Schaakclub Santpoort

28 november deden 14 schakers van Santpoort en van de Jan Campertschool mee aan het grand-prix toernooi van Zaanstad. In de ruime aula van het Zaanlands Lyceum werden de 106 deelnemers over 14 groepen verdeeld.  In de lerarenkamer was weer van alles te krijgen om de inwendige mens te plezieren en in de speelzaal barstte de strijd om de mooie bekers los.

 

Onder onze 14 deelnemers waren er 5 gelukkigen die een mooie beker in ontvangst mochten nemen. Jelle Snijers werd 3e in groep 11. Daan van Hijum eindigde gedeeld 1e in groep 10. Ook onderling resultaat was remise, waarna de SB punten de doorslag gaven. Daan mocht de 2e prijs in ontvangst nemen. Justin Jore won heel knap als schaker uit stap 2 tussen veelal stap 3 kinderen de 2e prijs in groep 9. Roelof Stikker legde in groep 2 beslag op de 3e prijs en Dave Looijer werd overtuigend winnaar in groep 1.

 

Hier een link naar alle groepseindstanden: http://www.webcontent2010.co.cc/yuri/GP35.pdf

 

Twee weken later (11 december) was het GP van Heemskerk aan de beurt.

En in Heemskerk waren er van de 79 deelnemers zelfs 20 van Santpoort. Bij dit evenement konden we ook 6 nieuwe GP deelnemers verwelkomen, allen uit stap 1.  Pascal, Raya, Colin, Istvan, Dani en Pepijn werden allemaal in groep 10 ingedeeld.

In de aanloop naar het toernooi heb ik de kinderen nog even gewezen op het herdersmat, zodat de partijen niet al binnen anderhalve minuut beëindigd zouden zijn. 

 

Als tafelleider van deze groep heb ik genoten van het enthousiasme waarmee ze spelen. Pionnen aan de overkant krijgen is hun grootste doel, want matzetten hebben we nog niet behandeld. En dan maar zoveel mogelijk Dames verzamelen, dat zie je ook bij deze jongens (waarvan de meeste 7 of 8 jaar oud zijn). Dat dat fout kan aflopen zullen ze niet als levensles beschouwd hebben, maar ze hebben wel ondervonden dat een Patstelling nou niet bepaald het einde van de partij is wat ze voor ogen hadden, met zo’n overmacht aan materiaal.

 

Gelukkig is geen enkele partij is geëindigd met een herdersmat, maar 1x scheelde het niet veel. De pion op f7 werd toen met de Loper geslagen in plaats van met de Dame ϑ.

Iedereen heeft punten gescoord door 1 of meerder partijen te winnen. In deze groep was het spannend wie er met een beker naar huis zou gaan, maar voor aanvang van de laatste ronde waren Colin en Dani zeker van een prijs. Op onderling resultaat mocht Colin de 2e prijs mee naar huis nemen en Dani de 3e prijs. Gefeliciteerd jongens!

 

Zeer opmerkelijk resultaat vandaag voor Justin Meijer. Hij schaakt niet zoveel meer, maar doet nog wel eens aan een GP toernooi mee. Met 5 uit 7 wist hij zeer knap groep 2 te winnen.

Zijn jongere broer Joey deed ook van zich spreken. Als stap 2 speler tussen stap 3 kinderen wist hij in groep 4 de 2e prijs te veroveren. In die groep bleek Joos Rutjens ongenaakbaar. Hij werd 1e met 6 uit 7. Isabelle Stikker deed het ook heel goed. Zij scoorde 5 ½ punt uit 7 in groep 5. Daarmee werd zij 2e.

 

Link naar de eindstanden van alle groepen:  http://www.wijkertoren.nl/index2.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=87

 

Onze dank gaat uit naar de organisatoren van beide GP toernooien en naar de ouders voor hun vervoer en support. Tot bij het volgende grand prix toernooi op 9 januari in Sint Pancras.

 

Geef een reactie