Schaakclub Santpoort

In het weekend waarin de Olympische Winterspelen begonnen met een prachtige gouden plak voor Sven Kramer zijn er ook door onze jeugdschakers op het persoonlijk kampioenschap voor de B, C en D-categorie mooie prestaties neergezet. In de A-categorie (tot 20 jaar) hadden we geen aanmeldingen van onze club. 

 

D-categorie (tot 12 jaar).

In een veld met 32 deelnemers kwamen er 5 van onze club. Jelle van den Broek kende als eerstejaars D een prima start met 3 uit 5 op de eerste dag. Daar zat zelfs een overwinning tussen op de Noord-Hollands meisjeskampioen. De volgende dag begon met een te gehaast uitgespeelde partij in gewonnen stelling, die daardoor een onnodige nul opleverde. In de resterende drie partijen wist Jelle nog een keer te winnen en de Noord-Hollands E-kampioen op remise te houden. Met 4,5 uit 9 een keurige plaats in het midden van de ranglijst.

 

Justin Meijer kende een moeilijke eerste dag. Hij had zich als 8e van de regio Haarlem ternauwernood weten te plaatsen voor dit toernooi en behaalde op zaterdag 2 remises uit 5 partijen. Zondag ging het een stuk beter. Onder toeziend oog van zijn vader oogde zijn spel minder gehaast en wist hij alle 4 de partijen te winnen. Zo eindigde hij op 5 punten net boven het midden.   

Sjoerd Haver, Cheryl Looijer en Maurits van Rees behoorden tot de kanshebbers op eremetaal. Ze speelden allen zeer geconcentreerd en vaak waren de parijen op de eerste borden dan ook de langstdurende van de ronde.

 

Sjoerd begon heel goed met 3 uit 3, maar gaf in de 4e partij al vroeg een stuk weg.

Herstel in de 5e partij bracht hem na de eerste dag op een gedeeld 2e plaats. De volgende dag voegde hij daar nog 2,5 punt aan toe en met 6,5 punten eindigde hij op een gedeeld 3e plaats (4e op WP), hetgeen ook een NK plaatsing opleverde.

Cheryl wist een aantal partijen die niet zo soepel verliepen knap uit te spelen. Met een 100% score ging zij aan de leiding. Dag twee begon met winst en daarna de kraker tegen Maurits. In die partij ging een stuk verloren en dat liet Maurits zich niet meer ontglippen. 

In de laatste twee ronden nog 1 vol punt deden haar met 7 punten op een mooie tweede plaats belanden.

Maurits ging alleen in ronde 2 kopje onder. In tijdnood en iets mindere stelling kon hij het tij niet meer keren. Door in de ronden hierna het tempo wat op te voeren speelde hij zich weer in de top van het klassement. Zondag ook winst tegen Sjoerd en Cheryl brachten hem voor aanvang van de laatste ronde op een gedeeld 1e plek. De laatste partij tegen Sjors besloot hij in een licht betere stelling het zekere voor het onzekere te kiezen. Cheryl had immers net verloren en dus volstond een remise. Dat aanbod werd door Sjors geaccepteerd, waarmee Maurits met 7,5 punten ongedeeld Noord-Hollands kampioen werd. 

Maurits, Sjoerd en Cheryl hebben zich geplaatst voor het NK dat op 13,14 en 15 mei in Rijswijk wordt gespeeld.  

 

 

C-categorie (tot 14 jaar).

Hier 20 deelnemers met onder hen 5 Santpoorters. Thomas Rebel mocht een opengevallen plaats innemen en speelde voor zijn rating een prima toernooi. Zeer constant ook met op beide dagen een keurige 50% score, waarmee hij in de middenmoot eindigde.

Roelof Stikker behaalde ook 3,5 punten, echter hij had iets zwaardere tegenstand gehad door winst in de 1e ronde. Daarmee kwam hij op weerstandspunten iets hoger in de eindstand dan Thomas. 

Brian Möllenkamp, Bas Haver en Daan Haver speelden allen een goede eerste dag. Met 3 uit 4 vormden zij het peloton achtervolgers op Sereyo Bekkink (4) en Dennis Keetman (3,5). Brian's vijfde ronde tegen Daan was kansrijk. Uiteindelijk verloor hij de partij door Torenverlies in hevige tijdproblemen. In de voorlaatste ronde greep hij de laatste strohalm op een goede klassering door te winnen. 

