Schaakclub Santpoort

Waar het het Nederlandse elftal niet lukte, lukte het de vanavond aanwezige leden van Santpoort met glans (nou ja, de winnaars althans), namelijk minimaal 7 winstpunten scoren.
8 partijen vanavond en geen enkele remise; dat is toch ook wel een prestatie.

Na ongeveer een uur was ondergetekende (letterlijk) klaar met zijn partij tegen Leo. Leo reageerde op de voor hem bekende manier tegen e4 en wit deed het even anders.
Zwart kon een geforceerde lange variant spelen, waarbij wit (tijdelijk ?!) een pion voor zou komen, maar zwart als compensatie met zijn loperpaar in een open stelling genoeg spel zou hebben.
Zwart rekende echter niet genoeg door en deed het anders, waarna wit de Nilfisk aanzette. Een toren en een paard achter was al snel kansloos spelen.

Als tweede was Mick klaar, die na een jaar lang jodelen/met Heidi spelen (tussendoor spelend op de cyclotron) vandaag was begonnen. Een goede warming-up tegen Cees; drong al snel met lichte stukken de zwarte stelling binnen en won de kwal, snel daarna de partij.

Daarna Rob de Roode een nederlaag tegen de zwarte stukken van Daan. Wit leek overwegend te staan, maar (voorzover ik het gezien heb) was zwart verder ontwikkeld. Van stel op sprong had zwart zijn stukken gemobiliseerd richting de witte koning en was het opeens afgelopen.

Wim met wit tegen de theoreticus (en topspeler natuurlijk) Peter. Wit zag zijn pion in een damegambiet niet meer terug.
Stap voor stap werd wit teruggedrongen met verlies van meer materiaal, waarna het over was, voordat het eindspel begon.

Jan en Menno maakten er weer een leuk potje (letterlijk) van. De heren belandden in een enkel toreneindspel en gelijk aantal pionnen en snel concluderend zou je zeggen, dat het remise zou worden.
Jan maakte echter geduldig en secuur gebruik van een zwakte in de zwarte pionnenformatie op de damevleugel. Dit resulteerde uiteindelijk in pionwinst voor hem en met twee vrijpionnen (op a en, ik geloof, f) was het daarna gewonnen.

Ouker met wit tegen Rob Buschman; vooraf zou je denken remise, maar niet vanavond.
Wit ontwikkelde goed zijn stukken, creeerde een halfopen f-lijn voor zijn zware stukken, die zwart onder schot hielden met het witte loperpaar. Zwart bleef wandelen met zijn dame, op de hielen gezeten door de witte lopers.
De witveldige zwarte loper kwam op zet 26 pas in het spel en was net op tijd om te zien hoe de zwarte koning uiteindelijk te gronde ging na volledige opening van de f-lijn.
De zwarte toren op a8 had helemaal niets gezien (nooit van zijn plek geweest).

Outger verloor in de openingsfase met wit een pion tegen Gijsbert, toen nog 1. Uiteindelijk ook nog een stuk.
Gijsbert moest nog een beetje werken om deze voorsprong te verzilveren (laatste half uur).

Ivan met wit bouwde vanuit een ogenschijnlijk rustige stelling zijn stelling geduldig en met kleine manoeuvres uit tegen Wim Dijkman.
Zwart kwam nooit echt los en in de (zwarte) tijdnoodfase plofte een wit paard neer op d6 met een drietandige vork.
Wit won een vol stuk en zwart dronk de gifbeker helemaal leeg.

Geen competitieschaken op 17-10, maar wel een schaakevent (Hands & Brains), georganiseerd door de voorzitter en Hans Kors.
Komt allen !

Geef een reactie