Schaakclub Santpoort

Tijdens dit heuglijke schaak- en schaatsweekend hebben vele Santpoorter jeugdschakers 2 dagen lang gestreden om de  prijzen en om plaatsing voor het NK. Een aantal meegereisde ouders maakten van de gelegenheid gebruik om gezamenlijk een prachtige schaatstocht te rijden vanuit het nabijgelegen Jisp. 

Fantastisch weer en prima ijs in de uitgestrekte Noord-Hollandse polder maakten dit weekend tot eentje die we ons nog lang zullen heugen.

 

D-categorie.

Onder de 31 deelnemers maar liefst 9 Santpoorters. In het verslag van Pieter staat dat na de eerste spannende dag er nog volop mogelijkheden zijn. 

Justin  Meijer (stap 3) weet met zijn snelle spel 4 punten te scoren en eindigt hiermee zeer verdienstelijk op een gedeeld 21e plaats. Patrick Raphaël kende een flitsende start met 2 uit 3. Helaas wist hij dit niet voort te zetten en met 4 uit 9 eindigde hij gelijk met Justin op de 21e plaats.

 

 

 

 

 

 

Daan Koetzier had een ietwat tegenvallende eerste dag met 1,5 uit 5, maar hij kende een zeer goede tweede dag met 3 winstpartijen. Zo eindigde hij op een score van 50% op een gedeeld 14e tot 20e plaats. Net als Daan behaalde Roelof Stikker 4,5 punten. Roelof verdeelde deze keurig. 1e dag 2,5 uit 5 en dag 2 nog 2 punten uit 4.

 

 

 

 

 

 

Pjotr Tabachnikoff stond na dag 1 op 50% en wist door rustiger te spelen de tweede dag nog 3 punten toe te voegen. Door zijn laatste partij tegen de goed spelende Timardi Verhoef knap te winnen eindigde Pjotr nog net in de top 10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sander Raphaël, Sjoerd Haver en  Dave Looijer stonden na dag 1 allemaal op 3,5 punten Maurits van Rees stond op 4. Het toeval wil dat zij ook de tweede dag alledrie 2,5 punten scoorden. De een met wat meer geluk dan de ander. Zo moest Sjoerd helaas in de laatste partij tegen Colin Stolwijk het onderspit delven. Een remise zou volstaan voor een ongedeeld derde plaats. Sander’s tegenstander Hajo Broek had geen tijd meer om zijn laatste zet te doen. Die zou tot remise leiden. Nu trok Sander aan het langste eind. Dave speelde tegen Maurits, stond een kwaliteit achter, maar zijn remiseaanbod werd (ietwat vroeg) door Maurits aangenomen.

Maurits de remisekoning deed weer van zich spreken. Hij speelde 6x remise en hij won 3 keer. Niemand wist hem te verslaan.

Daarmee kwamen er dus 4 Santpoorters op 6 punten terecht. Ook Maaike Keetman en Halana Vlaming hadden 6 punten. Dus allemaal gedeeld 3e tot 8e. Op volgorde van WP werden genoemde dames uiteindelijk 3 en 4. Maurits, Dave, Sjoerd en Sander legden beslag op de plaatsen 5, 6, 7 en 8. Aangezien de dames zich al voor het NK geplaatst hadden telden zij niet mee voor de 4 beschikbare NK plaatsen. Derhalve zijn Maurits en Dave samen met de terechte toernooiwinnaar Colin Stolwijk (7,5 pnt.) en Sereyo Bekkink (2e met 7 pnt.) geplaatst voor het NK te Rijswijk. 

 

C-categorie.

 

Hier 21 deelnemers en onder hen 4 Santpoorters. Robin-Anne Gravemaker ging onbevangen het toernooi in. Als één van de lagere ratinghouders is het vooral ervaring opdoen. Ze scoorde anderhalve punt en eindigde daarmee in de lagere regionen. Misschien had er een puntje meer ingezeten. Bastiaan Eisses en Bas Haver behaalden de eerste dag 3 uit 4. De laatste partij van de eerste dag speelden ze remise tegen elkaar. De ronde ervoor had Bastiaan Eisses nog zeer knap en verrassend gewonnen van de ratingfavoriet Bastiaan Veltkamp.