Met 4 uit 6 moest er dan ook in de laatste ronde gewonnen worden van Dennis Keetman. Dennis creëerde een betere stelling en wist de partij naar zich toe te trekken. Brian eindigde met 4 punten net onder de top.

Bas Haver stond ook op 3 uit 4 na de eerste dag. Op dag twee scoorde hij nog 1,5 punt en dat was goed voor de 4e prijs.

Daan Haver scoorde op Zondag drie keer een vol punt tegen Brian, Sereyo en Bas. Een fantastisch resultaat dat hem op een ongedeeld eerste plaats bracht. Daarmee verdiende hij ook een plaats op het NK dat in de meivakantie in Haarlem wordt gehouden.

 

 

B-categorie (tot 16 jaar).

Aan het B-junioren kampioenschap namen twee leden van schaakclub Santpoort deel namelijk Robin Anne en Wim Laurens Gravemaker. In deze leeftijdscategorie waren twee plaatsen voor het NK te verdienen. Er waren twaalf deelnemers die over twee dagen verdeeld een toernooi van zes ronden speelden.

 

Van de deelnemers had Robin Anne de laagste rating maar dat was niet te merken tijdens de partijen. Haar eerste partij tegen Eckhart Vlaming duurde de volle 2,5 uur (de spelers hadden elk 75 minuten bedenktijd) en ging pas na een foutje in tijdnood verloren. De tweede eindigde door vermoeidheid snel in een nederlaag maar in haar derde partij van de dag was Robin Anne weer helemaal uitgerust en heel geconcentreerd haalde zij een volkomen verdiende remise tegen de nummer twee op de plaatsingslijst Bastiaan Veldkamp. 

 

Robin zette haar goede spel voort op de tweede dag. De eerste partij werd na lange strijd gewonnen waarna ’s middags, na een korte pauze, de tweede partij volgde. Ook deze partij duurde ruim twee uur. In een gelijke stand maakte Robin een klein foutje wat helaas de partij koste. Ondanks dat ging Robin ook in de zesde partij weer enthousiast achter het bord. Deze partij tegen Iris van de Lugt eindigde na een prima wedstrijd in een terechte remise waardoor Robin op 2 punten eindigde en een tpr boven haar rating scoorde. 

 

Wim Laurens was deze keer favoriet voor de titel. Clubgenoot Ilias kon er dit keer wegens aanstaande examens niet bij zijn en Wim Laurens had daardoor de hoogste rating. Het valt niet mee om, als je de favoriet bent, dit ook waar te maken maar dat lukte Wim Laurens wel. De eerste dag werden twee prima overwinningen met wit afgewisseld met een foutloze remise met zwart zodat bij de tussenstand op de eerste dag Wim Laurens 2e stond met 2,5 punt. 

 

Zondagochtend mocht Wim Laurens met zwart aantreden tegen koploper Bart Voorn, de nummer drie geplaatst. In deze partij boekte hij een overtuigende overwinning die hij liet volgen door weer een prima winst met wit in de vijfde partij. 

 

Voor de laatste ronde had Wim Laurens dus 4,5 punt maar dit gaf nog geen zekerheid over de titel of plaatsing voor het NK aangezien er nog twee concurrenten met 3,5 punt langszij konden komen waarna er barrages zouden moeten worden gespeeld. 

 

Het was dus taak de laatste partij met zwart remise te houden tegen de nummer twee op rating Bastiaan Veldkamp. Het werd een zware partij waarbij Wim Laurens door goed rekenen steeds controle over de partij kon houden en zelfs na ruim twee uur spelen beslissend materiaal kon winnen. Op het moment dat hij dat kon doen deed Wim Laurens een remiseaanbod dat door het dreigende materiaalverlies en een achterstand in tijd niet geweigerd kon worden. Dat betekende dat Wim Laurens het kampioenschap verdiend binnenhaalde met vier overwinningen en twee remise. Een heel mooie prestatie die recht geeft op deelname aan het NK in de meivakantie in Haarlem.    

 

Zo behaalden drie Santpoorters in de B, C en D-categorie de titel Noord-Hollands kampioen. Daarnaast nog één 2e en twee 4e plaatsen. Proficiat!!

 

We wensen alle NK gangers veel succes later in dit jaar.

 

 

 

 


Geef een reactie