weet ze 2 punten te behalen. Top gedaan Fleur. Aan tafel 10 spelen ook Daan T. en Merel die beiden al een paar keer meegedaan. Ze waren aan elkaar gewaagd en komen allebei op 3,5 punt en komen net een 0,5 puntje te kort voor een beker. Melle zit aan tafel 9 en speelt een beetje wisselvallig. Hij wisselt goede partijen af met pogingen tot een snelle herdersmat of per ongeluk mat achter de paaltjes. Probeer wat meer rust in je spel te brengen Melle, dan verzamel je de volgende keer vast wat meer punten. Nu eindigt hij met 3 punten als 5de van z’n tafel. Dan slaan we een paar tafels over en vinden Romijn aan tafel 6. Romijn heeft vorig jaar wel vaker aan een GP meegedaan maar dit jaar nog maar 1 keer en mist dus wedstrijdritme. Hij heeft wel een hele leuk dag gehad en het schaken weer helemaal herontdekt. Met 2,5 punten eindigt hij op een 6de plek.

Aan tafel 4 speelt Wouter. Hij heeft nog alle GP toernooien van dit seizoen meegespeeld en daarbij elke keer best wat ratingpunten erbij verdiend. Nu aan tafel 4 heeft hij de laagste rating en gaat dus een zware dag tegemoet. Hij weet 3 punten te verzamelen en eindigt op de 6de plaats. Goed gedaan. Aan tafel 3 zit Pepijn. Pepijn zit al een aantal toernooien aan tafel 3 en hij eindigt ook elke keer als 3de. De doelstelling werd dan ook om daar eens verandering in aan te brengen. Uiteindelijk eindigen 3 kinderen met 5 punten en zijn dus eigenlijk gedeeld eerste, maar op onderling resultaat wordt Pepijn weer 3de. Nu wel met 5 punten ipv 4 of 4,5 dus we zien wel progressie. Hou vol Pepijn, tafel 2 is in zicht.

Wie er dit keer al wel aan tafel 2 zitten zijn de broers Milan en Louis. Voor het eerst is de jongste de oudste voorbij gegaan in GP-rating, dus is de oudste extra gemotiveerd om dit weer even recht te zetten. Onderling houden ze het op remise en ook het aantal punten dat ze aan het einde van de dag hebben, is gelijk. Op basis van SB-punten eindigt Louis net op de 3de plaats en gaat Milan dus helaas met lege handen naar huis. Goed gespeeld mannen, allebei weer wat gestegen in de rating dus de vaste bewogeners van tafel 1 beginnen zich al aardig zorgen te maken.
Het volgende GP toernooi is op zondag 28 februari in Castricum. Ik hoop dat er dan weer zoveel kinderen van Santpoort meedoen.

Het waren deze keer niet alleen de kinderen die zich in het zweet werkte. Zo’n GP toernooi kan alleen maar goed verlopen dankzij de inzet van tal van enthousiaste ouders en andere vrijwilligers. Wij zijn erg blij met de hulp bij de inschrijftafel, het tosti bakken, bemannen van de bar en natuurlijk de tafelleiders. Plus natuurlijk de coordinatoren van de inschrijving, de indeler, het transport van het schaakmateriaal, de boodschappenhalers, etc.etc.
Na een intensieve voorbereiding en een drukke toernooi dag kunnen we terugkijken op een bijzonder geslaagde dag. Bedankt voor ieders inzet en we kijken uit naar volgend jaar.