Schaakclub Santpoort

 

Zondag 4 januari begon de jeugd van Santpoort fris aan het nieuwe jaar. Op naar Sint Pancras waar het jaarlijkse GP toernooi van Alkmaar wordt gespeeld. Een erg leuk toernooi omdat het vooral voor beginnende schakers erg geschikt is. De organisatie is in handen van meerdere verenigingen die ook hun nieuwe lichting jeugdleden laten kennismaken met het spelen van een schaaktoernooi. Zo kwamen er maar liefst 130 deelnemers opdagen die werden verdeeld over 16 groepen. Met twaalf deelnemers was Santpoort goed vertegenwoordigd. Helaas hadden wij geen debutanten onder de inschrijvers, dus geen Santpoorters in de beginnersgroepen.

 

Groep 11.

Thomas Eisses was onze troef in deze groep. De eerste partij een remise en toen helaas twee nullen. Samen hebben we nog even de derde partij nagespeeld om Thomas te laten zien waar hij zijn eigen verdediging verzwakte. Van verloren partijen kan je nou eenmaal meer leren dan van winstpartijen. Daarna ging het als een speer. Drie van de laatste vier partijen werden door Thomas gewonnen en zo eindigde hij keurig in de middenmoot met een 50% score. 

 

Groep 10.

Michael Peterink werd als 8e ratinghouder in groep 10 ingedeeld. Dan moet je in de eerste partij meteen tegen de nummer 1 qua rating in die groep. Hij speelde een knappe partij met een betere stelling op het bord. Zijn tegenstander vocht zich terug en uiteindelijk werd het een remise, waarbij Michael meer kans had op een vol punt. Prima begin dus. Michael vervolgde het toernooi met 2 overwinningen, 2 nederlagen en nog 2 remises. Dat betekende een 4e plaats. Net niet genoeg voor een mooie beker, maar wel ratingpunten erbij.

 

Groep 5.

Met Roelof Stikker, Daan Koetzier en Cheryl Looijer hadden wij 3 deelnemers in deze groep. Roelof wist zijn vorige GP alles te winnen en was daardoor als een komeet omhooggeschoten. Op voorhand wist hij al dat het deze keer een stuk zwaarder zou worden. Hij behaalde twee remises, waarvan 1 tegen de groepswinnaar. Dus dan zou je zeggen dat er meer mogelijk is. Misschien was het ook zijn dag niet, volgende keer gaat hij weer vlammen. 

Daan speelde een goed toernooi. Hij behaalde 4 overwinningen en legde met zijn solide spel beslag op de derde prijs. Prima resultaat. Cheryl speelde in de 6e ronde een hele lange partij tegen Anne Kramer. Het werd remise en zo bleef ze haar voor aanvang laatste ronde een half puntje voor. Die laatste ronde begon meteen en dat werd een zeperd. Maar omdat ook Anne Kramer door vermoeidheid haar laatste partij verloor, bleef de rangschikking ongewijzigd. Heel soms is schaken ook gewoon een gelukssport.

 

Groep 3.

Pjotr Tabachnikoff en Sjoerd Haver, beide met een rating van 1161 speelden in groep 3. Een groep die echt aan elkaar gewaagd was, want na afloop bleek de nummer 3 met 3,5 punten ongedeeld derde te zijn. Dat gebeurt niet zo vaak. Pjotr en Sjoerd hielden elkaar nagenoeg in evenwicht. Eerste ronde verloren ze. Tweede ronde onderling remise. In de vierde ronde liep Sjoerd een half puntje uit op Pjotr, daarna behaalden ze allebei nog 2 punten uit de laatste drie ronden. Pjotr eindigde met 2,5 punten en Sjoerd met drie punten. Alleen Frederique Lacourt stak er bovenuit door al haar partijen te winnen.

 

Groep 2.

Ook hier weer drie leden actief, te weten Maurits van Rees, Bastiaan Eisses en Dave Looijer.

Maurits speelde een puike eerste partij door als enige de uiteindelijke nummer 2 te verslaan.

In de tweede partij tegen Bastiaan trok hij aan het kortste eind. Vervolgens nog 2,5 punten uit de resterende 5 partijen bracht hem met een 50% score op de vijfde plaats. Een groepje lager was dit toereikend voor de derde prijs. Helaas hier niet. Bastiaan speelde ook een degelijk toernooi, waarbij hij in elke ronde even door broertje Thomas op de hoogte werd gebracht van diens resultaat in groep 11. In groep 11 zijn de spelers meestal iets eerder klaar omdat ze nou eenmaal sneller kunnen denken. Bastiaan speelde 4 punten bij elkaar, hetgeen ook net niet genoeg was om de derde prijs mee te nemen. Dave speelde als ratinghoogste in deze groep en moest alleen in de tweede ronde toezien hoe tegenstander Bart Voorn er met het punt vandoor ging. De laatste partij tegen Maurits kende een zinderend slot. Met slechts een paar seconden op de klok wist Dave het voor hem broodnodige 6e punt te scoren en zo de nummer 2 een halfje voor te blijven.

 

Groep 1.

Tweeling Bas en Daan Haver speelden in de topgroep. Beiden hadden de dagen ervoor nog aan het Grand-Slamtoernooi in Leiderdorp meegedaan, alwaar men een uur per persoon per partij had. Op dit GP toernooi is dat slechts 15 minuten, dus een hele omschakeling. Bas scoorde drie remises en nog een overwinning in de laatste ronde, hetgeen hem gedeeld 6e deed eindigen. Daan was geweldig op dreef. Drie overwinningen op rij. Daarna een nederlaag om vervolgens in stijl af te sluiten met wederom drie overwinningen op rij. Met 6 punten in deze sterke groep werd Daan terecht tot toernooiwinnaar uitgeroepen. Zie hier de eindstanden: http://www.schaakmat.nu/junior.php?page=gpalkmaar2009

 

Ook was er nog een schaakpuzzel, maar die bleek wel erg lastig. De organisatie heeft toen een ieder opgeroepen om toch maar een antwoord in te vullen. Goed of niet goed maakte niet uit. De eerste drie prijzen werden verloot onder de juiste oplossingen en de overige 12 prijzen onder de overige (juiste en niet juiste) oplossingen. Zo gingen er 15 kinderen met leuke prijzen naar huis. 

 

We danken de organisatie voor een fijne schaakmiddag, de ouders voor het riante aanbod van vervoer en we hopen de volgende keer met net zo’n grote groep in te schrijven. Het zou helemaal mooi zijn als stap 2 en 3 dan ook goed vertegenwoordigd is. 

 

Robin Looijer

 

 

Geef een reactie