Schaakclub Santpoort

Afgelopen weekend werd door 13 Santpoorter jeugdschakers aan de individuele Noord-Hollandse jeugdkampioenschappen meegedaan.

 

A-categorie (tot 20 jaar)

Ilias van der Lende kende een matige eerste dag. Door verlies in de tweede ronde en een remise tegen zijn concurrent Joran Donkers (Aalsmeer) had hij het niet meer in eigen hand. Zo begon hij met een vol punt achterstand aan de tweede dag. 

Ilias revancheerde zich door zondag alledrie zijn partijen te winnen. Het bleek echter een halfje tekort voor de 1e plaats. Een keurige tweede plaats in een veld van 10 deelnemers.

 

B-categorie (tot 16 jaar)

Negen deelnemers, waarvan drie van Santpoort. Brian Möllenkamp eindigde met 3 uit 6 op een keurige 5e plaats. In deze groep won Bastiaan Veltkamp (Wijker Toren) door alle zes zijn partijen te winnen. Bas Haver verloor alleen van hem en werd tweede. Daan Haver verloor ook de onderlinge broederconfrontatie en legde beslag op plek 3. 

 

C-categorie (tot 14 jaar).

Hier 19 deelnemers met onder hen 5 Santpoorters. Justin Meijer (13e geplaatst) speelde 3 punten bij elkaar en hij belandde daarmee nagenoeg conform indeling op een 14e plaats.

Roelof Stikker speelde ook conform plaatsing. Als 9e geplaatst behaalde hij met 3,5 punten een 50% score. De laatste partij tegen de uiteindelijke kampioen ging heel lang gelijk op. In de laatste minuten werd een röntgenaanval hem fataal, anders was Roelof nog een paar plaatsen hoger geëindigd. 

 

Dave Looijer heeft het hele toernooi op een gedeeld eerste plaats gestaan. Na de voorlaatste ronde stonden Sereyo, Maurits en Dave bovenaan. Dave en Sereyo hadden al tegen elkaar gespeeld, maar allebei nog niet tegen Maurits. De computer bracht Maurits tegen Dave.

Na een kwaliteit verloren te hebben hield Dave de zaak dicht, maar uiteindelijk wist Maurits in een bloedstollend eindspel met nog minder dan 30 seconden de partij winnend af te sluiten.

Hiermee eindigde Dave op de 4e plaats.

 

Na de eerste dag stond  Sjoerd Haver samen met Sereyo en Dave bovenaan. Hij speelde de eerste dag alleen maar tegen clubgenoten. Winst op Roelof en Maurits en remise tegen Dave.

De volgende dag een nederlaag tegen Sereyo, maar daarna knappe overwinningen op Raymond en Halana brachten hem op een prachtige 3e plaats.

 

Maurits van Rees bleef na dag 1 op een halfje van de koplopers. De tweede dag begon met een vol punt in een sterke partij tegen Timardi. Daarna liet hij zich tegen een onbekende tegenstander (Rowan) niet verrassen, waarmee hij zich bij de koplopers voegde. In de reeds genoemde spectaculaire partij tegen Dave hield Maurits het hoofd koel. Zo eindigde hij op een gedeeld 1e plaats. Een barrage was nodig om de toernooiwinnaar aan te wijzen en uiteraard ook om de plek op het NK.

 

De barrage ging over 15 minuten + 5 seconden per zet. Maurits ging door waar hij gebleven was en zette Sereyo onder druk. In de laatste seconden van de partij stond hij in gewonnen stelling, maar dacht dat hij Mat zou lopen. Hij bood remise aan, dat door Sereyo met nog minder dan 5 seconden op de klok geaccepteerd werd. Na afloop werd duidelijk dat het geen Mat zou worden.

De tweede partij in de barrage ging nagenoeg gelijk op en resulteerde ook in een remise. Derhalve moest een snelschaakpartij de beslissing brengen. 5 minuten + 5 seconden per zet.   

In deze partij wist Sereyo voordeel te behalen. Met een minuut minder tijd op de klok zette hij een uitgekiende aanval op om zo de partij naar zich toe te trekken. Maurits werd hiermee na een zeer goed toernooi heel mooi 2e

Een prima clubresultaat met een 2e 3e en 4e plaats in de eindklassering.

 

D-categorie (tot 12 jaar)

In een veld met 32 deelnemers kwamen er 4 van onze club. Als eerstejaars D wist Eldon Beeren conform zijn plaatsing en rating een keurige 50% scoren te behalen. De 4,5 punten waren goed voor een 20e plek en daarmee hield hij een aantal hoger gerate spelers achter zich.

Jonathan Koutstaal haalde ook een score van 50%. Naast de 4,5 punten haalde hij iets meer weerstandspunten en daarmee eindigde hij op plek 18.

Jelle van den Broek haalde een half punt meer. Zijn 5 punten waren goed voor een gedeeld 10e plaats, maar op weerstand werd dat 14e.

Cheryl Looijer moest in de top tien allemaal  Saende en Chesscool spelers zien voor te blijven. Het zag er niet naar uit dat dat zou lukken, want in ronde 5 werd er verloren van Cas.

De tweede dag begon ze met een remise, maar de 2 partijen erna werden gewonnen. Voor aanvang van de laatste ronde stond ze nog een halfje achter Cas.

Die verloor in de laatste ronde Timothy (nr.3), waardoor Timothy hem op weerstandspunten voorbij ging. Cheryl kon bij winst alsnog toernooiwinnaar worden. Deze kans liet ze zich niet meer ontnemen. In een gedegen partij scoorde ze een vol punt en werd ze Noord-Hollands kampioen.

 

Zo behaalden de Santpoorters in alle categorieën podiumplaatsen. Één 1e, drie 2e, twee 3e en één 4e plaats was de score. Proficiat heren en dame!!

Wellicht dat sommigen nog aanspraak kunnen maken op een vrijplaats voor het NK. 

 

 

Foto D team : Marcel Springorum

Foto C team : Douwe van Rees 

 

 

Geef een reactie