Schaakclub Santpoort

Zaterdag 14 november was in Eindhoven het Open Nederlands Rapid Kampioenschap voor de jeugd. Van onze club deden daar Nathalie, Ilias, Brian, Bas, Daan, Dave, Sjoerd en Cheryl aan mee.

 

Na een lange reis over de altijd maar opgebroken A2 voor een deel van ons, en de trein voor de rest, waren we mooi op tijd in Eindhoven. Maar in plaats van een stipte start was het daar weer een traditioneel half uur wachten op de trein uit Groningen, waardoor we dus én te laat begonnen, én er geen ruimte tussen de partijen was als je eens in tijdnood gekomen was.

 

Maar goed, rond kwart over 11 begon iedereen aan deze marathon van 9 ronden 20 minuten p.p.p.p., allemaal ingedeeld per geboortejaar, behalve Nathalie, die de combinatie 1991-1992 speelde.

 

Nathalie speelde een toernooi zonder echte uitschieters. Ze won van spelers met een lagere rating, speelde remise tegen spelers met ongeveer gelijke rating en verloor van de 2000-ers. Dit bracht haar in dit zeer sterke veld op plek 27

 

Ilias speelde prima partijen, en speelde steeds op de hoogste borden. Twee blunders hielden hem van een echte toppositie af, maar met een 5e plek mocht hij toch op het podium plaatsnemen.

 

Brian had een flitsende start met 2.5 uit drie, waarbij hij won van Myrre Hortensius en remiseerde tegen Fabio Bravo. De volgende set van drie partijen bracht hem slechts een half puntje, zodat hij weer wat in de ranglijst terugviel. Zonder verlies sloot hij de laatste set af met 2 punten, zodat hij met 5 punten eindigde op de 13e plek.

 

Daan speelde een ongelukkig toernooi. Na winst in ronde 1 speelde hij tegen topfavoriet Roger Meng op het live-bord. Zo'n 25 zetten lang kon Daan goed partij geven, maar toen bleek Roger zoals verwacht toch een maatje te groot. Helaas scoorde hij ook de volgende 2 partijen niet, en nadat hij in de laatste 5 potten winst en verlies afwisselde stond Daan met 4 punten op plek 20.

 

Bas begon dit toernooi met een wel heel scherp Zwitsers Gambiet. Slechts een half punt scoorde hij uit 3 partijen. Hierna volgde een hele fraaie reeks met 5 winstpartijen op rij, onder andere tegen Myrre Hortensius en Tim Yue. In de laatste partij tegen Fabio Bravo had Bas zelfs nog zicht op het podium, maar hoewel hij de hele partij goed stond, was dit niet voldoende voor de winst en wist Fabio met een eeuwige aanval remise af te dwingen. Voor Bas restte plek 7.

 

Dave startte de eerste 4 partijen door zijn zwartpartijen te winnen en met wit remise te maken. Dat is weer eens een andere taktiek. Helaas hield hij dit niet vol en werd er zwart vervolgens verloren en met wit gewonnen. Met 5 punten eindigde Dave op plek 12

 

Sjoerd was vreemd genoeg redelijk tevreden over zijn spel in de verloren partijen tegen Colin en Maarten. Nee, dan zijn winstpartijen, dat was helemaal niets. Een stuk voorkomen, en er dan weer twee inleveren, of zelfs twee stukken voorstaan en dan de Dame wegblunderen. Maar wel winnen, dat dan weer wel. Winst in de voorlaatste ronde tegen Olav Mosterman, daar was hij wel tevreden over, maar omdat zijn aanval in de laatste partij tegen Olivia Meng gepareerd werd eindigde Sjoerd niet in de prijzen maar op plek 11 met 5 punten.

Cheryl voelde de druk op haar schouders als favoriet voor de 1e meisjesplek en een topplaats algemeen. Van de iets mindere spelers wist ze vlot te winnen, maar helaas liep het tegen haar directe concurrenten minder goed. Met 5.5 punten werd ze evengoed 4e algemeen en 1e bij de meisjes, zodat in de reeds uitpuilende prijzenkast van de familie Looijer nog weer eens 2 grote bekers een plaatsje moeten vinden.

Na de prijsuitreiking, weer die A2, en de McDonalds waren we weer tegen tien uur thuis …..

 

Volledige eindstanden staan hier 

De foto's zijn van Ad Bruins

Geef een reactie