We mochten weer schaken. Maar de aanvankelijke euforie verdween snel toen achtereenvolgens Wim en Mick aangaven niet te willen spelen, Rob vervolgens ziek werd en tot overmaat van ramp Martijn op de speeldag zich moest afmelden. Gelukkig konden we drie goede invallers vinden, te weten: Ingmar, Stefan en Sjoerd. Voor Martijn heb ik het bord open gelaten en gemeld dat ons bord 3 niet bezet zou worden. Het siert onze tegenstander dat ze hun bord 3 -Ivo Timmermans- vrij hebben gegeven en niet een lager gerate speler.
Dat we de wedstrijd zouden verliezen, was evident: tegen de sterkste club, het zwaarst gehavend en een van onze sterkste spelers bij voorbaat afwezig en een nul. Maar in al deze sombere berichten toch ook wat kleine lichtpuntjes te bekennen. Goed spel van Menno, goede overwinning van Wim Laurens en een fraaie overwinning van Stefan die notabene 2-2 scoort in het 1e als invaller!
Hieronder het verslag zoals door de spelers zelf genoteerd. De chronologische volgorde ken ik niet dus het verslag is willekeurig beschreven qua verloop.
Ingmar speelde met wit aan bord 6, hij kwam aardig uit de opening, maar helaas was hij iets te aanvallend waardoor er zwakke plekken in de witte stelling ontstonden. Daar profiteerde de tegenstander volop van, door eerst de pion op a4 op te halen. Niet lang daarna ging er ook een 2e pion af en kon Ingmar niks anders dan de handdoek in de ring gooien (0).
Peter kwam niet helemaal lekker uit de opening met zwart. Zijn tegenstander speelde dat net wat handiger en diens a5! en b4! waren sterk. Toch bleef de partij binnen de grenzen. Nadat wit met f4 een zwart …e5 wilde afstoppen speelde Peter …f6 om alsnog …e5 door te zetten. Dat was niet verstandig, zeker gelet op zijn tijdnood. In die fase deed wit het niet optimaal, komt zwart zowaar zo goed als gewonnen te staan, maar de tijdnood is dan al de grote spelbreker. Terechte overwinning van wit (0).
Stefan kwam niet goed uit de opening en zijn tegenstander speelde lang optimaal. Nadat Stefan met g4?! zijn koningsstelling gevaarlijk verzwakte, brak het kantelpunt van de partij aan. Vanaf dat moment leek zijn tegenstander de grip te verliezen: de overgang van strategie naar tactiek werd door zwart niet goed aangevoeld en daar is Stefan op zijn best. Met het fraaie Pe6!!+ leidde hij een combinatie in die tot aan mat zou voeren (1).
Hans kwam met zwart al snel prima te staan maar greep verschrikkelijk mis met 21..P*g5. Daarna probeerde Hans het nog wel maar de tegenstander speelde de gewonnen stelling prima uit (0).
Wim Laurens schrijft over zijn partij:
Bij mijn partij heb ik met wit vanaf het begin druk kunnen houden op de stand van mijn tegenstander. De voortzetting die ik koos met een betere pionstructuur tegen het loperpaar bleek niet per se de allerbeste optie, maar het plan om de stand te sluiten kon ik fijn uitvoeren. Richting de tijdscontrole kon ik de duimschroeven aandraaien. Toen was het gedaan. (1).
Sjoerd vergelijkt zijn partij met snelschaken online:
Met de intrede van de eerste lockdown in maart 2020 kwam ook de interesse in de schaaksport terug bij Sjoerd in de vorm van snelle potjes online. Na een zet of 14 leek de stelling op bord 8 geïnspireerd door een creatieve bullet partij: Sjoerd rokeerde niet, maar stond actief met onder meer een halfopen h-lijn voor de toren. Dit alles ten koste van een pion. Helaas had de tegenstander te weinig zwaktes in zijn stelling en had hij zijn stukken telkens net goed genoeg gepositioneerd om eventuele gevaren te weren. Hoewel ik later in het eindspel nog wat heb laten liggen, bleken de alternatieven in de analyse ook niet veel op te leveren. Al met al een mooie, creatieve pot, waarin de tegenstander een terecht punt mocht noteren (0).
Menno speelde met zwart een voor hem onbekende opening waaruit ik een prettige stelling kreeg. Hij koos voor een koningsaanval die zijn tegenstander wist te pareren waarna het lukte zijn stukken te regroeperen en een gelijk eindspel in te gaan. In grote tijdnood de tegenstander nog de mogelijkheid gegeven te winnen, die hij op zijn beurt in grote tijdnood niet aangreep. Volgens de computer geen winstkansen gehad, echter voelde dat achter het bord wel zo. Achteraf waren zowel Menno als zijn tegenstander tevreden met remise (0,5).