Schaakclub Santpoort

 

Zondag 26 april gingen we ondanks aanvang van de meivakantie toch nog met 10 Santpoorters naar Hoorn om aan het Grand Prix toernooi van Schaakclub Caissa deel te nemen. Onder de tien deelnemers 3 jongens uit de stap 1 groep van Wim. Het was even zoeken in Hoorn, maar we kwamen toch nog ruim op tijd aan.

Voor aanvang kregen de heren uit stap 1 uitleg over het herdersmatje en de veel gebruikte dame aanval naar h5 om vervolgens via schaak de toren op h8 te verschalken. 

 

Groep 13

Nicki van der Donk was door wat mindere resultaten bij het vorige GP te Schagen iets in rating gezakt en speelde nu dus weer wat lager. In groep 13 speelde ze negen wedstrijden omdat deze groep uit tien deelnemers bestond. De kans op een prijs is dan ook wat minder. Ze speelde een prima toernooi. Tot de laatste ronde 5x winst en 3x remise. De tweede plek was al veilig en de eerste plek helaas al buiten bereik. De laatste ronde speelde ze tegen de winnaar van de groep. Deze hardop engels pratende jongen liet zich ontvallen dat hij haar een taaie tegenstander vond, maar hij wist het uiteindelijk toch te winnen. De eerste beker van de dag was binnen. Super!

 

Groep 12

Onze “rookies” werden alledrie in groep 12 geplaatst. Zoals reeds vermeld speelden onze stap 1 leerlingen hun eerste toernooi. Spannende dag voor Eldon Beeren, Daan Peranovic en Justin Zondag. In de 1e ronde moesten Daan en Justin al meteen tegen elkaar. Deze partij duurde het langst van alle partijen in de 1e ronde van groep 12. Uiteindelijk wist Daan de winst naar zich toe te trekken, maar Justin heeft prima verdedigd. Eldon verloor ook zijn eerste partij.

In ronde 4 wist Justin door een prima uitgevoerde mataanval met Dame en Toren ook zijn eerste punt binnen te halen. De vrienden Daan en Justin eindigden vandaag beide met 1 punt.

 

Eldon stond ondertussen met 3 uit 4 in de top van het klassement. Hij won in ronde vijf van de tot dan ongeslagen Mick van Randtwijk en kwam daarmee bovenaan.

In de laatste twee ronden wist Eldon ook te winnen en zo werd hij na afloop als winnaar van de eerste prijs op het podium geroepen. Proficiat Eldon!

 

Groep 4

Daan Koetzier speelde als 4e ratinghouder in deze groep. Het zat allemaal niet mee en hij kwam niet verder dan twee punten. Daarmee behaalde hij een 6e plaats. Volgende keer beter.

 

Groep 3

In deze groep speelden Roelof Stikker en Cheryl Looijer. Roelof kende een slow start met twee nullen, maar zou daarna nog flink gaan scoren. Cheryl stond na drie ronden met drie punten gedeeld eerste. Ronde vier haar eerste nul en in ronde vijf tegen de winnaar Sven Dijkhuis ook een nul, waarna ze in de voorlaatste ronde haar vierde punt scoorde tegen Sandra Keetman. Roelof had ondertussen drie keer op rij gewonnen van Emil Aktas, Robin Schutter en Timardi Verhoef, maar moest in de voorlaatste ronde het punt aan Jeroen Vlaar afstaan. Hadden Roelof en Cheryl in de vrijdagavondcompetitie net tegen elkaar gespeeld, nu moesten ze op herhaling en ging het om een beker. Niet ijzervreter, maar “prijzenvreter’ Roelof trok deze keer aan het langste eind. Beide eindigden met 4 punten, waarmee Roelof 2e werd en Cheryl 3e.  

 

 

Groep 2

Pjotr Tabachnikoff en Maurits van Rees zaten in groep 2. Helaas werd Pjotr geveld door griep en haakte hij af na ronde drie. Maurits behaalde als vierde ratinghouder ondertussen de ene na de andere overwinning. Met een 100% score na vier wedstrijden ging hij aan de leiding.

Ronde vijf tegen Wouter Greve ging helaas verloren en na een remise tegen Daan de Vries zou het volgens Maurits een tweede prijs worden. Hij had zelf een bye in de laatste ronde vanwege Pjotr’s ziekmelding.

Maaike Keetman wist Wouter in de laatst ronde te verschalken waardoor Maurits wederom met een eerste prijs naar huis ging. En met zijn zestig ratingpunten erbij komt hij weer een stapje dichter bij groep 1. 

 

Groep 1

Door afwezigheid van Bas en Daan Haver wegens NK-C voor Daan te Venlo was Dave Looijer onze enige troef in groep 1. Werd hij in Schagen nog gedeeld eerste, nu stond de teller na vier partijen nog op nul. Gelukkig wist hij die in de ronden daarna nog naar 2 te tillen, maar daarmee werd hij 7e en verloor hij behoorlijk wat ratingpunten. Ook voor hem geldt, volgende keer weer beter.

 

We danken de organisatie voor het leuke toernooi. De ouders voor de support en het rijden. Er zijn dit seizoen nog 2 Grand-Prix toernooien, te weten op hemelvaartsdag 21 mei in Purmerend en op 6 juni in Haarlem. 

 

Robin Looijer 

Geef een reactie