Schaakclub Santpoort

Zaterdag 6 juni werd door HWP Haarlem het laatste Grand Prix toernooi van het seizoen 2008-2009 georganiseerd. Lekker dichtbij in het Mendelcollege naast het Honkbalstadion. Aangespoord door het mooie weer besloten veel deelnemers om naast het schaken deel te nemen aan de fietsklassieker Velserbroek-Haarlem-Velserbroek. Zij kwamen dan ook reeds warmgedraaid aan de start.
Maar liefst 121 deelnemers werden verdeeld over 15 groepen. Onder hen 13 Santpoorters. Helaas hadden we te kampen met twee afmeldingen wegens ziekte. Tel daarbij op onze jeugdleden Bas, Daan en Dave en onze 1e teamspeler Martijn de Roode die allen in Hillegom een volwassenentoernooi aan het schaken waren. En natuurlijk onze kanjers Maurits, Roelof en Daan die in Nijmegen de halve finales om het NK teamschaken voor basisscholen speelden. Zij misten op een haar na de finaleronde. Wij van Santpoort zijn zeer verheugd met zoveel enthousiasme onder onze leden.
Hoe verging het onze deelnemers in Haarlem?

Groep 13
Casper Meloen en Sten Welboren uit stap 1 werden in groep 13 ingedeeld. Het was voor beide hun tweede toernooi. Ze hebben een leuk toernooi gespeeld. Casper had de pech dat hij na het aanraken van een stuk van de tegenstander door zijn iets ervarene tegenstander erop gewezen werd dat hij dit stuk moest slaan. Deze regel kende hij nog niet, maar door veel te schaken leer je er ook weer veel bij. Het kostte hem in deze partij wel een duur stuk, maar gelukkig haalde hij vandaag toch nog een mooie overwinning. Ik ben er van overtuigd dat hij door de ervaringen van dit toernooi een volgende keer meer succes zal hebben.
Sten heeft vandaag ook veel geleerd. In een partij waarbij hij met een Dame en een aantal pionnen moest zien te winnen van twee paarden kwam hij al spelende tot het inzicht dat alleen schaak zetten hem niet verder bracht. Na zeven keer schaak zetten en een telkens vluchtende koning ging Sten over op de dubbele aanval. Schaak zetten waarna je een stuk kan slaan. Nadat hij zo beide paarden had verschalkt wist hij met een pion te promoveren en mat te zetten. Met 6 punten (evenveel als de nr.1) eindigde hij op de 2e plaats. Sten was de eerste Santpoorter die op het podium een beker in ontvangst mocht nemen. Gefeliciteerd Sten!

Groep 12
Met broer en zus Bas en Nicki van der Donk en de broers Joos en Ties Rutjens hadden we vier deelnemers in groep12. Voor Bas was het zijn eerste toernooi. Hij is ook nog maar een paar weken geleden begonnen bij de stap 1 les. Na twee nederlagen kreeg hij vat op het schaakspel. Met 3,5 punten uit de laatste vijf partijen behaalde hij een keurige 50% score. Nicki behaalde haar punten voornamelijk in het eerste deel van het toernooi. Na haar  overwinning op broer Bas haperde de puntenmachine en moest ze dit keer genoegen nemen met een plaats buiten de prijzen.
Ties ging vandaag als een speer. Met 4 uit 5 ging hij aan de leiding alvorens hij in ronde 6 aan moest treden tegen zijn 1 jaar oudere broer Joos  Die had met 3 uit 5 de achtervolging ingezet en opende in de partij tegen Ties zeer voortvarend. Hij wist een toren voor te komen, maar hij had zijn Dame uit beeld gepositioneerd. Die kon niet meer assisteren bij de verdediging. Ties viel met zijn Dame aan. Schaakzettend en stukken etend wist hij een achterstand om te buigen in een voorsprong en dit speelde hij knap uit. De laatste partijen wisten ze allebei te winnen, waardoor Joos (3e) en Ties (1e) een beker in ontvangst mochten nemen. Proficiat heren!

