Het laatste GP toernooi van dit seizoen alweer. Traditiegetrouw georganiseerd door HWP Haarlem en net als vorig jaar lekker dichtbij in het Soli Muziekcentrum te Santpoort Noord. Met 15 deelnemers uit de Santpoorter gelederen op een totaal van 78 schakers was ik erg tevreden over de opkomst. Halverwege de week hadden we er 12, maar na het rondsturen van  een herinneringsmail meldden zich nog 3 kinderen aan. 
Groep 10

Wouter Betjes, het 5 jarige broertje van Pepijn, is net 2 maanden begonnen met schaakles op school. Onder leiding van Wim Laurens is hij aan opstapje 1 begonnen. Enthousiast als hij is over het schaken, wilde hij graag meedoen aan een GP toernooi. Hij mocht in groep 10 beginnen en hij was door zijn ouders voorbereid op een leerzaam dagje, waarbij het plezier voorop stond. Hij ging proberen om niet te snel te zetten, maar goed na te denken over de zetten. Dat lukte goed. Het werd voor Wouter een hele leuke dag met zelfs een mooie winstpartij en een punt uit de vrije ronde. Aan het eind van de dag was hij helemaal op, maar trots op zijn 2 punten en de behaalde 6e plaats. Bij een volgend toernooi schrijft hij zich weer in. 
Killian Rozemeijer speelde ook in deze groep. Na 5 ronden was hij nog ongeslagen, net als zijn tegenstander in de 6e ronde. Dus deze partij was beslissend voor de 1e prijs. Helaas verloor Killian die partij, maar in de laatste ronde wist hij weer te winnen, waardoor hij met 6 punten beslag legde op de 2e plaats. Zo mocht hij meteen bij zijn eerste toernooi een mooie beker mee naar huis nemen.
Groep 9

Bart Keulemans en Thijs Stut speelden in groep 9. Thijs over zijn dag: ” Ik vond het heel leuk. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt, veel geleerd en 3,5 punten gehaald. Net geen beker, dat vond ik best wel jammer”. Thijs werd met die 3,5 punten zelfs gedeeld derde. De nummers 3, 4 en 5 hadden namelijk allen 3,5 punten. Op basis van onderling resultaat werd hij 5e.
Bart ging voortvarend van start bij zijn eerste GP toernooi. Na 5 ronden had hij al 4 punten en de koppositie stevig in handen. Door ook de 5e en 6e ronde te winnen werd Bart met 2 punten voorsprong groepswinnaar en dus een mooie 1e prijs voor hem. Proficiat Bart!!
Groep 8

Maar liefst 5 Santpoorters in deze groep. Jort Aarts, Olaf Tijs, Barend Boes Kapteijn, Julia Stikker en Thijs van Laar.
Jort: “Met maar 1 uit 7 ging het vandaag niet goed, maar ik heb wel een leuke dag gehad”.
Olaf zit als enige uit deze groep in stap 1. Tegen schakers uit de hogers stappen wist hij toch 2 punten te scoren en nog een punt uit de vrije ronde. Een verdienstelijk resultaat.
Thijs scoorde 4 punten en hij eindigde daarmee op een gedeeld 3e, 4e, 5e plaats. Ook hier zorgde onderling resultaat ervoor dat hij 5e werd. Maar een prima toernooi voor Thijs, hij won er 19 ratingpunten bij.
Barend Boes vertelde mij het volgende:”Ik vond het een moeilijk toernooi. Mijn tegenstanders speelden goed. Toch ging het wel lekker en won ik 5 van de 6 partijen. Alleen van Julia, de winnares van deze groep, verloor ik”. Barend Boes legde daarmee beslag op de 2e prijs.
Julia heeft nog een iets te lage GP rating. Zij heeft wel andere toernooien gespeeld, en goed gespeeld, maar de ratingwinst die ze daar behaalde komt begin volgend seizoen pas tot uiting in de GP rating. Julia zei: “Omdat ik al gewend ben om iets langer na te denken raakten mijn tegenstanders vaak als eerste een stuk kwijt, doordat ze te snel zetten. Het werd dan makkelijker voor mij om meer stukken te winnen. Er was zelfs een tegenstander die volgens mij al zijn stukken weggaf nadat ik al twee van zijn stukken gewonnen had”.
Julia verloor toch ook een partij, maar door van Barend Boes te winnen werd zij op onderling resultaat 1e. Ook voor jou, Proficiat!!
Groep 7

