Afgelopen weekend werd het PK-ABC georganiseerd door de NHSB. Misschien een beetje ongelukkig gekozen dit weekend, het eerste weekend van de voorjaarsvakantie, of misschien is de animo niet zo groot bij de oudere jeugd, maar dit toernooi moest het doen met een minimum aan deelnemers doen (6x C, 4x B en slecht 2 A-spelers) en werd gespeeld zonder Santpoorters. Geen nieuws dus te melden, behalve misschien dan dat de nummers 1 en 2 van het C-toernooi eigenlijk nog D-spelers zijn, de nrs 2 en 3 van het D-kampioenschap dat vorig weekend werd gespeeld. Kennelijk een sterkte lichting D-spelers!


Op zondag werd het PK-E gespeeld. Daar wel twee Santpoorters die ten strijde trokken. Wouter Betjes en Yoran de Wolff die op De Beekvliet schaakles krijgt.

Yoran begon niet helemaal fit (kleine onderstatement: hij kon bijna niet op z’n benen staan maar moest en zou meedoen) aan het toernooi. Met een dikke trui en sjaal om (terwijl het zonnetje goed zijn best deed en de temperatuur in de zaal lekker opliep) zette hij z’n beste beentje voor. Na verlies in de eerste ronde volgde er een mooie winstpartij in de tweede ronde. Toen was de energie ook echt op en wist hij geen punten meer te pakken. Gelukkig aan het einde van het toernooi nog wel een vaantje gescoord. Jammer Yoran, aan je inzet heeft het niet gelegen. Volgende keer gaat het vast weer beter.


Wouter was met snode plannen naar Haarlem getogen. Vorig weekend had hij nog met het PK-D meegedaan en was daar knap 5de geworden. Bij dit toernooi was hij op rating 3de geplaatst en hoopte stiekum een beetje op een eventueel kampioenschap. De eerste ronde ging voorspoedig en resulteerde in een makkelijk (misschien zelfs iets te makkelijke) winst. De tweede ronde startte hij daardoor niet geconcentreerd en door te snel spelen raakte hij z’n dame kwijt en verloor uiteindelijk de partij. Dat viel even tegen, maar een goede les om goed bij de les te blijven ;-). De 3e ronde werd weer gewonnen en in de 4e ronde kwam hij tegen Amelia Jonkman, de nr 1 geplaatst te spelen. Een mooie partij die gelijk opging. Het was een kwestie van geduld en rustig verder spelen, maar dat geduld was zeker even op. Wouter koos een ander plan en dat leidde helaas niet tot de winst. Met 2 uit 4 werd het nu toch wel lastig om voor het kampioenschap te gaan. Lessen werden getrokken uit de 2 verliespartijen en de strategie (of moet ik zeggen inzet) werd gewijzigd. Het resulteerde in een mooi winstpartij in de 5e ronde en ook in de 6e ronde werd een punt gescoord. Dit zeer tot het genoegen van Bas die samen met Ton langs was gekomen om z'n pupillen aan te moedigen.

 

Alles kwam op de laatste ronde aan waarin Wouter tegen de nr 1 tot dan toe moest spelen. Nagels bijtend wachten wij in de kantine tot het moment dat Bas kwam melden dat Wouter technisch gewonnen stond met een toren, loper en 3 pionnen tegen een toren en 5 pionnen van de tegenstander. Het nagelbijten werd alleen maar erger want technisch gewonnen is nog niet gewonnen. Maar Bas was nog niet klaar met z’n uitleg of daar kwam Wouter al aangehuppeld. Gewonnen! Gedeeld tweede van Noord-Holland en een ticket voor het NK-E in Tilburg op 14 en 15 april. Super gedaan Wouter en veel succes in Tilburg.

De nummers 1 en 2 van Noord-Holland. Vlnr Amelia Jonkman (2e overall en 1e meisje), Quint de Jong (1e) en Wouter Betjes (2e).

Geef een antwoord