Zondag werd alweer het 3e toernooi uit de jeugd GP cyclus 2016-2017. Met 14 kinderen togen we naar Zaandam waar in totaal 116 kinderen verdeeld over 15 tafel het in 7 rondes tegen elkaar opnamen. Op basis van de hiervoor genoemde aantallen en de regels van de kansberekening zouden we toch met zo’n 5 a 6 bekers naar huis moeten kunnen gaan.

Onze jeugdleden zitten aardig verdeeld over de verschillende tafels. Aan tafel 15 zitten de echte beginners maar daar treffen we geen Santpoorters. Wel aan tafel 14. Laurine is pas net begonnen in stap 1 via de sportpas en enthousiast aan haar eerste toernooi begonnen. Best nog een beetje lastig en spannend maar met een punt van de vrije ronde en een remise toch 1,5 uit 7 gescoord. Goed gedaan Laurine.

Ook Yoran zit aan tafel 14 maar hij heeft al vaker mee gedaan. Alhoewel hij niet zo fit vandaag is scoort hij tot z’n eigen verrassing 4 punten en weet zo 3de te worden in z’n groep.

Aan tafel 13 vinden we Youri uit stap 2. Hij heeft vorig jaar al een of twee keer aan een toernooi meegedaan maar dit jaar is Zaandam z’n eerste van het seizoen. Hij is lekker op dreef en speelt in een lekker rustig tempo 5 punten bij elkaar en verdient zo een hele mooie beker voor de 2de plaats. Goed gedaan Youri, ik hoop dat we je dit jaar vaker zien bij de jeugd GPs.

Nog een tafeltje hoger, aan tafel 12, vinden we Merel. Zij is dit jaar in stap 2 ingestroomd nadat haar broertje Daan haar de beginselen van het schaken thuis al had bijgebracht. Ze mist nog wel wat ervaring met het spelen van partijtjes en liep vandaag bijv tegen het herdersmatje aan. Vorig toernooi had ze een mooie 3de plaats behaald en was dus weer wat punten gestegen. Vandaag haalde ze 2 uit 7 en viel dus buiten de prijzen maar weer heel wat geleerd.

Aan tafel 11 speelde Noa, ook al zo’n doorzetter. Was het vorig jaar nog spannend om aan een toernooi mee te doen, nu speelde ze de hele dag onbevreesd en stond ze de hele dag 1ste van haar groep. Helaas ging de laatste partij verloren en werd ze tweede. Ze baalde hier wel van maar bij de prijsuitreiking was ze toch erg tevreden met haar prestaties van de dag.

Aan tafel 10 speelden Stan (broertje van Noa) en Feiko (broer van Laurine). Beiden speelden een heel goed toernooi. Feiko viel met 4 uit 7 net buiten de prijzen maar Stan mocht met 5 uit 7 de beker voor de 2de plaats in ontvangst nemen. Ook 2 Santpoorters aan tafel 8. Melle had het vorige toernooi 6 uit 7 en was dus een flink stuk gestegen in rating. Vandaag had hij niet zo z’n dag maar bleef rustig proberen en behaald toch 2 punten.

Daan (broertje van Merel) schaakt al een aantal toernooien erg goed maar werd dan steeds net 4de. Vandaag niet. Hij had de vaart er goed in en met 4 uit 7 werd hij op basis van onderling resultaat 2de. Goed gedaan Daan!

Aan tafel 7 komen we een andere Daan tegen. Daan is altijd vrolijk en opgewekt en ook als hij heeft verloren weet hij er wat van te maken “er is na deze wedstrijd in ieder geval iemand blij, maar ik ben het helaas niet’. Gelukkig was hij na afloop zelf erg blij want met 4 uit 7 mocht hij de beker voor de 3de plaats in ontvangst nemen.

Dan springen we naar tafel 4 waar Wouter en Romijn de hele dag mogen schaken. Romijn is vorig toernooi 2de geworden aan z’n tafel en heeft er veel punten bij gekregen. Vandaag blijkt dat tafel 4 misschien net weer een beetje te hoog is. Hij wordt er wel een beetje sip van dat hij elke keer ‘moet’ komen vertellen dat hij verloren heeft. Gelukkig pakt hij in de laatste ronde nog een puntje.

Wouter zit wel vaker aan tafel 3 of 4 maar kan zichzelf nog weleens in de weg zitten door veel te snel te schaken. Vandaag niet (of misschien toch wel dat ene partijtje :-)) en met rustig schaken en goed nadenken (hij kwam zelf een keer bijna in tijdnood) weet hij 5 uit 7 te scoren en wordt op onderling resultaat 2de.

En dan aan tafel 2 de gebroeders ten Hacken. Ook voor hen is tafel 2 een vertrouwd podium om te acteren. Dat blijkt ook wel want Milan scoort 4 punten en wordt net 4de maar Louis mag met 4,5 punt de beker voor de 2de plaats ophalen. Goed gedaan jongens.

Al met al een hele leuke en sportieve dag. Met in totaal 8 bekers (heeft u meegeteld) hebben ze boven verwachting gepresteerd. Toppers zijn het.
Het volgende GP toernooi is zondag 18 december in Beverijk. Dat is lekker dichtbij dus dan hopen we met nog meer Santpoorters mee te doen!