Schaakclub Santpoort

Op zaterdag 23 juni werden in Gouda de nationale pupillendagen georganiseerd: het nationale schaakkampioenschap voor kinderen t/m 7, 8 en 9 jaar.
Nadat eerder in het jaar de club al was vertegenwoordigd in de B, C en E categorie door Nathalie, Ilias, Migoël, Nina en Sander was het dit keer de beurt voor Sjoerd om in de F-categorie (tot 9 jaar) te laten zien wat hij kon.
Vooraf waren de verwachtingen niet zo hoog gespannen, Sjoerd speelt een wat wisselvallig seizoen, en van de 54 deelnemers (waarvan 8 zonder rating) was hij als nummer 21 geplaatst. Vooraf hoopte Sjoerd op een 50% score, en eigenlijk op een plekje bij de eerste 20.

Na de officiele openingstoespraken kwam een door jonge kinderen opgevoerd schaakballet en kon het toernooi beginnen. Toen de spelers in de diverse speelzalen waren geinstalleerd, begon dan voor de toeschouwers het wachten. De organisatie had er voor gezorgd dat de spelers in afzondering van begeleiding de partijen konden spelen. Ouders en trainers konden dus contacten aanhalen, kijken naar de 4 live topborden, waarop commentaar werd gegeven door oud jeugdkampioenen en af en toe een glimp van hun kind opvangen op 2 schermen waarop beelden van een videocamera werden geprojecteerd.

In de eerste ronde trof Sjoerd de kampioen van Friesland, een jongen zonder rating, dus we konden geen inschatting van zijn kansen maken. Al vrij snel was hij weer beneden in de grote zaal. Het toernooi was geopend met zijn eerste punt.

Door de zwitserse indeling was de volgende tegenstander direct een stuk sterker. Na een fout in de te snel gespeelde opening (het halve bord van Sjoerd was op een van de videoschermen zichtbaar) wist Sjoerd het met de zwarte stukken nog een tijd vol te houden, maar verlies was onvermijdelijk.

Rond 3 en 4 brachten 2 twee tegenstanders waar Sjoerd vooraf wel kans tegen moest hebben. Rating blijkt echter een slechte voorspeller te zijn.
Een foutje in het eindspel van partij 3 zorgde ervoor dat de tegenstander kon promoveren, terwijl Sjoerd zonder materiaal zat. De zwartspeler wist echter niet goed raad met de dame op het bord en pat was het gevolg.
Ronde 4 bracht Sjoerd wel materieel voorsprong, maar ook hier bleef hij op 50% steken doordat de tegenstander eeuwig schaak wist te vinden.

De 5e ronde wist Sjoerd snel te winnen. In de 6e ronde was hij langer bezig, de partij duurde toch wel een half uur (bedenktijd was 20 min p.p.p.p.). Een deel van die tijd bleek besteed te zijn aan het vinden van het mooiste mat: "Ik kon haar al wel matzetten met de Dame, maar als ik eerst schaak gaf op f7, kon het ook met de Loper"

Sjoerd's score van zijn eerdere NK deelnames (2x 4uit 7) was dus al geëvenaard. In de laatste ronde werd hij ingedeeld tegen Olivia Meng, meervoudig meisjes en algemeen kampioen van Nederland. Olivia zette volgens Sjoerd een sterke verdediging op, waar hij geen aanval tegen zag. Een eerste remiseaanbod van Sjoerd werd afgeslagen, Olivia wilde eerst nog kijken of ze zelf wel aanvalskansen had. Twee zetten later werd een 2e bod wel aangenomen: Olivia was wederom meisjeskampioen en Sjoerd eindigde met een score van 4.5 uit 7 op een mooie 15e plaats en een TPR van 100 punten boven zijn rating.

Het toernooi was prima georganiseerd, niet alleen het schaakdeel was goed verzorgd, met de door ons zeer positief ervaren scheiding van spelers en begeleiding tijdens de partijen. Ook waren er sportzalen ingericht waarin onder begeleiding kon worden gesport door deelnemers en hun broertjes en zusjes. Er werd zelfs een heus Gouds schaakvoetbaltoernooi georganiseerd, met teams die elkaar afwisselend met zaalvoetbal en schaken bestreden. Het team van Goudse jeugd en broertjes van deelnemers waarin Bas speelde werd 2e, het team van Daan werd 1e, en na loting mocht hij zelfs de beker mee naar huis meenemen.

Geef een reactie