 

 

De koploper wist dag 1 met 100% score te beëindigen. Die koploper was Daan Haver. Met winstpartijen tegen o.a. Arnoud Hendrikse en Eckhart Vlaming stond hij een punt los van de achtervolgers.

Dag twee begon met een Santpoort’s onderonsje tussen Bastiaan Eisses en Daan Haver. Bastiaan wist een loper en dameaanval te pareren. Zelf kon hij met zijn dame de verdediging van Daan op de proef stellen. Een aantal pionnen armer en een stelling die onder druk stond wist Daan niet meer te redden. Bastiaan kwam nu ook op 4 punten. Bas remiseerde zeer knap tegen Bastiaan Veltkamp en beiden  kwamen daarmee op 3,5. Wat een spanning bij de C. 

De voorlaatste ronde alleen een halfje voor Daan. Bas verloor een partij die op winst leek te eindigen tegen Arnoud Hendrikse. En Bastiaan verloor van Dennis Keetman. De laatste partij werd een remise voor Bastiaan en Bas Haver revancheerde zich door de laatste partij te winnen van Iris van der Lugt. Beide eindigden met 4,5 punten op een gedeeld 4e tot 9e plaats. En hoe verging het Daan. In de laatste partij tegen de hoogste ratinghouder Bastiaan Veltkamp behaalde hij  knap remise. Zijn totaal kwam daarmee op 5 punten en dat betekende een 2e plaats. Aangezien Eckhart Vlaming derde werd met ook 5 punten (minder WP) volgde er een barrage om uit te maken wie met winnaar Arnoud Hendrikse (5,5 pnt.) naar het NK zou gaan. 

De eerste barragepartij werd een prooi voor Eckhart. De tweede moest Daan dus winnen en dat deed hij. Even pauzeren en dan een laatste beslissende partij. Ieder 5 minuten plus 5 seconden per zet. Eckhart verbruikte meer tijd. Het verschil liep op tot een minuut. Toen Daan een stuk zou gaan verliezen verbruikte hij veel tijd en het verschil op de klok verdween. Daan wist stukverlies echter te compenseren met twee vrijpionnen op de g en h lijn. Eckhart moest een dreigende promotie zien te voorkomen en dat koste hem weer meer tijd  Uiteindelijk viel de vlag in een ook op het bord winnende stelling voor Daan. Daarmee wist Daan een prachtig toernooi met plaatsing voor het NK af te sluiten.

 

B-categorie. 

undefinedIlias van der Lende,  Miguoel Admiraal en Wim Laurens Gravemaker speelden allen een prima toernooi. Allen openden met winst. Ronde twee Miguoel tegen Wim Laurens werd gewonnen door Miguoel en Ilias won van Jonathan de Kleuver. Dag 1 werd besloten door prima winstpartijen van zowel Miguoel als Ilias. Beide heren nog op een 100% score. Wim Laurens speelde remise tegen Pim Otte.  

Dag 2 openden Ilias en Miquoel met een onderlinge remise. Wim Laurens won van Mayke Ploeger. Ook de volgende partij wist hij te winnen, waardoor hij met 3,5 punten de beide jeugdteamgenoten weer was genaderd. Ilias won van Joe Kok en kwam op 4,5 punten. Miguoel speelde in deze ronde tegen Jort Faber en belandde in een remisestelling met minder tijd op de klok. Ondanks zijn verwoede pogingen de stelling van zijn tegenstander te kraken lukte hem dit helaas niet. Deze remise bracht hem op 4 punten, een halfje achter Ilias. De laatste ronde weer een vol punt voor Miguoel en ook Ilias wist het duel tegen Wim Laurens te winnen, waardoor de rangschikking zich niet meer wijzigde. Wim Laurens eindigde uiteindelijk op een gedeeld 5e plaats. Miguoel werd tweede en Ilias werd Noord-Hollands kampioen. Beiden plaatsten zich hiermee voor het NK te Venlo. Proficiat heren.

 

 

We danken de toernooileiding voor de prima organisatie, de kantinemedewerkers voor alle versnaperingen en we wensen alle NK gangers veel succes later in dit jaar.

 

Robin Looijer

Geef een reactie