Schaakclub Santpoort

Zondag 14 december speelde onze C en D jeugd (11 spelers) in Haarlem, dus wisten we al dat we maar met een klein groepje deelnemers naar de Grand-Prix in Heemskerk zouden gaan. Het werden er met Nicki, Jelle, Jonathan, Robin Anne en Cheryl uiteindelijk 5.

 

Op deze dag had de organisatie ook nog te maken met training van de KNSB en de NHSB, zodat er net aan 60 deelnemers waren. Zij werden verdeeld over 8 groepen van 8 of 7 schakers per groep. Minder aanmeldingen betekent ook grotere ratingverschillen in de groepen, vooral in de hogere groepen.

 

Robin Anne en Cheryl waren als 7en 8e geplaatst in groep 2 tussen spelers waarvan een aantal wel 200 a 300 meer ratingpunten hebben. Maar aan elk nadeel kleeft gelukkig ook een voordeel. En dat is dat je er veel van kan leren. Gewoon je best doen en kijken of je zo nu en dan toch een puntje kan scoren.

Robin Anne dacht goed na. Ze stond in meer dan de helft van de partijen goed tot in het eindspel. Soms door zich aandienende tijdnood en soms door een over het hoofd geziene aanval op een stuk, het ging telkens net mis. Maar ondanks dat heeft ze toch prima geschaakt.

Statistisch bekeken, nu veel pech gehad, dan een volgende keer meer geluk.

Cheryl had het ook zwaar. Ze speelde in de eerste drie partijen veel te snel. Ze heeft met trainer Wim nog berekend hoeveel tijd per zet ze nou eigenlijk gebruikt en daar schrok ze zelf van. Ze ging toen beter nadenken en daarmee wist ze nog 2 punten te scoren (6e plaats).

 

Nicki speelde na haar winst van de vorige GP nu twee groepen hoger. Dat was dan ook pittige tegenstand in groep 6, waarin ze uiteindelijk 2 punten heeft behaald. Het is ook duidelijk te merken dat ze door veel te schaken vooruit gaat. Ze kijkt eerst goed naar de zet van de tegenstander en probeert dan de oplossing te zoeken. Volgende toernooi zal ze vast weer meer gaan scoren.

 

In groep 5 speelden Jelle en Jonathan. Jelle was door zijn vorige eerste plaats ook flink in rating gestegen en nu dus ook wat hoger ingedeeld. Moeilijkere tegenstanders en dus proberen langer na te denken voordat je een zet doet. Jelle behaalde in de laatste partij toch nog een mooie overwinning en zal de volgende keer weer gaan strijden om de prijzen.

Bij veel kinderen is het naast een schaakwedstrijd ook een wedstrijdje klok indrukken. Dat slijt vanzelf wel. Als ze eenmaal doorhebben dat het daar niet om gaat worden de resultaten op het bord vanzelf beter.

Een mooi voorbeeld is het spel van Jonathan. Op de vorige toernooien werden zijn eerste 2

partijen nog verloren, maar deze keer wist Jonathan ze door rustiger spel te winnen.

Daarna volgden een nederlaag, een remise en weer een winstpartij. Na vijf ronden dus 3,5 punt. Jonathan voelde dat er deze keer een prijs inzat. Dat maakte hem misschien wel een beetje zenuwachtig want in de voorlaatste partij stond hij in gewonnen stelling. Dameruil zou winnen, maar de tegenstander ontweek dat en wist hem mat te zetten. Dat was een klein dompertje. De laatste ronde ging het andersom. Jonathan stond verloren en gunde zichzelf iets meer tijd. Een foutje van de tegenstander leverde hem een toren op en een goed uitgevoerde penning later nog een toren. Nu stond er een winststelling op het bord. Die wist Jonathan knap uit te spelen en zo legde hij toch nog beslag op de derde prijs. Proficiat.

 

We danken de organisatie voor het leuke toernooi. Het volgende GP toernooi is op de laatste zondag in de kerstvakantie (4 januari). Gaan we weer met velen? Ik wens iedereen van hieruit alvast fijne feestdagen en een gezond 2009.

Robin Looijer

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie