Schaakclub Santpoort

In  weekeinde van Goede Vrijdag en Paas-zaterdag/ speelden Joey Meijer en Isabelle Stikker op het Nederlands Schaakkampioenschap voor E-junioren (geboren in 2001 of eerder, dus max 10 jaar oud). In totaal werden verdeeld over deze dagen  9 rondes gespeeld met 35 minuten p.p.p.p. 
 
Joey (rating 890) draaide mee in het zeer sterke bezette jongensveld,  waarbinnen de ratings uiteen liepen van 0 tot (jawel) 1786 met een mediane waarde van ongeveer  1005. Isabelle (rating 771) speelde in het meidenveld waar de ratings varieerden van 0 tot 866 met een mediane rating van circa 750. 
 
De eerste twee rondes werden op rating ingedeeld en wanneer je zoals Joey beneden de mediane rating van het veld zit, krijg je het zwaar. De eerste twee partijen mocht hij aantreden tegen knapen met zo’n 300 ratingpunten meer in huis, hetgeen hem geen wedstrijdpunten opleverde. Gelukkig kwam hij daarna in rustiger water en kon hij die dag nog twee overwinningen noteren.
 
Isabelle begon met een makkie maar moest daarna twee maal met zwart tegen hoger gerate speelsters aan de bak en zakte na twee nullen  rap weg in het klassement. Voordeel daarvan was dat ze daarna weer een makkelijker tegenstandster trof hetgeen vrijdag toch nog een puntje opleverde. De laatste partij van de vrijdag speelde ze tegen Lucie Egberink, de aanstaande Nederlands E kampioene, die Isabelle een (voor haar)  verwarrende Engelse opening voorschotelde. Het spel golfde op en neer maar Lucie nam het puntje uiteindelijk mee naar bed.
 
Waar Isabelle het na een frustrerende  vrijdag wel gezien had, was Joey  niet te stuiten en hij speelde ’s avonds nog een paar leuke potjes simultaan tegen één van Neerlands topdames,  Anne Haast. Een leerzame avond dus…. Slechts enkele schakers (M/V) wisten tegen Anne  remise te boeken en zij werden zaterdag met een hoop Paas-chocola  in het zonnetje gezet.
 
Isabelle had vrijdag zo’n beetje alle hoger gerate speelsters gehad en kreeg het zaterdag gemakkelijker. Drie van vier potjes leverden het volle punt al moest ze haar tegenstandster in de laatste partij van de dag nog even herinneren aan het feit dat aanraken zetten /slaan
betekent, hetgeen een zet later goed was voor het mat.
_pgn_[Event "NK-E 2011 Meisjes"][Site "Waalwijk, Netherlands"][Date "2011.04.23"][Round "9.7"][White "Zee, Sofie van der"][Black "Stikker, Isabelle"][Result "0-1"][ECO "C55"][WhiteElo "847"][BlackElo "771"][PlyCount "28"][EventDate "2011.??.??"]1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Nc3 Nf6 4. Bc4 Bc5 5. O-O d6 6. d3 Bg4 7. Bg5 O-O 8.Bxf6 Qxf6 9. Bb5 Nd4 10. Nd5 Nxf3 11. Kh1 Qg5 12. Nxc7 Qf4 13. gxf3 Bxf3 14.Kg1 Qg4# 0-1_/pgn_ 
Meer dan een achtste plek leverde het niet op, maar volgens Fritz is het verschil – uitgedrukt in vraagtekens / bedenkelijke zetten – met de top niet groot dus wie weet wat de komende jaren nog brengen zullen.
 
Joey had weinig  geluk met de lotingen en kon zaterdag nog één punt aan zijn score toevoegen en moest genoegen nemen met een 36e plek. De laatste partij was een spannende streek-derby tegen Wolf Mestrom (vorig jaar nog tweede op het NK voor G junioren) , die het punt op de valreep helaas mee naar Haarlem nam. 
 
Na alle partijen bestond de mogelijkheid om de pot nog even met Fide schaakmeester Dirk van Dooren te analyseren, waarvan zowel Joey als Isabelle dankbaar gebruik maakten. Ouders konden meegenieten en zich erover verbazen hoe Dirk herhaaldelijk even vijf  zetten diep van de meest exotische stellingen afdwaalde om de stelling vervolgens zonder problemen voor de verdere analyse weer op het bord te zetten.
 
Al met al een paar leerzame dagen, waarvan spelers en supporters genoten hebben.

Geef een reactie