Schaakclub Santpoort

 Zondag 3 februari werd voor de 21e keer gestreden om het schoolschaak kampioenschap van Velsen. Dit jaar deden aan het toernooi dat door de schaakclubs KijkUit en Santpoort werd georganiseerd 9 teams van 4 spelers mee, afkomstig van 5 verschillende scholen uit Driehuis, Santpoort (Noord en Zuid) en Velserbroek. Helaas dit jaar geen deelnemers uit IJmuiden, en ik vraag me eigenlijk af of we ooit een school uit Velsen-Noord verwelkomd hebben. Het zou leuk zijn als we volgend jaar weer eens wat meer scholenmogen begroeten, in 2013 hadden we 16 teams, het Soli centrum is er groot genoeg voor.

 

 Rond de klok van half 1 konden de klokken worden aangezet voor de eerste ronde, ieder team zou er uiteindelijk 8 spelen zodat ook iedereen een ronde vrij was en zodoende gratis punten kon opstrijken.
Een gratis punt was er ook voor de spelers op het 1e bord die tegen het eerste team van Brederode Dalton 1 moesten spelen. Door ziekte van een van hun teamleden stonden deze daardoor iedere wedstrijd direct al met 1-0 achter. Een fanatieke bel en app sessie in ronde 1 om nog een invaller te regelen had helaas geen succes.

De ronden regen zich aaneen, waarbij de tegenstanders op fanatieke, maar sportieve manier werd bestreden. Verlies door herdersmat werd glimlachend geaccepteerd. Een halfje verlies doordat met meerdere dames op het bord ineens bleek dat schaken niet alleen 'mat' kent, maar dat er ook een 'pat'-regel bestaat, werd manmoedig weggeslikt. En de tegenstander werd netjes een hand gegeven toen de speler zelf constateerde dat vlagval onvermijdelijk was.

De Beekvliet kwam dit jaar maar met 1 team, maar had daarvoor wel 5 spelers. Misschien dat dit er voor zorgde dat ze allemaal fris achter het bord zaten, want na een gelijkspel in ronde 1 tegen Parnassia 1 werden vervolgens alle ronden overtuigend gewonnen. De wisselbeker ging dus weer naar een vertrouwde prijzenkast. Ook in 2018, 2017 en 2015 won de Beekvliet. De tweede plaats werd veroverd door Brederode Dalton 2. Dit jonge team verloor van de Beekvliet en speelde gelijk tegen Bosbeek 1, maar bleven de gedeelde nummers 3 3 matchpunten voor en mogen de gemeente samen met de Beekvliet op 23 maart in Hoorn vertegenwoordigen op het NHSB kampioenschap.

 Bosbeek 1, Parnassia 1 en Jan Campert eindigden alledrie op 12 matchpunten, zodat de bordpunten beslissing moesten brengen. Bosbeek 1 greep hierdoor de laatste beker voor de school en de bijbehorende medailles voor de teamleden. De andere 2 teams moesten het daarom, net als Bosbeek 3, Parnassia 2, Bosbeek 2 en Brederode Dalton 1 doen met een door de bond beschikbaar gesteld vaantje als herinnering aan dit geslaagde toernooi.

 

Hier staat de eindstand en de uitslagen per ronde.

Foto's, waaronder alle teamfoto's staan op de site van Ton .

Geef een reactie