Schaakclub Santpoort

De Grand-Prix toernooien zijn bij de meeste jeugdspelers wel bekend. Op 1 dag worden in achtallen 7 partijen van 15-20 minuten gespeeld. In Leiderdorp doen ze het eens per jaar anders door een Grand Slam te spelen: in 2 dagen 6 partijen van 1 uur per persoon in groepen van 20-30 spelers en een zwitserse indeling.

Wim Laurens Gravemaker, Bas, Daan en Sjoerd Haver hebben voor onze club dit jaar gekeken of dit voor meer spelers een leuk jeugdtoernooi is.

 

Leiderdorp blijkt op een vrijdagochtend in de kerstvakantie ineens maar op 30 minuten met de auto te bereiken. Het toernooi werd gehouden in School Kastanjelaan, een basisschool die zeer veel aan schaken doet, getuige de posters, bekers en verslagen van correspondentiepartijen met buitenlandse scholen.

Op verkenning door de school kwamen we twee lokalen tegen waar groep A en B zouden spelen, een recreatiezaal met een tafeltennis en voetbaltafel en gelegenheid om tekenfilms te kijken. Verder een lokaal met stripboeken, een lokaal voor de ouders en een analyse lokaal inclusief toernooicoach met wie de partijen geanalyseerd konden worden. Daarnaast ook nog een keukentje vanwaar voor een klein prijsje snoep, chips, koffie, frisdrank en tosti's verkocht werden. De omstandigheden waren dus optimaal.

 

Wim Laurens, Bas en Daan speelden in groep A, een groep met 27 spelers met een rating van 1300-1850. Op basis van hun (KNSB)rating waren ze alledrie bij de bovenste 10 geplaatst. De eerste ronde wisten alledrie te winnen, waarbij de partij van Daan zo fraai was dat deze op het einde van het toernooi in aanmerking kwam voor de 2e spektakelprijs.

Ronde 2 werd door Wim Laurens en Daan ook eenvoudig gewonnen, Bas kwam tegen een 1800 speler in een iets mindere stelling bij 12 tegen 48 minuten. Kort daarop hoefde Bas niet meer te noteren omdat hij minder dan 5 minuten had, tegenstander Arres Oudshoorn had nog meer dan een half uur. Tijdens het vluggeren wist Bas nog een truc te vinden en met nog 20 seconden op de klok was mat ondekbaar.

 

Tussen ronde 2 en 3 was er voor alle deelnemers (en tegen een zeer kleine bijdrage ook voor de begeleiders) soep en pizza!

Ronde 3 verliep voor Bas en Wim Laurens niet goed, Daan wist nog een halfje te halen tegen Wadim Sharshov, de uiteindelijke toernooiwinnaar.

 

In ronde 4 hadden Bas, Daan en Sjoerd een bye, de vorige 3 dagen werd er geschaatst op natuurijsbaan Nova Zembla, zaterdagmorgen was de kunstijsbaan weer aan de beurt. Wim Laurens gebruikte de ochtendpartij wel om een puntje aan zijn totaal toe te voegen. Het schaatsen had kennelijk op de laatste 2 ronden van Bas en Daan geen gunstig effect. Bas wist de eerste partij nog remise te bereiken na een wonderlijke partij, maar de laatste ronde werd door beiden een blunder gemaakt zodat ze op 3 uit 6 eindigden op plek 10 en 12. Wim Laurens wist met een remise en een winstpartij nog anderhalf punt aan zijn totaal toe te voegen en eindigde met 4.5 uit 6 op een ongedeeld 3e plek. Bij de prijsuitreiking bleek een ander verschil met de GrandPrix's: geen bekers maar een gevulde envelop voor de winnaars.

 

Er hadden zich geen kinderen ingeschreven met een rating tussen 1200 en 1300. Dit was dan ook de natuurlijke knip van de groepen. Voor Sjoerd hield dit in dat hij met zijn rating van 1186 1e geplaatst was in een groep waarbij de rating verder varieerde tussen 750 en 1170. De eerste partij werd door Sjoerd netjes gewonnen. Bij de 2e partij was hij zelfs binnen het kwartier klaar, iets te snel naar zijn eigen zin, dit ging iets te eenvoudig. In de 3e ronde speelde hij tegen Robin Engelberts, die eerder dit jaar 5e was geworden bij het NK rapid in Eindhoven in groep 1999, en daar zelfs het 1e meisje werd. Halverwege de partij kon Sjoerd een pionnetje winnen, en uiteindelijk bleek dit na ruim een uur de beslissing. De dag werd afgesloten door met Robin de partij nog eens grondig na te spelen en te kijken waar er voor beide kanten meer kansen in hadden gezeten.

Na een bye in de 4e ronde, kon Sjoerd bij winst al een plek bij de eerste drie veilig stellen. In de partij kwam een franse opening op het bord, geen probleem zou je zeggen omdat de laatste 2 lessen van Wim en Miguoël juist deze opening als onderwerp hadden. Helaas blijkt de opening tijdens de les makkelijker te zijn dan op het bord, al na 11 zetten stond Sjoerd verloren tegen de uiteindelijke toernooiwinnaar Jaimy Luk.

Voor Sjoerd kwam het dus aan op de laatste ronde. Bij winst kon hij nog (gedeeld) 2e worden. Na bijna anderhalf uur was Sjoerd als enige nog van groep B aan het schaken. De rest van de borden was al opgeruimd, zodat hij nog even bij de speelzaal van de A-groep langs moest gaan om een Dame op te halen voor een promotie. Ook deze partij wist hij te winnen, en met 4.5 punten werd hij 2e, waarbij hij het prijzengeld voor de 2e en 3e plaats mocht delen met Robin.

 

De jongens hebben een gezellig, goed georganiseerd toernooi gespeeld. Volgend jaar hopen we met een grotere afvaardiging van onze club naar dit toernooi te gaan. Voor de spelers van de vrijdag competitie is dit natuurlijk een heel mooi speeltempo.

Geef een reactie