Schaakclub Santpoort

Afgelopen weekend was het prinsenstad toernooi in Delft. Dit was een weekendtoernooi van zes ronden met één uur en drie kwartier plus 5 seconden per zet. Het was ingedeeld in drie groepen (A, B en C). De hoogste groep was vanaf 1900 rating, de middelste van 1600-2000 en de derde groep tot 1700. Van onze club deden Daan (B), Bas (B) en Sjoerd (C) Haver mee. Het was een erg leuk toernooi.

 

Vrijdagavond was de eerste ronde. Bas en Sjoerd speelden gewoon, maar Daan was ziek.
Bas speelde meteen tegen de nummer drie op rating (1971) en Sjoerd tegen iemand die geen rating had, maar geschat was op 1650. Sjoerd wist remise te scoren en Bas speelde erg goed en won.

 

Op zaterdag was Daan gelukkig weer beter en begon het toernooi dus met een bye uit de eerste ronde. De tweede ronde speelde Bas tegen de nummer één op rating en won weer. Sjoerd verloor en Daan verloor tegen een jeugdspeler (Renzo Ducarmon) met een rating van 1900.

 

De derde ronde won Daan, verloor Bas en Sjoerd speelde remise (tegenstander had eeuwig schaak) tegen iemand zonder rating.
Uit de partij Daan Haver tegen Johan van der Griend kwam het volgende diagram:

In de partij werd 31. Txe5 gespeeld en won wit na enkele onnauwkeurigheden enkele zetten later.

 

Fritz vond hier het mooie:

31. Pxg5 hxg5

32. g4 !

Nu dreigt mat via 33. Th3+ en om dit te voorkomen moet zwart de Dame geven door met de loper op g4 te slaan.

 

 

 

 

 

 

 

De vierde ronde moest Sjoerd tegen de toernooifotograaf / sponsor van het toernooi Herman Zonderland. Hij stond slecht, maar had een kwaliteitsoffer waarmee hij eeuwig schaak had.

36. Txa4 bxa4

37. Tb7+ Kf8

38. Th7 hxg4 (.. a3 gaf nog kans om uit eeuwig schaak weg te lopen)

39. Th8+ Ke7

40. Th7+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daan had gewonnen tegen 1867 (jeugdspeler) en Bas had ook gewonnen.

 

De vijfde ronde won Daan (hattrick) van een jeugdspeelster, Marcella Gunther die binnenkort ook op het NK in Haarlem speelt. Sjoerd won voor de eerste keer en Bas had remise.

 

De laatste ronde had Daan remise (hij was een beetje teleurgesteld omdat hij een paard tegen en pion voor stond, maar de tegenstander had eeuwig schaak), Bas verloor van Thomas Beerdsen na wel kansen te hebben gehad en Sjoerd verloor heel snel na een fout vanuit de opening.

 

Daan eindigde op 4 punten uit 6, Bas op 3,5 en Sjoerd op 2,5.
We hadden alledrie een goed toernooi gespeeld. Daan en Bas hadden nog een ratingprijs (met TPR's van 1960 voor Daan en 1920 voor Bas).

Geef een reactie