Een gedenkwaardige avond gisteren; natuurlijk gebeurt er elke week wel wat, maar gisteravond was volgens mij nimmer vertoond.
Heeft Gerard daar een neusje voor en verscheen hij daarom als toeschouwer later op de avond ?

Pas na 1:40 uur was de eerste partij klaar. Ton maakte een rekenfout tegen Rob Buschman, verloor een stuk door een vork, toen nog een stuk, toen nog een toren of kwaliteit, bleef dapper doorvechten, maar was tegen beter weten in. Toen Rob ook nog eens geen remise aanbood, gaf Ton de pijp aan (Sint) Maarten.

Cees Hollaar speelde gedegen tegen Wim, rokeerde gelukkig op tijd en zie dan hoe makkelijk je ontwikkeling gaat.
Durfde met zijn toren geen pion op a7 te pakken in een T/L eindspel, bang voor vermeend binnendringen van de zwarte toren op de 1st en 2de rij.
Remise, maar volgens mij win/win voor beiden (Wim spaart zijn krachten voor zijn vooruit te spelen bondspartij tegen Wijkertoren 3 a.s. donderdag).

Bij Ronald vs Leo sprongen de vonken er ook van af. Ronald scherp zoals altijd (met een lekker gambietje) en Leo ging er in mee. Een duizelingwekkende partij volgde met wederzijdse penningen op de koning en ook een zwarte pion op h2, die het daar verbazingwekkend lang uithield.
Als Leo nog wat minder tijd verbruikt in begin/midden, zal hij het nog makkelijker krijgen in eindspelen.
In het uiteindelijke pionneneindspel met ieder een gedekte vrijpion moest Ronald berusten in remise.

Ouker leek er aardig uit te komen tegen Jan (oeps, ik had Jan per abuis zwart gegeven, terwijl hij volgens de balans met wit had moeten spelen, maar die -3 maak ik in de komende weken wel goed voor hem). Beiden een opgeblazen koningsstelling (g-pion weg), op een gegeven ogenblik ook nog een ratjetoe van stukken op de h-lijn.
Uiteindelijk voerde Jan de partij in een D/T eindspel met 2 pionnen voor naar winst.

Nico en Rob van Zwieten schoven aanvankelijk alles gezellig dicht, Na een poosje twee paar lichte stukken afgeruild, maar alle pionnen stonden nog op het bord met zwart een voorpost op f4.
Ik heb het verder niet gezien, maar Rob won uiteindelijk via een koningsaanval (die pion op f4 zal vast bepalend geweest zijn ?!).

Martin toch, krijg je twee cadeautjes in de vorm van een d- en c-pion van Rogier in het vroege middenspel (en met wit dus plotsklaps twee verbonden vrijpionnen), dan hoef je niet perse een cadeautje terug te geven in de vorm van een volle toren !
Klopt, Rogier had nog wat eetbare cadeautjes in de vorm van bonbons mee voor de hele club, maar een kop koffie of zo was wel genoeg.
Martin vocht voor wat ie waard was, maar Rogier bracht netjes de vis op 't droge.
Knappe prestatie, Rogier ! Blijf vooral lekker veel schaken en weldra sneuvelen er meer reputaties door jouw toedoen.

Ozden had een zware kluif aan Rolf. Eindelijk ging Rolf er lekker voor zitten (geen remiseaanbod tijdens de eerste 20 zetten).
Een tweesnijdende stelling met matdreigingen aan beide kanten, waarbij wit moest oppassen voor de flink (door)schijnende zwarte loper.
Zwart verbruikte wel veel tijd (40 min max achterstand), maar bracht in naderende tijdnoodsfase een uitstekende pionzet (d5) te berde.
Wit moest zijn schaakcasio erbij pakken en paar keer doorrekenen (5-6 zetten, max cpu), dat het niet slim was om de pion te pakken, omdat hij met enkel een dame tegen zwarte T, L en P uiteindelijk het onderspit zou delven (mogelijk met mat). Wit schoof door en zwart ging in zijn laatste 2-3 minuten voor een alles of niets stukoffer om mat te forceren.
Dit ging net niet, wit moest daarna nog wel keepen (alhoewel hij zijn handen klaar had om te applaudiseren in het geval de mataanval van zwart zou lukken), maar toen zwart direct erna zijn toren (of was t dame) wegblunderde, gaf hij direct op.
Dus lekker spelen en niet te vroeg remise, dit zijn de leukste en leerzaamste partijen.

De -halen-we-de-zaalsluitingstijd- partij van deze avond was voor Wim Gravemaker en Dick Kruijff.
Beiden weigerden te rokeren, gooiden op beide vleugels hun pionnen naar voren. Beiden hielden elkaar in een houdgreep. Wit leek door te kunnen breken op de damevleugel, maar zwart had daar schijnbaar beton gegoten.
Na afwikkeling naar een eindspel (dit allemaal tijdens de dying minutes) met wit een loper en o.a. een vrijpion op b5 en zwart eenzelfde pion op h4, ondersteund door zwart paard, was het smullen voor de omstanders.
Uiteindelijk kon zwart twee vrijpionnen in het centrum overhouden met zwart paard tegen enkele witte loper, maar in tijdnood liet Dick zijn beide vrijpionnen tegen de witte loper afruilen. Een zwaarbevochten remise voor beiden.
Zoals eerder gezegd, Dick is een aanwinst voor Santpoort !

Geef een antwoord