Schaakclub Santpoort

Van 3 t/m 8 Augustus werd in Enschede het Open Nederlands Jeugdkampioenschap (ONJK) gespeeld. Van SC Santpoort deden hier Robin Anne en Wim Laurens Gravemaker en Bas, Daan en Sjoerd Haver aan mee.

Sjoerd speelde in de D-categorie 13 partijen van 40 minuten p.p.p.p. met een bijtelling van 30 seconden per zet. Op één of twee partijen na wist Sjoerd zijn tijd goed te gebruiken, regelmatig zat hij meer dan 2 uur achter het bord. Sjoerd wist alle partijen van lager gerate spelers te winnen, maar winst tegen hoger ingeschatte spelers zat er niet in. Wel wist hij een paar fraaie remises tegen spelers met een hoge rating te spelen. Doordat de organisatie senioren en jeugdrating door elkaar gebruikte, zijn de TPRs op de site voor deze categorie niet bruikbaar, Sjoerd zal ongeveer volgens de verwachting van professor ELO hebben gespeeld en eindigde met 6.5 punten als eerste van het rechterrijtje.

Daan, Robin Anne en Bas speelden in de C-categorie partijen van anderhalf uur + 30 seconden per zet. Hierdoor telden deze partijen ook voor de senioren rating mee. Daan trof al in ronde 2 de toernooiwinnaar van vorig jaar, Zyon Kollen(ELO 2029). Op het NK in Venlo wist Daan hem al een halfje af te snoepen, en ook dit keer ging de partij lang gelijk op. Pas na ruim 3 uur en bijna 30 zetten maakte Daan eerst een klein foutje en even later, in al verloren stelling een blunder. Zyon won uiteindelijk ook dit jaar het toernooi. Na deze sterke start bleek echter dat het tegen op papier zwakkere tegenstanders het niet altijd even goed gaat. Enigszins teleurstellend eindigde Daan met 5 punten nog net in de bovenste helft.

Robin Anne wilde haar resultaat van vorig jaar verbeteren. Voor spelers met de hoogste of laagste ratings uit het deelnemersveld zijn de eerste ronden van een Zwitsers toernooi altijd lastige dagen omdat de speelsterkteverschillen dan nog zo groot zijn. Pas in de vierde rond trof Robin Anne een tegenstander met minder dan 200 punten verschil, ze had toen inmiddels al wel 3x verloren. Maar zodra het kon, greep ze wel haar kans, vanaf de derde speeldag wist ze vervolgens elke dag een ronde te winnen, inclusief de partijen op donderdag en zondag toen er maar 1 partij op het dagschema stond. Met een fraaie 3 uit 4 uit de laatste drie dagen eindigde Robin daarmee op de 55e plek en een TPR 100 punten boven haar rating.

Bas moest dit toernooi erg wennen aan het speeltempo. Zodra de klok nog maar 10 minuten aangaf, kreeg Bas het gevoel in tijdnood te zijn, hij kreeg geen rust bij de wetenschap dat iedere zet weer een halve minuut opleverde. Op zich wel vreemd, want in huize Haver staat de starttijd van de klok meestal op 2 minuten …..
Hierdoor werden enkele partijen misschien wel wat te vroeg remise gegeven. Een van die remises was wel tegen zijn hoogst ingedeelde tegenstander (1992). Mede doordat in de voorlaatste partij een gewonnen eindspel na ruim drieenhalf uur door een blunder toch nog verloren werd, eindigde ook Bas op 5 punten. De 30e plek was zijn deel, 1 plaatsje boven Daan.

Wim Laurens speelde dit jaar voor het eerst in de B-categorie. Over zijn spel en daardoor ook score was hij kritisch. Zelfs als hij won was hij vaak niet tevreden, zodat zijn gemoed te raden was als een remise-eindspel toch nog vergooid werd. Maar een kritische zelfblik is natuurlijk noodzakelijk om jezelf te dwingen om verder te studeren en het daardoor de volgende keer beter te kunnen doen. Met 4.5 punten hield Wim Laurens in de eindstand 31 spelers achter hem, en 31 spelers stonden hoger geklasseerd.

Bovenstaand klinkt misschien een beetje somber, maar dat was het zeker niet. Elke dag was het tussen de 25 en 30 graden, je kon spelen tegen de nederlandse top (zowel in partijen tijdens het toernooi, als met bughouse tussendoor). Het toernooi was een groot schaakfeest met een prima sfeer.

Volledige uitslagen en de speeldata voor volgend jaar staan op de website: www.onjk.nl

Geef een reactie