Schaakclub Santpoort

Zondag 22 februari hebben 10 Santpoorters meegedaan aan het GP toernooi van Castricum.

Ondanks dat het aan het einde van de schoolvakantie gepland stond bleek het een aantal dagen voor aanvang geheel volgeboekt te zijn. De 112 schakers werden verdeeld over 14 groepen.

 

Groep 9.

Thomas Eisses was in deze groep als 4e geplaatst. Hij begon erg gehaast en dat resulteerde in twee nederlagen. Thomas was kennelijk te vermoeid door een nachtelijke terugvlucht van vakantie en hij kon zich maar moeilijk concentreren. Toen zijn broer Bastiaan wegens ziekte voortijdig groep 2 verliet, hield ook Thomas het ondanks een remise in de derde partij voor gezien. 

 

Groep 8. 

Jonathan Koutstaal wist door degelijk spel de eerste drie partijen te winnen. De vierde partij verloor hij van Theo Douwes. De volgende twee partijen eindigden in pat, 1x in verloren stelling en 1x in gewonnen stelling. Door winst in de laatste partij kwam hij met 5 punten op een gedeelde eerste plaats terecht. Op onderling resultaat kreeg hij de 2e prijs uitgereikt. Daarnaast won Jonathan bij de verloting nog een prachtige klok. Zijn dag kon niet meer stuk.

 

Groep 6. 

Hier speelde Justin Meijer (3e geplaatst) zijn partijen. Justin speelt heel regelmatig. Zijn scores zijn net computertaal 1 0 1 0 1 0 1. Ofwel 4 punten uit 7 wedstrijden (5e plaats). Een ander kenmerk is de snelheid. Zeker drie keer heb ik bij mijn rondje langs de groepen een verlaten bord in groep 6 gezien, waar de stukken alweer in de beginstelling stonden. Dat was de tafel waar Justin zou moeten spelen, maar hij was al weer klaar. 

Ik vroeg hem in de laatste ronde nou eens te proberen als laatste van de groep klaar te zijn. Resultaat in de laatste ronde was een winstpartij, echter de matstelling bleek al na 5 minuten op het bord te staan, en toen heeft Justin nog tien minuten gewacht met de beslissende zet.

“Ik moest toch langer nadenken”, zei hij gevat.

 

Groep 5.

Roelof Stikker kegelde na een koude start de ene na de andere tegenstander van het bord. In de laatste ronde trad hij met een half puntje achterstand aan tegen de leider. Ook die werd aan zijn zegekar gebonden. Toch bleken 6 punten uit 7 partijen net niet genoeg voor de eerste plek. Sjoerd van Raaij, die hem in de eerst ronde te vlug af was behaalde ook 6 punten en mocht op onderling resultaat de eerste prijs meenemen. 

 

Groep 4.

Daan Koetzier begon voortvarend met 3 uit 4. Hierna twee remises en in de laatste partij door een dame in de aanbieding te doen helaas een nul. Al met al speelde Daan toch boven zijn rating. Als 4e geplaatst wist hij met zijn 4 behaalde punten beslag te leggen op de derde prijs.

Hetzelfde resultaat als in het GP van Alkmaar. Toen met 4 punten 3e in groep 5, nu in groep 4.

 

Groep 3.

Cheryl Looijer speelde met de op één na laagste rating een prima toernooi. Drie keer winst, o.a. op de groepswinnaar en op de nummer 2. Drie keer verlies en een remise, waarbij Cheryl dacht gewonnen te hebben omdat haar tegenstander door zijn vlag ging. Maar dat deed hij net nadat hij haar laatste pion geslagen had en zij dus alleen nog een loper en een koning over had tegen een koning en een pion. Terecht besloot de tafelleider tot remise. Zij eindigde hiermee gedeeld 4e tot 6e. Op onderling resultaat werd dat vierde.

 

Groep 2.

Sjoerd Haver en Maurits van Rees, respectievelijk 7e en 2e ratinghouder in deze groep, begonnen al gelijk tegen elkaar. Maurits wist deze partij te winnen. Sjoerd stond na 4 partijen op een half punt. Hij ging niet bij de pakken neerzitten maar toonde strijdlust en dat resulteerde in drie overwinningen op rij. Hiermee eindigde hij op een ongedeeld 4e plaats en dat leverde hem ook nog eens 30 ratingpunten op. 

Maurits wisselde overwinningen af met de voor hem kenmerkende remises (wederom 3x). Hij verliest echt zelden, maar helaas moest hij door een foutje in de laatste ronde toch een nul noteren. Met 4,5 punt werd hij derde en toch ook 19 ratingpunten rijker.

 

Groep 1.

Bastiaan Eisses en Dave Looijer streden in de topgroep. Na twee ronden is Bastiaan helaas door ziekte afgehaakt. Dave had als vierde ratinghouder een goede start. Met 3,5 uit 4 stond hij in de top. De vijfde partij tegen Colin Stolwijk ging gelijk op totdat Colin de H-lijn onder druk zette met dame en twee torens. Dave kwam 1 verdediger tekort en de stelling sneuvelde.

De laatste twee partijen weer winst bracht hem op een ongedeeld tweede plaats.

 

Zo gingen we vandaag met twee 3e prijzen en drie 2e prijzen naar huis. Een fantastisch resultaat. Acht van de tien wisten ook ratingwinst te boeken en dus beter te scoren dan waar gemiddeld op gerekend kon worden. Een bedankje voor de organisatie en aan de jongedames van de catering. De koffie was weer heerlijk en graag tot volgend jaar.

Voor de uitslagen: http://www.newinchess.com/nhsb/agenda/grandprix/gpstand.htm

Het kan zijn dat ze later op de juiste plaats staan, nu staan ze nog onder stand i.p.v. uitslagen.

 

Robin Looijer 


Geef een reactie