Nieuwe ronde, nieuwe kansen maar het moet nog blijken of die kansen er daadwerkelijk zijn want poule 2B is dit jaar loodzwaar. 
In de 1e ronde wachtte ons gisteren gelijk een tegenstander van formaat en waar we het elk jaar weer moeilijk tegen hebben: Philidor Leiden. 
 
Dit kleine broertje van LSG, waar dissidenten van laatstgenoemde club een veilige haven vinden, timmert de laatste jaren stevig aan de weg.  Met een jonge selectie zit er de komende jaren rek in deze groep zullen we maar zeggen hoewel het niet meer opstellen van Herman van Halderen mij zeer verdrietig stemt.  
 
Na een paar uur spelen werd duidelijk dat een puntendeling voor Santpoort het hoogst haalbare ging zijn. Philidor kwam op een 1-0 voorsprong omdat Jan Burggraaf het toreneindspel met een pion minder tegen Maarten van Harten niet kon houden. Weliswaar was die meer-pion een dubbelpion en zal het misschien ergens remise zijn geweest maar in de praktijk was het allemaal niet eenvoudig voor Jan. Daarna moest Bas Haver zijn koning omleggen. Bas had zijn dag niet echt en kwam niet in zijn spel tegen Leonore Braggaar. Toen hij ergens eens stuk achterbleef vond hij het wel genoeg waarmee de stand op 2-0 kwam.
 
Ik zelf kwam prima uit de opening tegen Stef van der Zon maar verzuimde in het middenspel de juiste zetten te vinden. Stef snoepte 2 pionnen weg op de damevleugel en ruilde dames waarna al het spel uit de stelling verdween: 3-0.
Inmiddels zwoegde Wim Laurens Gravenmaker met een pion minder tegen Arres Oudshoorn maar bracht ten slotte een halfje binnen en poetste daarmee de hatelijke 0 voor Santpoort weg van het scorebord. Kopman Harmen Jonkman nam het op tegen Guido Bakker die tot de tanden bewapend achter het bord plaats nam. Een goede voorbereiding van Bakker zorgde ervoor hij tot in het eindspel gelijk op ging met Harmen.  Maar daarna kwam de ervaring van Harmen bovendrijven en tikte hij zijn tegenstander vakkundig van het bord: 3,5 – 1,5.
 
En ineens was Santpoort terug in de race want zowel Peter de Roode, Martijn de Roode en Daan Haver hadden winstkansen! Martijn haalde inderdaad het punt binnen door knap Jan-Aart van de Steen te verslaan. Met een pion minder voor Martijn leek remise lange tijd de uitslag te worden maar slim manoeuvreren leverde een vrije a pion op die niet te stoppen bleek, knappe prestatie van Marijn tegen deze sterke tegenstander: 3.5 – 2,5
 
Peter de Roode speelde een kraker tegen Nico Kuijf. Na een tamme opening waar Peter met licht voordeel uit kwam gooide Nico de beuk er in en brak de stelling van Peter open. Nadat beide spelers een aantal keren niet de optimale voortzetting kozen had Peter de partij kunnen beslissen. Echter, in tijdnood miste hij deze mogelijkheid waarna Kuijf toch het punt en dus de match binnen bracht.
 
De partij van Daan Haver deed er daarna niet meer toe hoewel beide spelers voor eigen roem en glorie doorgingen tot er slechts 2 koningen op het bord ronddoolden. Einduitslag 5-3 voor Philidor Leiden.

Geef een antwoord