Colin Hoogzaad in groep 7 speelde alsof hij na elke ronde met de trein mee moest. Niet zo gek misschien als de toernooilocatie naast een NS station is, maar er is toch echt geen station dichter bij huis dan waar we nu al waren. Met een score van 5 punten stond hij na afloop gelijk aan kop met 2 andere spelers. SB punten en onderling resultaat na SB punten gaven de doorslag. Colin kreeg uiteindelijk de 2e prijs. Op zich een prima prestatie, want hij  had vooraf de 5e rating in deze groep.
 
 
 
 
 
 
 
 
Groep 6

Pepijn Betjes schreef mij het volgende: “Ik zat aan tafel 6 en ik had de laagste rating in deze groep. Het zou dus een zware dag worden. In de 1e ronde moest ik tegen de latere nr.1 en ook ik kon niet van hem winnen.:De 2e ronde won ik na rustig en goed nadenken met een mooie Mat. In de 3e ronde gaf ik zomaar mijn Dame weg en later ook nog mijn Toren, dus dat werd niets. Van mijn laatste vier partijen, die voor mijn gevoel redelijk gelijk opgingen, wist ik er helaas nog maar 1 in winst m te zetten, zodat ik in totaal maar 2 punten had behaald. Toch wond ik het wel een leuke dag”, aldus Pepijn.
Groep 5
Nog zo’n rappe schaker,. Justin Jore, de man die sneller zet dan zijn schaduw. Ik stond te kijken bij zijn voorlaatste partij, waarbij gezegd moet worden , dat ook zijn tegenstander geen moment onbenut liet, om meteen te zetten. Van dik hout zaagt men planken. Toen de stofwolken opgetrokken waren en ieder nog 13 van de 15 minuten op de klok had, stonden  er nog een witte en een zwarte Toren op het bord en vanzelfsprekend de Koningen. Ze kwamen een remise overeen. Twee remises op een dag is voor Justin echt te mager, dus een volgende keer maar iets rustiger spelen.
Groep 2 
Isabelle Stikker en Joey Meijer speelden in groep 2. Toen ik ze na afloop nog een potje tegen elkaar zag spelen vroeg ik ze naar de belevenissen van deze dag. 
Joey: “Ik heb 3 uit 7 gescoord, niet goed en niet slecht, 1 potje heb ik veel te snel verloren, dan moet ik het rustiger aan doen. Maar ik heb wel van Isabelle gewonnen.”
Isabelle: “2,5 uit 7 scoren is best redelijk voor mijn rating ten opzichte van de anderen in deze groep. Want ik was als laatste geplaatst en ik ben 6e geworden. Mijn punten heb ik ook gehaald tegen hoger geplaatste spelers”.
Groep 1
Barry Broek van zowel Kijk Uit als van Santpoort speelde in groep 1. Met de derde rating in deze groep ging hij voor toernooiwinst. Zijn grote voorbeeld Ingmar Visser heeft het namelijk al een aantal keer gepresteerd om een GP toernooi groep 1 te winnen. En daar is Barry zo langzamerhand ook aan toe. Deze keer wilde dat nog niet lukken, maar hij eindigde keurig derde conform plaatsing. 
Dank aan HWP Haarlem voor de organisatie van deze fijne schaakdag. Tevens wil ik namens de jeugdcommissie alle Santpoorter deelnemers van het afgelopen seizoen bedanken voor jullie enthousiasme.. Volgend seizoen hopen we net zo starten als we nu eindigen, namelijk met 15 of meer deelnemers. Ouders bedankt voor het vervoer en de support in het afgelopen seizoen. Allen een fijne vakantie gewenst!!

Geef een antwoord