Schaakclub Santpoort

 Zondag 5 januari vertrokken 6 kinderen van schaakclub Santpoort om aan het eerste GP toernooi van het nieuwe jaar mee te gaan doen. Het toernooi in St Pancras georganiseerd door het samenwerkingsverband Winterkoning kent altijd veel deelnemers en vooral ook veel beginners, dus een leuk toernooi voor Lucas Boers en Wouter Betjes om voor de eerste keer de stap te wagen en deel te nemen aan een schaaktoernooi.

 

 De andere 4 Santpoorters (Colin Hoogzaad, Julius de Jager, Milan ten Hacken en Pepijn Betjes) kwamen met meer ervaring naar het toernooi, maar ervaring bleek die dag geen garantie voor succes. Wat voor allemaal gold, was dat ze er flink veel zin in hadden en gelukkig konden ze snel aan de eerste ronde beginnen. Helaas viel dat wat tegen. Bijna iedereen van Santpoort had deze ronde verloren alleen Lucas wist de eer in de eerste ronde te redden. De tweede ronde leek een stuk beter te gaan. Zowel Colin als Pepijn waren al snel terug van de speeltafel. Allebei gewonnen, dat was goed nieuws. De rest van de ploeg verdiende echter geen punten. De volgende ronde pakte Wouter aan tafel 14 z’n eerste toernooipunt. Z’n grote broer volgde het goede voorbeeld maar de rest kwam weer niet tot winst. Het zou een zware dag worden. Milan en Julius zaten aan dezelfde tafel en wisten allebei maar 1 partij te winnen die dag. Volgende keer beter maar weer mannen!

 

 Pepijn stond na 5 rondes gedeeld eerste met 4 uit 5 maar jeugdig overmoed resulteerde in een onnodige verlies partij in de 6e ronde waar hij zo van baalde dat hij de 7de ronde ook verloor en uiteindelijk net naast de prijzen greep. Dure les. Wouter behaalde met twee keer remise en twee keer de volle winst een mooi aantal van 3 punten en heeft het prima gedaan op z’n eerste toernooi wat hem geen beker maar wel een donald duck pocket opleverde. Aan tafel 12, waar Lucas speelde, had de tafelleider te laat door dat er twee kinderen met dezelfde voornaam speelden en dus waren er in de eerste vier rondes niet de juiste wedstrijden gespeeld. Na tussenkomst van de hoofdscheidsrechter werd het toernooi met verkorte partijen overgespeeld en kwam Lucas als winnaar van de tafel uit de bus. Een mooi debuut dus met een verdiende beker voor de eerste plaats.

Wat de kinderen er zelf van zeiden:
Voor Colin was het toernooi ondanks dat hij weinig had gewonnen toch een hele leuke schaakdag.

Lucas zei:
 Ik ging met mijn vader naar het toernooi in Sint Pancras. Er waren ook een paar jongens van mijn school.
Ik vond de dag heel leuk, ik heb ook een paar aardige jongens ontmoet. Ik was heel zenuwachtig maar het ging heel goed.
Ik ben ook blij dat ik iets gewonnen heb. Het is mijn eerste beker van schaken dus ik ben er heel blij mee dat ik de eerste prijs heb gewonnen. Ik vond het heel leuk.

Geef een reactie