Schaakclub Santpoort

 

 

Aangezien ik zelf afgelopen zondag niet bij het Grand-prix toernooi aanwezig kon zijn heb ik informatie aan de kinderen gevraagd. Spontaan kwam er ook een heel verslag.

 

Met 7 auto’s naar Sint Pancras door Paul Hoogzaad

Iedereen was op zondag 9 januari 2011 op tijd bij het Polderhuis in Velserbroek. Er waren 

7 ouders die de hele dag meegingen en er stonden 14 kinderen in Velserbroek, 3 waren er al rechtsreeks gegaan. Ondanks de suggestie van Robin dat er ouders thuis konden blijven ging toch iedereen enthousiast mee. In optocht met 7 auto’s op naar Sint Pancras. 

 

Het was gemakkelijk te vinden. De locatie was wederom een goede keuze, voldoende ruimte voor de schakers en voldoende ruimte voor de supporters. Voordat het begon was het toch wat aan de rommelige kant. Er waren helaas wat gaten gevallen in het rooster die vooraf opgezet was. Dit betekende dat de organisatie handen vol had aan een goede herindeling van de tafels. Het was de organisatie na enig oponthoud toch weer gelukt om iedereen geplaatst te krijgen.

 

De wedstrijden waren voor sommige weer heel erg spannend. Er werd hard gestreden en alles aan gedaan om de partij te winnen. Soms werd er stevig gebaald als er in een onoplettend ogenblik de dame werd verschalkt. Er werd van binnen ook hard gejuicht als de dame geslagen kon worden door de “Santpoorter”. Als de partij werd gewonnen ontsnapte er nog weleens een iets te luidde “yes” aan de lippen. Natuurlijk werd heel sportief de hand geschud voor de wedstrijd, maar ook na de wedstrijd. Of er nou gewonnen of verloren werd.

 

Tussen de rondes door werd er een prijsvraag uitgedeeld. Eerst werden de winnaars van de prijsvraag bekend gemaakt. Zij konden iets leuks uitkiezen uit een prijzentafel. Er lag daar verschillende soorten snoep, een mooie puzzel en ander speelgoed. Van de schaakvereniging Santpoort waren er drie die wat uit mochten kiezen. Van andere schaakverenigingen leken dat er eigenlijk veel meer, maar dat zal wel verbeelding geweest zijn. 

 

Daarna werden de bekers uitgereikt en de spannende middag zat er weer op. 

Justin Meijer en Jelle van den Broek hielden elkaar vandaag prima bij. Met beide 3,5 punten eindigden ze op respectievelijk de 4e en 5e plaats. Toch heel dicht bij een prijs, want ook de nummer 3 scoorde 3,5 punten. Onderling duel werd gewonnen door Justin.

 

 

Hieronder nog de visie over en van een aantal “grootmeesters in de dop” 

Wessel van den Broek vond het heel leuk maar heeft zijn doel niet gehaald. Dat doel was een beker mee naar huis nemen ϑ
Hij heeft 4 partijen gewonnen en 3 verloren en is 4e geworden. Beter dan zijn vader had verwacht en daarbij waren er een aantal partijen waar iedereen erg om moest lachen.
1 partij heeft Wessel gewonnen door zijn voorsprong weg te geven maar de tijd van de andere speler op te laten maken, aldus de vader van Wessel.

 

En Stefan Selier schrijft:

Ik heb Zondag voor het eerst meegedaan aan een schaaktoernooi in Sint Pancras.

Ik vond het heel leuk, ik zat in groep 13 met 7 kinderen. Ik heb 1 partij gewonnen.

Ik heb geen prijs gewonnen maar het was wel een leuke dag. Het was leuk om met de klok te oefenen.

 

Pepijn Betjes heeft de volgende ervaring:

Ik vond het schaaktoernooi in Sint Pancras erg leuk. Eerst moest ik tegen iemand die 14 jaar oud was en ik stond al na 8 zetten mat. Daarna lukte het me het herdersmatje te doen maar toen stonden de dame en koning van mijn tegenstander verkeerd om opgesteld. In mijn laatste partij heb ik wel met een herdersmatje gewonnen.

 

Over Jonathan Koutstaal ontving ik de volgende info:

Jonathan speelde aan tafel 3, waar hij als 7e en hekkensluiter was geplaatst. Lange tijd ging het voortvarend, na een remise in de eerste partij haalde hij nog twee punten door winstpartijen en verloor hij twee partijen. Na een vrije ronde had hij voor de laatste ronde 3 1/2 punt, waarmee hij tweede stond. Het was echter zeer spannend, er waren nog veel andere spelers met 3 1/2 punt, zodat het nog alle kanten op kon gaan. Helaas zag Jonathan over het hoofd dat een toren stond aangevallen en de partij ging verloren. Daardoor geen prijs, maar wel goed gespeeld.

 

En wat ik dan wel meegekregen heb, was dat ik bij het ophalen van Cheryl in Velserbroek een stralende Julius zag met zijn eerste trofee. Kijk eens meester, ik heb een mooie beker gewonnen. Hij was al een keer net buiten de prijzen gevallen, maar nu heel mooi 2e geworden. Proficiat! 

 

Al met al was het een heel geslaagde dag, waarvoor dank aan de organisatie. 

Ook dank aan de twee Santpoorter tafelleiders en de ouders voor het riante vervoer. Volgende GP toernooi is eind februari. Eerst natuurlijk de pupillendag voor kinderen tot 10 jaar.

Dat is op 23 januari in Santpoort. Alle kinderen hebben hier reeds bericht over gekregen. 

Ik reken op een hoge opkomst, want het is lekker dichtbij.

 

Robin Looijer

 

Geef een reactie