Groep 11
Eldon Beeren was na prima prestaties in eerdere toernooien al weer wat hoger ingedeeld. De tegenstand is dan ook weer groter. Na vijf ronden lag hij met nog op koers voor een prijs. In de laatste twee partijen zat het wat tegen en zo eindigde hij met 3,5 punten op een 50% score.

Groep 7
Jonathan Koutstaal kende een net als Eldon een prima start. Met goed spel behaalde hij 4 punten uit de eerste 5 partijen. Helaas bleef het daarbij en zo eindigde hij gedeeld derde. Op onderling resultaat ging een prijs aan zijn neus voorbij.

Groep 3
Patrick Raphaël en Cheryl Looijer speelden in groep 3. Patrick had dit seizoen alleen in September 2008 aan het eigen Santpoort toernooi meegedaan. Omdat hij in de tussentijd niet meer geschaakt had werd hij op basis van de toen behaalde NHSB rating nu in deze zware groep ingedeeld. Patrick kon helaas geen potten breken, maar ik hoop dat hij toch de smaak weer te pakken krijgt.
Cheryl ging voortvarend van start. Met 4,5 uit vijf moest ze in ronde zes tegen Sasha Shikman helaas het onderspit delven. Door remise in de laatste ronde tegen de uiteindelijke nr.1 Iris van de Lugt wist Cheryl beslag te leggen op de 2e plaats. Een prima resultaat.

Groep 2
Pjotr Tabachnikoff en Sjoerd Haver in deze groep. Sjoerd kende een goede start met 3 uit 4.
Hierna moest hij nog aantreden tegen de spelers met een stukje hogere rating. Hij eindigde  uiteindelijk met 3,5 punten conform de ratingvolgorde op plek 5 in deze groep.
Doordat de voetbaltraining niet meer met de schaakavond bij Santpoort valt te combineren, speelde Pjotr vandaag zijn laatste toernooi als Santpoorter. Na de derde ronde gaf ik niet veel meer voor zijn kansen. Met 0,5 uit 3 en met de partijen tegen de twee ratingfavorieten Michael Bekker en Halana Vlaming nog voor de boeg zag het er niet best uit.
Pjotr rechte zijn rug en hij wist door vier opeenvolgende winstpartijen als gedeeld tweede te eindigen, waarbij hij op onderling resultaat de 2e prijs in ontvangst mocht nemen. Een meer dan waardig afscheid dus. Pjotr, we wensen je veel schaakplezier en succes bij Chesscool.

Groep 1
Wim-Laurens Gravemaker begon als ratingfavoriet in de topgroep. Hij speelde een gedegen toernooi, moest slechts drie remises afstaan en eindigde gezamenlijk met Bastiaan Veltkamp bovenaan. Onderling was het ook remise, dus moesten de behaalde SB punten een winnaar aanwijzen. Tot aan de prijsuitreiking was het een verrassing. Uiteindelijk bleek Wim-Laurens de gelukkigste. Hij werd door de organisatie als laatste en dus als winnaar naar voren geroepen. Gefeliciteerd Wim-Laurens.

Van hieruit een bedankje richting de organisatie, de catering en alles wat er bij komt kijken.
Namens de jeugdcommissie ook dank aan alle Santpoorter deelnemers van het afgelopen seizoen. Jullie enthousiasme werkt kennelijk aanstekelijk want er sluiten zich steeds meer schakers bij de Grand Prix karavaan aan. Ouders bedankt voor het vervoer en de support in het afgelopen seizoen. Wat de GP toernooien betreft, de eerste in het nieuwe seizoen is ons eigen toernooi op 20 september. Zet maar vast in de agenda. Fijne vakantie!!

Robin Looijer

 

(Foto: Mark Hemelrijk)

Geef een reactie